Skal vi fortsatt reise?

Så klart – bli med på å utvikle framtidens reiselivsopplevelser!

Published Sist oppdatert

Illustrasjonsbilde reiselivsledelse

Endring skjer ikke av seg selv: Det er helt klart at vi ser en forandring i reisevanene våre og da er det viktig å kunne utvikle nye og spennende opplevelser! Ta en bachelor i reiselivsledelse og bli med på utviklingen!

Tretopphytte på Ogna, Trekronå
På Ogna kan du bo i futuristiske tretopphytter som svever mellom trærne. Illustrasjon: trekronaa.no

Bærekraftig reiseliv

Det er helt klart at vi må endre reisevanene våre. Men vi kan fortsatt oppleve. Reisene vil kanskje være lengre, sjeldnere og mer gjennomtenkte. Opplevelser kan vi ha hvor som helst.

– Det er viktig at vi utvikler en form for reiseliv som når opp til bærekraftmålene. Vi må ha gode steder å besøke, men som også vil være gode steder å leve og bo på. Det betyr at vi må ta visse forholdregler og jobbe mot et bærekraftig reiseliv. Da er det ønskelig at turistene som kommer til Norge har anledning til å bli litt lenger her i Norge. For at de skal gjøre det, må vi ha mer å tilby dem, sier Åsa Grahn, førsteamanuensis ved Norsk hotellhøgskole ved UiS.

På Norsk hotellhøgskole ved UiS lærer du å utvikle bærekraftige opplevelser.  I tillegg får du gode utvekslingsavtaler med universiteter over hele verden som bidrar inn mot det grønne skiftet. Bli med på paradigmeskiftet i reiselivet, og søk en bachelor i reiselivsledelse!

Amal studerer reiselivsledelse

Drømmen er å starte et reisebyrå som tilbyr opplevelser i Norge og Midtøsten.

Amal Kamal, student reiselivsledelse

Navn, alder, hjemsted

Amal Alhaj Abdulmajid, 29 år, fra Syria.

Hvorfor valgte du å studere reiselivsledelse ved UiS?

Jeg er veldig glad i å jobbe med mennesker og å bli kjent med nye folk som har forskjellige bakgrunn, jeg vil gjerne lære om nye kulturer og land. Ikke minst liker jeg å reise og se verden. Reiselivsledelse er et internasjonalt studium som åpner mange muligheter både for arbeid og videreutdanningen i ulike land.  Jeg får god kompetanse både i reiseliv og ledelse, slik jeg kan jobbe i svært mange ulike stillinger både i offentlig og privat sektor.

Før jeg begynte å studere reiselivsledelse ved UiS, valgte jeg å ta enkeltemner for å vite hvilken studieretning jeg skulle velge. Jeg ville også bli kjent med universitetet. Jeg opplevde et godt studentmiljø med kjekke og sosiale arrangementer. Det var veldig lett å få nye venner!

Hvilke emner liker du best på reiselivsledelse bachelor?

Serviceledelse, markedsføring og kommunikasjon i serviceorganisasjon.

Hvordan inngår bærekraftig reiseliv i studieplanen?

Første semester har vi et emne som heter innføring i reiseliv, her lærer vi om sentrale faglige og yrkesetiske utfordringer innenfor reiselivet. I tredje semester har vi emnet Responsible Tourism and Ethics, som tar for seg tema som er kritiske for turisme som næring, slik som virkninger av turisme, etiske prinsipper og konflikter. Du kan også ta et valgfritt emne som heter Corporate Social Responsibility in service organizations - a leadership perspective.

Hva er din drømmejobb?

Drømmejobben min er å åpne mitt eget reisebyrå som tilbyr opplevelser i Norge og Midtøsten.

Tretopphytter på Ullandhaug?

Tja, det er i allefall planer om en tretoppsti!

Illustrasjon av tretoppsti i Sørmarka
Illustrasjon: Stavanger kommune/Helen & Hard

Tretopphytter er en ny måte å feriere på og er et eksempel på unike, nære og bærekraftige helårsopplevelser. Framtidens reiselivsbransje vil tilby komplette reisemål med attraktive lokalsamfunn. Som turister vil vi reise mindre, men kanskje med lengre opphold.

Sørmarka, som er nærmeste nabo til campus Ullandhaug, er det største sammenhengende grøntområdet i Stavanger med åtte kilometer med turløyper. Marka gir studenter turavbrekk mellom kollokvier og forelesninger, og er godt brukt av joggere og syklister. På toppen ruver Ullandhaugtårnet, som eies av Lyse og er i industriell bruk som teletårn for Lyse og andre teleselskaper.

En tretoppsti som kobler friområdet til Ullandhaugtårnet, er foreslått som en av tre hovedsatsinger i 900-årsjubileet Stavanger 2025. Målet er å tilgjengeliggjøre den unike utsikten for allmennheten, skape ny aktivitet rundt tårnet og styrke Ullandhaug som turmål og destinasjon.

Reiselivet trenger gode entreprenører og flinke folk som kan være med å designe bærekraftige opplevelser, og tilby det vi har av natur og kultur i Norge. Uansett spesialisering, er det i reiselivsbransjen viktig å se verdien av samspill mellom mennesker, at man ønsker å forflytte seg og oppleve ting.

Endring skjer ikke av seg selv: Det er helt klart at vi må endre reisevanene våre. Men vi kan fortsatt oppleve.

Du er kanskje også interessert i: