En viktig del av hverdagen din som student er forelesninger, oppgaveskriving og eventuelt laboratoriearbeid eller praksis. Også obligatoriske undervisningsaktiviteter er en viktig del av læringen i emnet.
Studieåret
Studieåret varer normalt 10 måneder. Et fullt studieår er beregnet til 1500 - 1800 arbeidstimer og 60 studiepoeng.

Undervisningsterminer
All undervisning og eksamen/prøve (jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Stavanger) skal avholdes innenfor vedtatte undervisningsterminer. Ulike typer prøver eller forkurs og lignende, som er nødvendig for å begynne på undervisningen, kan gjennomføres før semesterstart. Slike tiltak skal være omtalt i fag- og studieplaner og dessuten være tydelig annonsert.
Helligdagene som kan falle i perioden mars – juni innebærer årlige justeringer av undervisningsopplegget.
Eksamener, prøver, oppgaver med mer, som er avlagt eller innlevert i perioden mellom 1. august og 31. desember og mellom 1. januar og 31. juli framkommer på karakterutskrift/vitnemål som avlagt eller innlevert i hhv høstterminen eller vårterminen.
Utdanningsutvalget har fastsatt følgende undervisningsterminer:
Studieåret 2023 - 2024:
Høstsemesteret 2023: mandag 14. august - fredag 22. desember (19 uker).
Vårsemesteret 2024: mandag 2. januar - fredag 21. juni (24 uker).
Forelesninger
Forelesninger hører til arbeidsdagen din som student. Men forelesninger er i tillegg også en møteplass hvor du treffer medstudenter og foreleser/faglærer, og har mulighet til å delta aktivt i læringsmiljøet. Universitetet har mange sterkt engasjerte forelesere, som vil sette stor pris på studentenes arbeid og aktive deltagelse.

For å få godt utbytte av forelesninger, er det viktig å være godt forberedt. Du som student må selv finne ut hvilken studieteknikk og forberedelse som fungerer for deg.
Er det obligatorisk for deg som student å gå på forelesninger? Mange emner har frivillige forelesninger, dersom det er obligatorisk fremmøte, vil dette stå i emnebeskrivelsen for emnet.
Forelesningene ved universitetet er som regel åpne og vil da kun være begrenset med tanke på antall sitteplasser. I løpet av studieåret vil det også komme gjesteforelesere på besøk.
Streaming av forelesninger
Stadig flere av forelesningene ved universitetet legges ut i form av podcast. Enkelte av forelesningene blir streamet, og er tilbudt som supplement til undervisningen. Blant annet tilbys det streaming av alle de store innføringskursene på ingeniørutdanningene ved det Teknisk-naturvitenskapelige fakultet.
Det gis også tilbud om streaming til de studenter som har behov for tilrettelegging. Mer om tilrettelegging.
Universitetet er opptatt av å utvide tilbudet om streaming av forelesninger, slik at dette kan bidra til økt studiekvalitet for studentene. Samtidig er det også viktig med tilstedeværelse og den gode kontakten mellom studenter og forelesere, og digitale medier skal ikke være på bekostning av dette.
Gjøre eget opptak av forelesning
Hvis du ønsker å ta opp hele eller deler av forelesningen, må du før forelesningen starter spørre foreleser om tillatelse, og personvern må ivaretas. Les mer om personvern.
Retningslinjer for supplerende undervisningstiltak ved Teknisk-naturvitenskapelig fakultet
Institusjoner, foreninger og organisasjoner som vil drive målrettet faglig eksamensundervisning eller veiledning av studenter ved UiS i universitetet sine lokaler, ikke kan identifiseres med UiS sine emnekoder.
Obligatorisk undervisningsaktivitet
Enkelte emner kan ha obligatoriske undervisningsaktiviteter som må være godkjent før du får lov til å gå opp til eksamen. Dette kan være øvingsoppgaver, innleveringsoppgaver, essay, rapporter, praksis, lab og lignende.

Studenter som ikke får godkjent den/disse obligatoriske delen(e) vil bli meldt av eksamen. Sjekk emnebeskrivelsen om emnet har obligatorisk(e) aktivitet(er).
Studenter som har gjennomført og fått godkjent obligatoriske aktiviteter tidligere kan sjekke på StudentWeb, eventuelt ta kontakt med instituttet for å høre om resultatet fremdeles er gyldig.
Master i grunnskolelærerutdanning
For studenter på master i grunnskolelærerutdanning er det egne frammøteregler som gjelder. De følgende retningslinjene gjelder kun for studenter på grunnskolelærerutdanningene og gjelder ikke for øvrige studieprogram på UiS. Det er gjeldende for både de fireårige og femårige løpene.
Pensum
Pensumlitteraturen finner du i egne pensumlister. Det er ulike måter å finner pensumlistene dine på.

- Canvas: Du finner pensumlister for emner du er oppmeldt i på Canvas. Det er kun via Canvas du får tilgang til eventuelle filer som er lastet opp i pensumlisten. Det kan ta en dag fra du emneregistrerte deg til pensumlisten er synlig i Canvas.
- Emnebeskrivelser: Du finner lenke til pensumlisten via emnebeskrivelsene på nett.
- UiS sitt pensumlistesystem, Leganto: Du finner samlet oversikt over alle aktive/publiserte pensumlister ved UiS i Leganto.
Les mer om pensumlister her.
SiS bok er studentenes egen fagbokhandel på campus og her får du tak i bøkene du trenger. De har oppdaterte pensumlister og vil hjelpe deg med å finne pensumlitteratur. SiS bok har også en nettbokhandel, den finner du her.
Biblioteket har tilgang til et begrenset antall pensumbøker, samt annen faglitteratur innen fagfeltene på UiS. Du finner mye informasjon om å søke etter faglitteratur på universitetsbibliotekets nettsider.
Laboratoriearbeid
Flere av utdanningene fra bachelor og opp til phdnivå inkluderer omfattende laboratoriearbeid i løpet av studieløpet. Spesielt viktig er det at studentene i profesjonsutdanningene får prøvd teori ut i praksis, men laboratoriearbeid er også en sentral del av forskningsvirksomheten.

I Kjølv Egelands hus finner du laboratorier for:
- Data
- Elektro
- Maskin
- Petroleumsteknologi
- Petroleumsgeologi
- Kjemi
I Arne Rettedals hus finner du laboratoriene for mediefagene.
I Ivar Langens hus finner du laboratorium for bygg.
I Kjell Arholms hus finner du to sykepleie/ferdighetslaboratorier.
I Måltidets hus finner du laboratorier for biologisk kjemi og bioteknologi.
Du kan engasjere deg i annet enn pensum!
Ved Universitetet i Stavanger er det flere måter å være aktiv på.

For å få fullt utbytte av studietiden bør du engasjere deg - også i annet enn pensum. Som student kan du i stor grad bestemme selv hvordan du ønsker å disponere tiden din og organisere hverdagen. Dette krever at du tar ansvar og har selvdisiplin, men det gir deg også muligheter til å bli en engasjert student utover det rent faglige.
På Universitetet i Stavanger kan du være aktiv i studentorganisasjoner knyttet til ditt fakultet. Studenter er representert i de fleste styrer, råd og utvalg. Det betyr at du har innflytelse enten det gjelder læringsmiljø, kvalitet i utdanningen og studieadministrasjon eller undervisnings- og læringsformer.
Kan eg ikkje berre bruka chatGPT?
Hausten 2022 tok AI-baserte program som ChatGPT verda med storm. Sidan den gong har me sett fleire diskusjonar rundt bru...
Pensumbøker er no tilgjengelege for dagslån
No slepp du å kjøpa alle bøkene du treng i studietida, for Universitetsbiblioteket tilbyr pensumbøker for dagslån.
Hvordan og hvorfor refererer jeg?
Hvilken stil skal jeg velge? Hvordan skal referansen se ut i teksten min, og er litteraturlisten min korrekt? Her får du...
Tenkande klasserom - korleis læra bort matematikk ved at elevar og studentar sjølv er kreative og aktive
Undervisingsmodellen Tenkande klasserom blir meir og meir brukt innan matematikk, både i grunnopplæringa og i høgare utd...
Personvern og sikker lagring i bachelor- og masteroppgaver ved UiS
Lurer du på hvordan data og oppgaven kan lagres på en sikker måte? Er du bachelorstudent og vurderer å behandle personop...
Fikk unik erfaring med internasjonal masteroppgave
Marta Obi samarbeidet med studenter fra Sverige og Italia da hun skrev masteroppgaven sin. University ga henne nye ...
EU gir ny støtte til UiS’ europeiske universitet
EU gir støtte til fire nye år med ECIU University. Det betyr at studenter og eksterne partnere vil få mange flere muligh...
Oppgaveskriving ved Det helsevitenskapelige fakultet
Som bachelor- og masterstudent skal du skrive omfattende oppgaver, og i den forbindelse er det en del du må ta hensyn ti...
Bli med i skrivegruppe for masterstudentar
«Studieverkstedet» organiserer skrivegrupper for deg som skriv masteroppgåve.
Bjergsted: Timeplan og undervisning for studenter
Ved Fakultet for utøvende kunstfag er studieåret delt opp i hovedsakelig tre ulike kategorier uker: Undervisningsuker, p...
Akademisk skriving
Å skrive akademisk er noe du må lære deg som student. Her finner du nyttig informasjon og ressurser som hjelper deg med ...
Nettskjema
Selvbetjent skjemaløsning og sikker løsning for datasamling via nett for ansatte og studenter ved Universitetet i Stavan...
Lagring av gule data på privat maskin
På private maskiner kan du ikke lagre alle typer UiS-relaterte data. Du kan IKKE lagre røde data, og IKKE lagre svarte d...
– Lærte at ledelse er noe man gjør, ikke noe man er
Masterstudentene som tar kurset Leadership and Organisational Change har denne våren fått teste ut og utvikle egne leder...
Finn studieprogram og emner
Er du allerede student ved UiS? Søk fram ditt studieprogram og dine emner for inneværende studieår.
Oppgaveskriving ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Her finner du informasjon om det å skrive bachelor- og masteroppgave som det er viktig at du setter deg inn i.
Foretrekker campusundervisning og undervisning i opptak
Hva har fungert og hva har ikke fungert i omleggingen til digital undervisning og eksamen ved UiS? Respons fra 1686 stud...
Personvern og informasjonssikkerhet for studenter ved UiS
Finn alt du trenger å vite om informasjonssikkerhet og personvern som student eller ekstern kontakt ved UiS.
Gode tips til deg som skriver oppgave
Både som bachelor- og masterstudent skal du skrive omfattende oppgaver. I den forbindelse er det en del du må ta hensyn ...
Rayyan – verktøy for å gjennomgå referanser
Rayyan er et gratis, nettbasert verktøy som lar deg gjennomgå referansene til din litteraturstudie raskt og effektivt.
LaTeX – verktøy for matematisk formler, likninger og symboler
LaTeX er et godt verktøy dersom du skal skrive en oppgave som skal inneholde matematiske formler, likninger og symboler....
Om NVivo
NVivo er eit godt verktøy for deg som skal jobba med kvalitative data, til dømes intervju, spørreundersøkingar, artiklar...
Om Tableau
Tableau er en programvare som lar deg hente inn og analysere datasett, enten dine egne eller andre som er fritt tilgjeng...
Om Zotero
Zotero er et gratis og brukervennlig program som lager referanser og litteraturlister for deg. Zotero samler og holder o...
EndNote hjelper deg med referansene
Det kan ofte være utfordrende å holde orden på litteraturen du bruker til forskning og studier. Det er ikke alltid enkel...
Studieverkstedet hjelper deg med skrivingen
Trenger du hjelp med oppgaveskriving eller eksamen? Få veiledning av studentmentorer fra Studieverkstedet i biblioteket....
Gratis og opne kurs i biblioteket
Biblioteket tilbyr kurs som hjelper deg med oppgåveskriving og referansehandtering. Me tilbyr både opne kurs og kurs som...
Ofte stilte spørsmål om praksis i lektor- og PPU-utdanningen
Under har vi samlet en del spørsmål som mange studenter lurer på i forkant av praksis i lektor- og PPU-utdanningen.
Samskaping mellom utdanning og kommunale tjenester
Tett samarbeid med Bergåstjern og Stokka sykehjem har vært avgjørende for resultater i forskningsprosjekt om kvalitet i ...
Tenkande klasserom - korleis læra bort matematikk ved at elevar og studentar sjølv er kreative og aktive
Undervisingsmodellen Tenkande klasserom blir meir og meir brukt innan matematikk, både i grunnopplæringa og i høgare utd...
Digital ressurs gir trygghet for sykepleierstudenter og veiledere i praksis
Første års sykepleierstudenter har nylig gjennomført sin første praksisperiode. En digital ressurs utviklet ved Universi...
Anbefaler medisinsk praksis ved Jæren Ø-hjelp
Sykepleierstudentene Rebecca Yndestad og Micheline Irakoze har vært i praksis ved Jæren Øyeblikkelig Hjelp. Her får de o...
Tester ut drømmejobben gjennom praksisemnet
Gnisten for norskfaget ble tent på videregående. Nå går Christiane Høines Baardsen på bachelorstudiet i språk og littera...
Nora var i praksis på Sørlandet
Paramedisinstudent Nora (24) har akkurat fullført 2 måneder i praksis på ambulansestasjonen i Kristiansand. Hun syns det...
Ingrid har praksis i hjemmetjenesten i distriktet
Sykepleierstudenten Ingrid (24) bor på hybel i praksisperioden i hjemmesykepleien i Bjerkreim kommune.
Julie har medisinsk praksis i kommunen
Sykepleierstudenten Julie Martine (21) møter en variert pasientgruppe som trenger akutt helsehjelp i praksis på Stavange...
Jobbvinner - dagens sykepleierstudenter er kommunens nye helter
Universitetet i Stavanger deltar i Jobbvinner-prosjektet som har mål om å redusere avstanden mellom student og universit...
Podkast for sykepleierstudenter i hjemmetjenesten
Podkasten PraksisPrepp tar for seg hverdagen i hjemmesykepleien for sykepleiestudenter og veiledere.
Første kull kommunikasjonsstudentar ferdig med praksis
Spenninga var høg då ti studentar frå det nye årsstudiet i kommunikasjon skulle ut i praksis mens arbeidslivet enno var ...
Praksis er gull verd!
- Praksis gir meg en unik mulighet til å teste om dette er en vei å gå for meg når jeg skal ut i jobb etter studiene. Hi...
Praksis i arbeidslivet for endringsledelse og energi, miljø og samfunn
Gjennom praksisemnet, som du kan ta i tredje semester, får du relevant arbeidserfaring fra en av virksomhetene Institutt...
Gode praksisopplevelser påvirker rekruttering av sykepleiere
Erfaringer fra praksis påvirker hvor studenter søker jobb etter fullført utdanning. Jobbvinnerpiloten i Rogaland for p...
Sykepleielab gir god læringseffekt
Sykepleierstudenter ved UiS får undervisning og trening i praktiske ferdigheter i realistiske omgivelser. – Å trene er f...
Kvalitetsutvikling av praksis
Kvalitetsutvikling av praksis foregår både på emne- og programnivå. Praksis er en viktig og stor del av studentenes utda...
Praksisstudier i helseutdanningene
Det helsevitenskapelige fakultet ved UiS samarbeider tett med sykehus og kommuner i regionen for å tilby studenter god o...
Ble sendt til Malawi for å ta praksis
Lærerstudenter ved UiS fikk forrige semester oppleve en litt annerledes praksisperiode enn de er vant med. De fikk være ...
Humaniorastudentane får praksis
For første gang kan humaniorastudentar no gå ut i praksis medan dei studerer ved UiS.
Politiattest og skikkethetsvurdering
En del av studiene våre stiller særskilte krav til studentene. Se hvilke studier det gjelder, og hvordan det fungerer.
Gav statsråden råd om praksis i utdanninga
Forskings- og høgare utdanningsminister Iselin Nybø vil knyte studentar og arbeidsliv tettare saman. Difor er ho spesiel...
Praksisstudents erfaring: – Veldig relevant og gull verdt
Erfaring og kunnskap om hva man kan jobbe med senere i livet er det mest verdifulle med å være praksisstudent, mener sos...
Kvalitet i utdanningene
UiS skal være et åpent og innovativt universitet med høy internasjonal kvalitet i utdanning, forskning og kunstnerisk ut...
Praksis i PPU
Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) er rettet mot de som har fag- eller yrkesutdanning fra før, og som ønsker å bli lære...
Praksis i lektorutdanningen
I forskriften for Lektorprogrammet 8-13 fremgår det at studentene skal ha 100 dager praksisopplæring i løpet av sin 5-år...
Praksisstudiet i barnehagelærerutdanningen
Her finner du informasjon om praksis for barnehagelærerutdanningen - heltid, deltid og ABLU.
Praksisstudiet i grunnskolelærerutdanningene
Praksisstudiet har en integrerende funksjon i grunnskolelærerutdanningen. Dette forutsetter samarbeid mellom studenter, ...
Praksisstudiet i lærerutdanningene
På UiS er det tre ulike institutt ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora som tilbyr lærerutdanninger. Under f...
Studenter overtok ansvar for hjemmetjenesten
En viktig arbeidsoppgave for sykepleiere i hjemmetjeneste er å lede det faglige arbeidet på arbeidsplassen. I to dager h...
Øver på redningsteknikk i Sørmarka
Redningsteknisk dag blir arrangert for paramedisinstudentar kvar haust. I 2019 deltok redningsmenn frå Stiftelsen Norsk ...
UiS-utviklet app lærer sykepleiestudenter å sette sprøyter
Norske, engelske og spanske sykepleierstudenter kan nå benytte en ny app når de skal øve på praktiske prosedyrer. Målet ...
Praksis for humaniorastudentar
Våren 2019 tilbyr Universitetet i Stavanger for første gang praksis som del av studiet for bachelorstudentar i humaniora...
Praksis i profesjonsutdanninger
På denne siden finner du liste over profesjonsutdanninger ved UiS som har praksisstudier.
– Bru mellom utdanning og arbeidsliv
Dei første sosiologi- og statsvitskapstudentane har hatt praksis med gode erfaringar. Nå får nye studentar tilbodet.