Studentorganisasjonen UiS Subsea designer og produserer undervannsteknologi

– UiS Subsea er et slags springbrett til arbeidslivet.

Published Sist oppdatert

 
Studentorganisasjonen UiS Subsea har som mål å gi studenter arbeidsrelevante prosjekter, skape et miljø for innovasjon, og motivere studenter til å delta i tverrfaglige prosjekter. Dette gjør de ved å designe og produsere undervannsroboter; ROV-er.

Organisasjonen har totalt 47 medlemmer. Medlemmene som er på første og andre året av bacheloren lærer å sette sammen en ROV, noen av medlemmene sitter i styret, mens flesteparten av medlemmene jobber med å utvikle en ROV.

Samarbeid mellom ulike ingeniørstudier

En under
UiS Subsea sin ROV fra 2022.

En ROV består av ulike deler og systemer, og tredjeårsstudentene skriver bacheloroppgaver om de ulike delene og systemene. Med utgangspunkt i bacheloroppgavene skal de sammen designe og produsere en fungerende ROV.

– Det er 27 studenter som samarbeider om å lage ett produkt, forteller Joar Rodrigues de Miranda, styreleder i UiS Subsea.

Her samarbeider studenter fra datateknologi, elektroteknologi og maskiningeniør. Studentene er delt inn i ulike grupper, basert på hvilket studieprogram de går på. Elektrogruppen designer blant annet kretskort, datagruppen finner blant annet ut hvordan de ulike systemene skal kommunisere med hverandre, og maskingruppen skal blant annet lage et vanntett kammer til elektronikken.

– Kommunikasjon mellom gruppene er utrolig viktig. Vi er fortsatt i planleggingsfasen, men vi har allerede merket hvor viktig kommunikasjonen er. På vårt første møte ble det en del spørsmål frem og tilbake, som er naturlig i starten. Nå har vi fått på plass en plan for hva vi skal gjøre uke for uke, forteller Sveinung Laupland Høyvik, prosjektleder for bachelorprosjektet.

Prosjektlederen, og en konkurranseansvarlig, passer på at bachelorprosjektet er innenfor visse betingelser, slik at de kan konkurrere med ROV-en.

Seier i internasjonal konkurranse

For fjerde år på rad skal organisasjonen delta i den internasjonale ROV-konkurransen TAC Challenge. Konkurransen avholdes på Tou, like utenfor Stavanger. Her deltar studentlag fra hele verden, og sommeren 2023 gikk UiS Subsea av med seieren.

Under konkurransen må de utføre spesifikke oppgaver med ROV-en, som å rotere en ventil under vann.

– Vi er ute i sjøen, og gjør oppgaver som man gjør i industrien. Dommerne er fra industrien, og mange bedrifter fra den lokale industrien er med og arrangerer konkurransen. Målet vårt er å delta i en konkurranse som gir relevante koblinger til industrien, og relevant arbeidserfaring. TAC Challenge er derfor midt i blinken, sier Rodrigues de Miranda.

– Grunnen for at vi vant konkurransen i fjor var fordi vi klarte å gjennomføre flest oppgaver innenfor tiden som var satt. På et tidspunkt mistet vi all kommunikasjon med ROV-en, men vi taklet problemet logisk og rolig. Det gjorde at vi ikke stresset og heller koste oss, og dermed tok de logiske valgene underveis, forteller Rodrigues de Miranda.

Ti personer ser mot kamera og smiler. Ni av personene har mørke t-skjorter med logoen til studentorganisasjonen UiS Subsea på. Foto.
Lagbilde fra TAC Challenge 2023.

Årets konkurranse avholdes 10.-14. juni, og målet er en ny seier.

– Målet er å vinne! Hvis vi skal svare veldig enkelt. Men det blir også spennende å se hva de andre lagene har kommet opp med – få inspirasjon, og utveksle ideer med de andre lagene. Jeg tror også det blir veldig sosialt, sier Høyvik.

– Det blir et samhold med en gang man skal jobbe sammen om en ting, der alle er like engasjert, tilfører Magnus Dolmen, teknisk ansvarlig for maskingruppen.

Arbeidslivsrelevans og tett kontakt med industrien

Det å utvikle, produsere og konkurrere med en ROV gir studentene relevant arbeidserfaring.

– Det er nå vi ser hvordan ingeniører faktisk jobber, sier Høyvik.

– Vi får en informasjonsstrøm på tvers av fag, og vi får vite om problemstillinger på tvers av ulike retninger – som er utrolig relevant for når vi skal ut i arbeidslivet, sier Rodrigues de Miranda.

– Du får prøvd en del av industrien som du kanskje skal jobbe med i fremtiden. Noe jeg har tenkt nå når jeg skal søke jobb er «hva søker jeg egentlig på?». Man vet ikke før man har prøvd, og det å få prøve noe fra industrien i løpet av studietiden er gull verdt, tilfører Dolmen.

I tillegg har organisasjonen kontakt med industrien via bedriftspresentasjoner og bedriftsbesøk, og flere lokale bedrifter er sponsorer av organisasjonen. Organisasjonen arrangerer også Subsea-dagen, som er en karrieredag der en rekke subsea-bedrifter står på stand på campus.

– Subsea-industrien er litt nisje, men industrien er stor og relevant i regionen og i Rogaland. Det er også en voksende industri. Subsea-dagen er veldig relevant for oss fordi vi kommer i kontakt med bedriftene som jobber med dette, sier Rodrigues de Miranda.

– Nesten halvparten av de som var ferdige med studiene gikk ut i jobb i subsea-industrien, resten studerte videre. Mange av medlemmene våre har fått jobb hos bedrifter som deltar på Subsea-dagen, flere går ut i jobb hos en av sponsorene våre, eller hos andre aktører i industrien, fortsetter Rodrigues de Miranda.

– UiS Subsea er et slags springbrett til arbeidslivet, tilfører Dolmen.

Les om Tomas og Otto som sikret seg sommerjobb hos en av UiS Subsea sine sponsorer.

Sosialt og lærerikt

I tillegg til å utvikle ROV-er og knytte kontakt med industrien, finner studentene på mye sosialt sammen. De har en kick-off der de samler alle medlemmene og bestiller inn mat, drar på teambuilding og spiller frisbeegolf sammen.

– Et mål for styret er å gjøre det sosialt og lærerikt. Dette er to ting som er en rød tråd i organisasjonen. Vi vil tilby noe ekstra, selv om noen synes det å sitte og jobbe sammen også er sosialt. Hvis vi sitter lenge og jobber, så drar vi gjerne ut og finner på noe sammen etterpå, forteller Rodrigues de Miranda.

– Vi kan vel avslutte med å si at folk som starter på universitetet nå bør engasjere seg i en organisasjon. Jeg angrer på at jeg ikke begynte før siste året. Mye på grunn av det sosiale, og du lærer enormt mye av å være med på et prosjekt, avslutter Dolmen.  

Du er kanskje også interessert i