Game for Guac

Lørdag 23. september 2023 kl. 12:00-15:00,
Universitetsbiblioteket i Stavanger, Ullandhaug.

Kan gaming øke matproduksjonen? Sammen med esportlaget 777 setter vi søkelyset på bruk av spillvarme under Forskningsdagene.

Published Endret

Grafikk med utsnitt av bilde av en gruppe ungdommer og overskriften Game for guac
Sammen med Einherjar eport skal vi finne ut om vi kan vi dyrke avokado i Norge med spillvarme fra databruk?

Spill sammen med hele landet

Årets tema for Forskningsdagene er energi. For å demonstrere hvordan vi kan utnytte energien som ofte går til spille, har vi i samarbeid med e-sport-laget 777 laget eksperimentet "Game for Guac". Spillerne i 777 sitter fysisk i Bergen, men vi skal koble oss på fra Stavanger.

På Universitetsbiblioteket til UiS oppe på Ullandhaug kan du game samtidig som du dyrker kortreist og mer miljøvennlig avokado gjennom spillvarmen du genererer. I Bergen har Forskningsdagene satt opp et gamingdrivhus med fire datamaskiner som kan varme opp rommet nok til å holde en temperatur på mellom 20 og 25 grader. Det er den temperaturen avokadoplantene trives best i. Sammen med spillere over hele landet skal vi spille for avokadoen – game for guac’en🥑

Møt lokale esport-spillere

Her i Stavanger har vi fått med oss Einherjar eSport på laget. De driver et breddetilbud for barn og unge innen esport, kombinert med fysisk aktivitet. Einherjar stiller med PC-er fra "gamingrommet" på Revheim skole, samt kompetent personell som har lang erfaring med gaming, coaching og bruk av spill i skolen. Dette er også en gyllen anledning for voksne å lære mer om hvordan barn kan lære og utvikle seg gjennom spill, og hvordan man kan anerkjenne en hobby man synes kan være vanskelig å forstå.

Einherjar har et rått samarbeid med Oilers eSport, og to av RL-utøverne deres vil ta turen til Universitetsbiblioteket 23. september for å styre showet. Stikk innom for å hilse på Jonas «HayZo» Aasprong og Mathias «mattien.» Hegerland og prøv å vinn noen kule premier ved å game Fortnite!

Hvorfor avokado?

Avokadoen er en favoritt blant nordmenn. Den er en energirik matvare som inneholder mye som er sunt for kroppen. Dessverre krever også produksjon og transport mye energi, og dermed er den ikke like god for miljøet og klimaet.

Men hva om vi kunne dyrket avokadoen lokalt, med mindre energi? I Norge har vi mye ubrukt spillvarme. Fra forskning på tomatdyrking vet vi at drivhus kan gi en grønnere produksjon med mindre bruk av vann. Ved å finne smartere måter å utnytte energien vi allerede har, kan vi kanskje få en enda grønnere avokado til fredagstacoen vår.

Spillet vi skal konkurrerere i, er Fortnite. Barn under 12 år må ha følge med en voksen.

Alt om Forskningsdagene

Se hele programmet i Stavanger-regionen

Mye spennende for små og store nysgjerrigperer under Forskningsdagene i Stavanger-regionen 2023

Les mer om den nasjonale festivalen

Forskningsdagene foregår de ti siste dagene i september hvert år over hele Norge.