Ruth Vihovde Strand tildelt HHUiS Alumniprisen 2020

Ruth Vihovde Strand er seksbarnsmoren som kombinerte økonomistudier med småbarnsliv, deltidsjobb og politisk lederverv. I dag jobber hun med å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Publisert Sist oppdatert

Ruth Vihovde Strand

Alumniprisen tildeles tidligere studenter fra Handelshøgskolen ved UiS som har utmerket seg i samfunns- eller næringsliv. Årets vinner er Ruth Vihovde Strand. Vihovde Strand har en mastergrad i økonomi og administrasjon fra UiS, og etter studiene har hun bygget seg en solid karriere. I dag jobber hun i Skatteetaten med å bekjempe økonomisk kriminalitet.  

Sjonglerte studier, småbarnsliv, deltidsjobb og politikk 

Vihovde Strand har vist en enorm kapasitet som student, i arbeidslivet og på hjemmebane. Samtidig som hun har tatt økonomiutdanning og bygget karriere, har hun vært mor til seks barn og jobbet deltid ved siden av studiene. Vihovde Strand var også leder av Stavanger Unge Venstre gjennom nærmest hele studietiden. Mastergraden i økonomisk analyse ble fullført på normert tid, og hun gikk ut med toppkarakter på masteroppgaven. 

Prodekan for undervisning, Aslaug Mikkelsen, delte ut prisen under åpningen av KÅKÅnomics-festivalen onsdag 21. oktober. Mikkelsen trakk frem Vihovde Strands evne til å balansere studier, jobb og familieliv. 

– Som student handler mye om gode presentasjoner som kan sikre en framtidig inntekt for familien og det å skaffe seg en god og spennende jobb. Men det er ikke bare det. Mange studenter må også balansere verdier som omsorg og støtte til barn og familie i studietiden, og noen møter livskriser som sykdom og død mens de er studenter. Vinneren av årets alumnipris har vært gjennom alt dette. Hun har seks barn hvor tre har kroniske sykdommer. Likevel har vinneren hatt en solid karriere som revisor i EY, administrativt ansvarlig Enghav og nå som seniorrådgiver i Skatteetaten. 

Struktur og planlegging er hemmeligheten 

Man kan spørre seg om Vihovde Strand har flere timer i døgnet enn oss andre. Selv forklarer hun at det handler om struktur og planlegging. 

– Det er mange som lurer på dette. Da jeg studerte la jeg opp dagene slik at jeg satt av fire timer til studier og seks timer til jobb. Deretter var det hjem til ungene. Jeg føler ikke selv at dette er en bragd, jeg bare lever livet.  

– Også hjelper det selvfølgelig å holde på med noe du brenner for, legger hun til. 
Vihovde Strand har ett tips til studenter som vil opp og frem. 

– Jobb strukturert med studiene. Kombiner gjerne med jobb og engasjerer deg i en organisasjon eller et ungdomsparti. Da viser du engasjement og kapasitet, samtidig som du opparbeider deg god erfaring. 


Utdanningen gjorde det enkelt å få jobb

Vihovde Strand startet først med studier i reiselivsledelse. Bachelorgraden ble levert våren 2008, kun to uker etter at hun ble mor for andre gang.  

– Jeg fant etter hvert ut at det var de økonomiske fagene jeg syntes var de mest interessante, så jeg bestemte meg derfor for å fortsette med master i økonomi, forklarer hun. 

Med en mastergrad i økonomi og administrasjon var hun godt rustet til å tre inn i arbeidslivet.

– Utdanningen jeg fikk ved UiS gjorde det enkelt å få jobb, og jeg begynte etter studiene som administrativ leder ved Enghav i Haugesund. Da fabrikken ble lagt ned i 2012 startet jeg som revisjonsmedarbeider i EY. 


Skatteunndragelse og svindel

 I dag jobber Vihovde Strand i Skatteetaten, og hun er utleid til politiet for å bistå dem i etterforskningen av økonomisk kriminalitet. Sakene hun jobber med handler ofte om skatte- og avgiftsunndragelse, brudd på regnskapsloven og svindel av privatpersoner og selskaper.  

– Det er utrolig spennende, og ingen dager er like. Jeg synes også det er veldig fint å kunne få gi tilbake til samfunnet, forklarer hun. 


Holder kontakten med Handelshøgskolen gjennom HHUiS Alumni

Etter studiene meldte Vihovde Strand seg som Alumni-medlem. HHUiS Alumni er et nettverk av tidligere studenter i økonomisk-administrative fag ved UiS.  

– Jeg valgte å bli alumnimedlem fordi jeg ville beholde kontakten med UiS etter studietiden, og det er interessant å følge med på hva som skjer på Handelshøgskolen ved UiS. 

Ønsker du å bli Alumni-medlem? Trykk her for å melde deg inn