Forsker Grand Prix 2020

Ida Sjursø fra Læringsmiljøsenteret gikk av med seieren i regional finale i Forsker Grand Prix 2020. Sammen med Marianne Bore Haarr, representerte hun Stavanger-regionen i den nasjonale finalen i Trondheim .

Published Sist oppdatert

Ida Sjursø (UiS) gikk til topps med sin formidling
av forskningen "Når mobbingen kan foregå
24 timer" i døgnet.

Åtte dyktige doktorgradskandidater sørget for en innholdsrik og lærerik kveld da årets regionale finale i Forsker Grand Prix gikk av stabelen på konsertscenen Folken tirsdag 22. september. Konkurransen er et av de største arrangementene under Forskningsdagene.

Regionens beste forskningsformidler

Ida Sjursø ble stemt fram av dommere og publikum som kveldens aller beste forskningsformidler, med sine to fire-minutters foredrag Når mobbing kan foregå 24 timer i døgnet.

I sin forskning har hun sammenlignet tradisjonell og digital mobbing, og undersøkt de emosjonelle konsekvensene for dem som opplever de ulike typene mobbing, og hvordan de opplever støtte fra læreren sin.

Dette formidlet hun på imponerende vis på scenen i Folken.

Lørdag skal hun møte doktorgradskandidater fra hele landet i den nasjonale finalen, som arrangeres i Trondheim.

Utvikler treffsikre medisiner 

Sammen med Ida Sjursø, skal også Marianne Bore Haarr fra Institutt for kjemi, biovitenskap og miljøteknologi, til den nasjonale finalen. Hun ble nummer to i den regionale finalen, med sine presentasjoner Hvordan få mer treffsikre medisiner mot kreft og andre sykdommer?

Marianne Bore Haarr forsker på hvordan vi kan bremse oppdelingen av sukkerkjeder i kroppen, som spiller en rolle i sykdommer som kreft, diabetes og virusinfeksjoner. Hun jobber med å bremse bare de enzymene som er involvert i sykdommen, uten å røre resten. Greier hun det, kan vi få mer treffsikre medisiner.

Stor bredde i temaene

Det var stor spennvidde i temaene som ble belyst fra scenen, og alle doktorgradskandidatene sørget for at publikum kunne gå hjem litt klokere enn da de kom. Kveldens programleder Leif Tore Lindø loset deltakere, dommere og publikum trygt gjennom showet. På grunn av restriksjoner i antall plasser i salen, ble showet streamet slik at publikum kunne følge showet hjemmefra og stemme på sin favoritt.

Kandidatene som stod på scenen i Folken tirsdag kveld, har blitt drillet i formidling siden før sommeren, under kyndig veiledning av formidlingscoach Berit Aarrestad. Hun er førstelektor og sceneinstruktør i drama og teater ved UiS.

Resultatet fikk vi se tirsdag kveld. Alle deltakerne hadde forberedt to presentasjoner av sitt eget forskningsprosjekt. I tur og orden stod de på scenen med sine tilmålte fire minutter. 

Etter den første runden var det Ida Sjursø, Christian Kuran og Marianne Bore Haarr som gikk videre til finalen, basert på stemmer fra publikum og stemmer fra dommerpanelet. Dommertrioen bestod av Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no, Merete Vadla Madland, prorektor for forskning ved UiS og Bjørn Ravn Carlsen, Rogaland teater.

Nasjonal finale lørdag

I 2019 vant NTNU-forskeren Daniel Vethe nasjonal finale, og årets finale ble derfor arrangert i Trondheim.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Mari Hult

Kandidatene i Stavanger-finalen

Marianne Bore Haarr (UiS) kan med sin forskning gi oss mer treffsikre medisiner mot kreft og andre sykdommer.
Alvaro Fernández-Quílez (UiS/SUS) om bruk av kunstig intelligens og MR-undersøkelser for å avdekke prostatakreft.
Hvor trygge er vi på veien? Christian Kuran (UiS) forsker på regeltøying og regelbryting i tungtransportbransjen
Magnus Bjørkavoll-Bergseth (SUS) spør Kan vi oppdage hjerteinfarkt før symptomene merkes.
Andrzej Tunkiel (UiS) vil bruke kunstig intelligens for å forbedre boring.
Hvordan kan Norge bidra til grønnere industri i Europa? spør Abhinav Bhaskar (UiS).
Noen sykehjem har knekt koden for hvordan gi trygge og gode tjenester til beboerne. Hva gjør de som andre ikke gjør? Det hadde forsker og sykepleier Terese Johannessen (UiS) svaret på