Starter kommunikasjonsstudier ved UiS

Med økende digitalisering av samfunnet blir kommunikasjonsfaglig kompetanse i arbeidslivet stadig mer relevant. Høsten 2021 kan 30 studenter starte på et årsstudium i kommunikasjon ved Universitetet i Stavanger.

Publisert Sist oppdatert

To personer sitter ved et bord med mobil, notatblokk og pc.

Årsstudiet i kommunikasjon skal gi en innføring i kommunikasjonsfaglige prosesser i arbeids- og organisasjonslivet, og er rettet mot studenter som tar sikte på å arbeide med kommunikasjon i privat og offentlig sektor. Søkerstatistikk fra Samordna opptak viser at interessen for kommunikasjonsstudier er stort, og Norsk kommunikasjonsforening har over 4000 medlemmer.

Les mer om årsstudiet i kommunikasjon.

Oppfordrer ledere til å ta kommunikasjonsfag

Leder for Kommunikasjonsforeningen i Rogaland, Inger Johanne Stenberg, mener det er et godt tegn at det nå kommer et årsstudium i kommunikasjon til UiS og Rogaland.

- Det viser at man anerkjenner kommunikasjon som fag, og at det er et behov for å kommunisere godt i næringslivet og samfunnet for øvrig. Det er mange flinke kommunikasjonsfolk med journalistisk og samfunnsvitenskapelig bakgrunn, men jeg tenker det er bra dersom man kan få en kommunikasjonsfaglig ballast i tillegg, sier hun.

Med jevnlige utlysninger av kommunikasjonsjobber, opplever Stenberg at det er et tydelig behov for faget, både i privat og offentlig sektor.

- Er det en ting mange trenger, og spesielt i krisetider, så er det å vite hvordan man skal kommunisere.

Til vanlig jobber Stenberg i kommunikasjonsbyrået Gambit Hill og Knowlton, og de driver ofte med opplæring av ledere.

- Det mange ofte undervurderer er viktigheten av å ha kunnskap om kommunikasjon også i lederstillinger. Det blir stadig vanskeligere for dem å orientere seg. Derfor mener jeg det vil være en god prioritering som leder å ta kommunikasjonsfag.

Et fleksibelt studium

Både instituttleder Oluf Langhelle ved Institutt for medie- og samfunnsfag, og dekan Turid Borgen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet er kjempeglad for at instituttet nå får årsstudiet i kommunikasjon.

- Det vil dekke et stort behov i regionen, mener Langhelle.

Borgen påpeker også at kunnskap om kommunikasjon som fagfelt er sentralt i alle deler av samfunns- og næringslivet. Ikke minst kompetanse innen kommunikasjon på digitale medieplattformer. Hun håper mange kommer til å søke seg til det nyopprettede studiet.

- Jeg er veldig glad for at vi endelig kan tilby et årsstudium i kommunikasjon ved SV-fakultetet. Det er et studium som passer både for nye studenter og for studenter som ønsker et tillegg til for eksempel en bachelorgrad i andre fagfelt der kommunikasjon er sentralt.

De kommende kommunikasjonsstudentene vil både få innføring i ulike former for kommunikasjon og i praktisk kommunikasjonsarbeid. Studentene vil også lære om hvordan språk og innpakning påvirker mottakeren av det som blir kommunisert. Ved å tilby valgbare emner, i tillegg til obligatoriske emner, er årsstudiet i kommunikasjon både tilpasset søkere med førstegangsvitnemål, studenter som har studert tidligere og personer i arbeidslivet som ønsker kompetansepåfyll.

Tekst: Ingrid Meling Ramberg