Mekanikk (FYS100)

Emnet gir en grunnleggende innføring i klassisk (Newtons) mekanikk.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Se emnebeskrivelse og eksamens-/vurderingsinfo for dette studieåret (2024-2025)
Fakta

Emnekode

FYS100

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Engelsk, Norsk

Opptakskrav

Realfaglig kompetanse (REALFA) / Høyere ingeniørutdanning (HING)

Innhold

Den klassiske mekanikk ble utviklet av Newton på 1600-tallet med sikte på å beskrive bevegelsen til hverdagsobjekter. Sentrale begreper er krefter som virker mellom objekter og bestemmer deres akselerasjon, som beskrevet av Newtons tre bevegelseslover. Krefter gir grunnlag for å definere størrelser som energi, momentum og spinn, som viser seg å tilfredsstille egne bevaringslover. Denne enkle, men ekstremt effektive formalismen kan deretter brukes på baller, biler, fjærer, skip, raketter, planeter, væsker, faste stoffer og det meste annet i verden rundt oss.

 

Dette emnet gir en introduksjon til klassisk mekanikk; først uttrykkes deler av fysikkpensum i vgs med mer avanserte matematiske verktøy og for mer komplekse applikasjoner; deretter introduseres nye og effektive konsepter og metoder for å angripe translasjons- og rotasjonsbevegelser i 2 og 3 dimensjoner.

Konkret vil vi dekke følgende temaer:

  • Kinematikk,

  • vektorer,

  • Newtons lover,

  • mekanisk arbeid og energi,

  • impuls og bevegelsesmengde,

  • massesenter og treghetsmoment,

  • rotasjonsbevegelse,

  • spinnteoremet, drivmoment,

  • statikk,

  • harmoniske svingninger,

  • dempede og tvungne svingninger,

  • bølger

Læringsutbytte

Etter å ha fullført dette emnet, skal studenten:

 

Kunnskap

K1: Ha god kunnskap om sentrale begreper innen klassisk mekanikk, inkludert kinematikk, krefter, Newtons lover og bevaring av energi, momentum og spinn, for punktpartikler og stive legemer.

 

K2: Ha kunnskap om hvordan fysikk bruker matematiske modeller for å beskrive den fysiske verden, og hvordan disse verifiseres, justeres og falsifiseres gjennom eksperimenter og observasjoner.

 

Ferdigheter

F1: Kunne anvende begrepene og bevegelseslovene på et bredt spekter av mekaniske systemer, og eksplisitt utlede deres fysiske egenskaper.

 

F2: Kunne sette opp mekaniske problemer i et kvantitativt matematisk formelspråk, og omvendt kunne tolke et matematisk resultat i en fysikksammenheng.

 

 

Generell kompetanse

G1: Ha kunnskap om hvilken rolle forenkling, modellering og tilnærming spiller i beskrivelsen av den fysiske verden, og kunne vurdere styrken av en tilnærming eller antakelse.

Forkunnskapskrav

Matematikk på et nivå tilsvarende R1 (S1+S2).

Anbefalte forkunnskaper

Elever med R2 eller/og Fysikk 1 fra vgs vil kunne kjenne igjen deler av stoffet, men dette er ikke et krav. Det anbefales å ta MAT100 før eller samtidig med dette emnet.

Eksamen / vurdering

Eksamen er en skoleeksamen (penn og papir)

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

6 av 9 innleveringer skal være godkjent og kreves for adgang til eksamen, 75% obligatorisk oppmøte på regneøvinger

6 av 9 obligatoriske oppgaver må være godkjent for å få tilgang til eksamen.

Det kreves 75% oppmøte på regneøvelser for å få tilgang til eksamen.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Anders Tranberg

Instituttleder:

Bjørn Henrik Auestad

Arbeidsformer

6 timer forelesninger + 2 timer regneøvelser per uke. Regneøvelser gjennomføres under veiledning av studentassistenter.

 

Undervisningsspråk: Engelsk. Eksamensspråk: Engelsk. Innleveringene og eksamen kan besvares på engelsk eller norsk.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Fysikk (BIT100_1) 10
Fysikk (TE0557_1) 6
Fysikk (TE0557_A) 6
Fysikk for data/elektro (RED102_1) 2.5
Fysikk for data/elektro (FYS102_1) 3

Åpent for

Biologisk kjemi - bioteknologi - bachelor i realfag Bygg - bachelor i ingeniørfag Datateknologi - bachelor i ingeniørfag Datateknologi - bachelor i ingeniørfag, deltid Elektroteknologi, y-vei - bachelor i ingeniørfag Elektroteknologi - bachelor i ingeniørfag, deltid Elektroteknologi - bachelor i ingeniørfag Energi- og petroleumsteknologi, y-vei - bachelor i ingeniørfag Energi- og petroleumsteknologi - bachelor i ingeniørfag Geovitenskap og energiressurser - bachelor i ingeniørfag Miljøteknologi - bachelor i ingeniørfag Maskin - bachelor i ingeniørfag Medisinsk teknologi - bachelor i ingeniørfag Medisinsk teknologi - bachelor i ingeniørfag - deltid
Enkeltemner ved Det teknisk-naturvitenskaplige fakultet
Byplanlegging - master i teknologi/siv.ing., femårig Industriell økonomi - master i teknologi/siv.ing., femårig Konstruksjons- og maskinteknikk - master i teknologi/siv.ing., femårig Lektorutdanning for trinn 8-13 i realfag Matematikk og fysikk - femårig integrert master Petroleumsteknologi - master i teknologi, femårig Matematikk - årsstudium Realfag og teknologi - årsstudium

Emneevaluering

Fakultetet bestemmer om det skal gjennomføres tidligdialog i alle, eller grupper av emner som tilbys ved fakultetet. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester. I tillegg skal det gjennomføres en digital evaluering, studentenes emneevaluering, minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Pensumlisten finner du i Leganto