Da tyske soldater oppdaget at Borghild hadde tegnet en løkke rundt Hitlers hals i en avis, måtte hun flykte fra Norge i frykt for å bli satt i fange. Nå har oldebarnet hennes laget dokumentar om historien hennes fra andre verdenskrig.

– Det er viktig å få fram personlige historier om enkeltindivider fra krigen. Mange slike historier blir ikke tatt vare på, og den generasjonen er snart borte. Det er nå eller aldri, sier Anna Rosé Walderhaug.
Det er hennes egen oldemors historie hun nå forteller i dokumentaren «Borghild og lille Erling». Sammen med Eira Kråbøl lagde hun dokumentaren som del av bacheloroppgaven sin på studiet fjernsyns- og multimedieproduksjon våren 2024. PS. Studiet heter nå Film- og TV-produksjon.
Har dokumentert en dramatisk tid
Gjennom intervjuer med Walderhaugs bestefar Erling, er historien om Borghilds flukt fortalt gjennom film. Dokumentaren er filmet på Fedje, et lite øysamfunn utenfor Bergen. Det var her Borghild bodde, da hun måtte flykte til Shetland og senere Skottland, hvor Annas bestefar ble født.
– Borghilds historie er et sterkt eksempel på hvordan vanlige mennesker måtte vise ekstraordinært mot under krigen. Hennes reise fra Fedje til Shetland og Skottland er en påminnelse om de utfordringene mange måtte møte, sier Kråbøl.
Etter at dokumentaren var levert og bestått som bacheloroppgave, kontaktet de to studentene NRK og hørte om de var interesserte i å vise den. Det var de. Den vises på NRK1 15. april kl. 20.35. Den kan også strømmes i NRK-appen.

Historien fortelles gjennom Walderhaugs bestefar. Foto: Daniel Fatnes

Walderhaug under produksjonen av dokumentaren. Foto: Daniel Fatnes

Kråbøl under produksjonen av dokumentaren. Foto: Daniel Fatnes Foto: Daniel Fatnes

Dokumentaren er filmet på Fedje. Foto: Daniel Fatnes
Viktige historier å ta vare på
Walderhaug har hørt historien om oldemoren sin gjentatte ganger opp gjennom årene. For henne ble det derfor ekstra nært å dokumentere alt på film.
– Jeg er veldig glad for at vi som familie også kan ha dette for alltid, sier hun.
De to dokumentarskaperne mener det er viktig med en påminnelse om at det ikke er lenge siden 2. verdenskrig og at Norge var i krig.
– Vi synes det er viktig å huske og ta vare på historier som forsvinner med den eldre generasjonen nå, sier Walderhaug.
Takker studiemiljøet
Både Kråbøl og Walderhaug ser tilbake på en fantastisk tid under dokumentarprosjektet.
– Vi har virkelig funnet ut av at det er film og TV vi har lyst til å holde på med. Vi får utrolig mye glede av å holde på med det, sier Walderhaug.
De berømmer både forelesere og medstudenter på fjernsyns- og multimedieproduksjonsstudiet for å ha vært viktige støttespillere i arbeidet med å ferdigstille «Borghild og lille Erling». Nå håper de samarbeidet med NRK vil være et steg på veien i deres videre karriere.
– Det gir oss håp om at vi kan få være med på flere prosjekter. Vi håper det er en framtid for oss i denne bransjen, sier de.
Tekst: Live Kolstad Kvalsvik

Les mer om bachelor i Film- og TV-produksjon
Kontaktperson på bachelor i Film- og TV-produksjon
Institutt for medie- og samfunnsfag
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS