Hopp til hovedinnhold

Hotelledelse bachelor

Trives du i et dynamisk og internasjonalt miljø? Har du lederambisjoner? Da er vårt studium i hotelledelse midt i blinken for deg!

Publisert: Endret:
Faktaboks
Varighet

3 år, 6 semestre

Antall studieplasser

82

Studiepoeng

180

Poenggrense

2020: Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass / 39,0 (ORD / førstegang)

Søknadsfrist

15. april gjennom Samordna opptak

Møt hotelldirektør ved Clarion hotell, Odd Petter Meinseth

Hotellbransjen er for deg som liker å være i et aktivt arbeidsmiljø, hvor service og trivsel for gjestene alltid kommer først. Som leder i hotellbransjen må du forstå gjester, medarbeidere og konkurrenter for å lykkes. 

Hotellbransjen opererer i et utpreget konkurransemiljø med spennende utfordringer hver eneste dag. Gjennom studiet lærer du å utføre effektiv ledelse og styring av servicebedrifter. Studiet kvalifiserer ikke bare til jobb på hoteller - våre kandidater er svært attraktive for bedrifter og organisasjoner som jobber med tjenester og tjenesteproduksjon generelt. Ikke minst skyldes dette studiets tverrfaglige vinkling, hvor alt fra serviceledelse, økonomistyring, markedsføring og personalledelse gir deg kunnskaper og ferdigheter som er viktige for fremtidige ledere i alle organisasjoner. 

Hotelledelse er et heltidsstudium med muligheter for spennende utvekslingsopphold i utlandet. Bachelorgraden kvalifiserer også til videre masterstudier. 

 Videre studier 

Hva kan du bli?

Bachelorstudiet i hotelledelse gir grunnlag for fremtidige leder- og mellomlederstillinger, og innretningen mot hotellbransjen gjør kandidatene spesielt attraktive for hoteller og overnattingssteder. Men i de fleste servicenæringene vil du i dag finne tidligere NHS-studenter som jobber med en rekke spennende oppgaver, så som prosjektledere, event- og festivalledere, personal- og HR-sjefer, markedssjefer, reiselivsdirektører, hotelldirektører og lignende.

Bachelorgraden kvalifiserer også til videre masterstudier i Serviceledelse i Internasjonal business, endringsledelse, samfunnssikkerhet, med flere.

Se presentasjon om hotelledelse bachelor fra Åpen dag 2021.

Møt våre alumner hotelledelse

Studieplan og emner
Allerede student på dette programmet? Her finner du hele studieprogrambeskrivelsen

Hva lærer du?

Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.

Etter endt program er det forventet at kandidatene har følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskaper:

 • Ha spesialkunnskap om planlegging, drift, og aktuelt regelverk innen hotell, service- og vertskapsbedrifter.
 • Ha kunnskap om organisasjon og ledelse: serviceledelse, personalledelse, organisasjons-teori og -kommunikasjon, ofte fra at et psykologisk perspektiv.
 • Ha kunnskap om økonomisk planlegging, beslutninger og kontroll på bedriftsøkonomisk og næringsøkonomisk nivå.
 • Ha grunnleggende kompetanse i markedsførings og forskningsmetode.

Ferdigheter:

 • Kunne integrere teoretisk kunnskap og anvende den på hotellrelaterte problemer av praktisk art.
 • Kunne strukturere en operativ analyse, planlegging, og implementering av prosjekt innen hotell- og servicenæringen.
 • Evne til metodisk å fremskaffe relevante og sikre data som grunnlag for analyse, beslutninger og kontroll.

Generell kompetanse:

 • Ha evnen til å arbeide selvstendig eller som en del av et team i små, mellomstore og multinasjonale hotell- og servicebedrifter.
 • Ha en helhetlig forståelse av hotell- og servicenæringens betydning for individet og samfunnet for øvrig, også med tanke på miljø og bærekraft.
 • Evne til skriftlig og muntlig presentasjon.
 • Evne til systematisk og selvstendig kunnskapsetablering.

Opptakskrav

Krav om generell studiekompetanse (50% av plassene er forbeholdt søkere med minst 1 års relevant praksis).

Søknad: via Samordna opptak.

Søknadsfrist: 15. april.

Kontakt

Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt opptak@uis.no

Bransjefolk anbefaler studier i hotelledelse

Odd Petter Meinseth hadde som mål å bli hotelldirektør. Med en bachelor fra Norsk Hotellhøgskole klarte han det.
Arne Sørvig studerte ved Norsk Hotellhøgskole fra 1991-1996. Nå leder han Stiftelsen Norsk Gastronomi, tidligere kalt Bocuse d’Or Norge.
Hotelldirektør på Quality Hotel Residence i Sandnes, Dan Bergsten, er ikkje bekymret for hva framtida vil bringe.
Daglig leder på Quality Airport Hotel i Sola, Lars Roalkvam, har lang bransjeerfaring og grunnlaget fikk han på Norsk Hotellhøgskole.
Hva lurer du på?

Spørsmål og svar om hotelledelse bachelor

Hvilke jobbmuligheter har man etter fullført studium? Kan jeg reise på utveksling?

Spørmålstegn på gul bakgrunn

Hvilke jobbmuligheter har man etter fullført studium?

Mange av våre studenter går naturlig nok inn i hotellbransjen og jobber i ledelsen på ulike hoteller, men det er også en del studenter som går inn i andre bedrifter da utdannelsen legger vekt på økonomi- og ledelsesfag som er relevant for mange ulike service og vertskapsbedrifter.

Hvorfor er det ikke praksis i studiet?

Vi mener vår rolle som universitet er å gi dere mye av den teoretiske kunnskapen som man bør ha for å jobbe innenfor denne industrien. Vi er også opptatt av å jobbe med oppgaver som tydeliggjør hvordan teorien blir brukt i praksis. Så får man den praktiske erfaringen når man begynner å jobbe.

Har dere utveksling?

Ja! Vi oppfordrer alle til å reise på utveksling i 5. semester. Vi har avtaler med universiteter i USA, Canada, Australia, New Zealand, Asia og Europa.

Hva kan man studere videre når man er ferdig?

Studiet gir grunnlag for opptak til videre masterstudier ved NHS og UIS som for eksempel master i serviceledelse i internasjonal business, endringsledelse, master i samfunnssikkerhet.

Kan man ta studiet på deltid og over nett hvis man er i jobb?

Studiet er organisert som et fulltidsstudium, og i den ordinære studieplanen tilbys ingen emner over nett og ikke alt blir streamet. Det er erfaring med at studenter som bor utenfor Stavanger regionen har gjennomført utdanningen, ved at de har pendlet mellom bosted og UiS for å delta i obligatoriske arbeidskrav, eksamen osv. med godt resultat. Det er mulig å pendle, men det krever en del planlegging og en fleksibel arbeidsgiver.

Vårt fagmiljø

Norsk hotellhøgskole (NHS)

Norsk hotellhøgskole (NHS) er er verdens nest eldste hotell- og reiselivsutdanning, og har siden 1912 utdannet hotelledere og ledere innen reiseliv og servicesektoren.

Studenter sitter på plen utenfor NHS, Norsk Hotellhøgskole

Norsk hotellhøgskole (NHS) har i dag et av Europas største forskningsmiljø innen dette fagområdet, og tenker stadig framover. Forskningen er særlig knyttet til satsingene; Turisters opplevelser og reiselivsledelse og Serviceopplevelse og gjestfrihet

Utveksling

Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling

Utvekslingssemester

5. semesterMobilitet på tvers av landegrenser er et fremtredende trekk ved den verden vi lever i, og fremtidens ledere av hotellbransjen må kunne orientere seg og delta i flerkulturelle sammenhenger. Som student på bachelor i hotelledelse kan du reise på utveksling og studere ved et av våre partneruniversitet. Utveksling er en unik mulighet til å møte nye mennesker, ta fag som ikke tilbys ved UiS, og oppleve et annet land og kultur.Opplegg for utvekslingen

Det vil i forkant av søknadsfristen bli arrangert informasjonsmøter om utveksling og informasjon om saksgangen med forhåndsgodkjenning av emner. Studenter uten normert studieprogresjon og som er forsinket i sin utdanning frarådes å reise på utveksling.Valg av emner

I 5. semester på bachelor i hotelledelse kan du ta 30 studiepoeng i valgemner innen et fagområde du er interessert i som vi ikke tilbyr ved UiS. Du vil da få disse emnene integrert i graden din ved UiS, uten å bli forsinket i studiene. Det er viktig at du søker om forhåndsgodkjenning av emner i god tid, og tar kontakt med din studieveileder på et tidlig tidspunkt for veiledning og informasjon om valg av emner. Etter at fristen for å søke om utveksling har utløpt vil instituttet bistå med hjelp og informasjon om den videre saksgangen og forhåndsgodkjenningen av de emnene du har valgt å ta under utveksling.Kontaktperson

Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:

Studiekonsulent Jeanette GoaGenerelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

 

+
Utveksling
 • Alle land

  University of Lapland

  Reis på utveksling til EUs nordligste universitet!

  Lapland University of Applied Sciences

  Lapland University of Applied Sciences (Lapland UAS) offers you the opportunity to combine breathtaking environment of the Arctic and one of the best educational system in the world. In addition, the University is ranked second best country in the world in using ICT (Information and Communication Technology) to boost competitiveness and well-being.

  HAAGA-HELIA University of Applied Sciences

  Haaga-Helia University of Applied Science (Haaga-Helia) er sammen med blant andre Universitetet i Stavanger del av det globale nettverket Hotel School of Distinction.

  Örebro universitet

  Ôrebro Universitet sin visjon er å være "a university that leads towards a knowledge-driven society".

  Lunds universitet

  Lunds Universitet sin historie går tilbake til 1666, og det rangeres jevnlig blant verdens 100 beste universiteter.

  University of Barcelona

  CETT vart grunnlagt i 1969 og er tilknyttet universitetet i Barcelona.

  University Rey Juan Carlos, Mostoles

  King Juan Carlos University (URJC) ble grunnlagt i 1996 og er rangert som et av de beste universitetene i Madrid for utmerkede akademiske programmer og internasjonal forskningskvalitet.

  University Ramón Llull, Barcelona

  Do you want to study in the Catalan Region and explore Barcelona while you are completing your studies abroad for one semester. Apply to the The University of Ramon Llull and make unforgettable memories!

  University of Alicante

  Alicante er hovedstad, og en viktig havneby i provinsen med samme navn i den sørlige Valencia-regionen ved Middelhavet. Byen har om lag 330 000 innbyggere og økonomien er hovedsakelig basert på turisme og vinproduksjon.

  University of Deusto

  Universidad de Deusto ble grunnlagt i 1886 i Bilbao som da hadde navnet Deusto. Bilbao er en middelalderby som lenge har vært en viktig havneby og et knutepunkt for internasjonal handel og kulturutveksling. Dette gir også universitetet en internasjonal karakter samtidig med at den har bevart sin baskiske kulturarv.

  Oxford Brookes University

  Har du drømt om å bo og studere i en av verdens mest kjente studentbyer? Avtalen med Oxford Brookes University gir deg muligheten til å bli en del av studentmiljøet i en by med lange akademiske tradisjoner.

  University of Pannonia

  Er du student ved Norsk hotellhøgskole og er på jakt etter spennende muligheter i hjertet av Europa? Ved University of Pannonia får du både muligheten til å utvikle deg faglig og få impulser fra et internasjonalt studentmiljø.

  University of Applied Sciences and Technologies Salzburg

  Studerer du hotell og reiseliv og er interessert i et utvekslingsopphold i en av Østerrikes fineste byer – da er valget ditt enkelt!

  Taylor's University

  Ta spranget og reis på utveksling til Malaysia!

  Thompson Rivers University

  Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!

  Hawaii Pacific University

  Hawaii Pacific University er et spennende og multikulturelt studiested, omringet av verdenskjente turistattraksjoner.

  Michigan State University

  Michigan State University (MSU) er et offentlig universitet som ligger i studentbyen East Leansing i delstaten Michigan. MSU ble etablert i 1855 og er rangert blant de 30 beste offentlige universitetene i USA og er blant de 100 beste forskningsuniversitetene i verden.

  Griffith University

  Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.

  University of Otago

  Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold ved det eldste universitetet på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentbyen Dunedin sør på New Zealand.

 • Finland

  University of Lapland

  Reis på utveksling til EUs nordligste universitet!

  Lapland University of Applied Sciences

  Lapland University of Applied Sciences (Lapland UAS) offers you the opportunity to combine breathtaking environment of the Arctic and one of the best educational system in the world. In addition, the University is ranked second best country in the world in using ICT (Information and Communication Technology) to boost competitiveness and well-being.

  HAAGA-HELIA University of Applied Sciences

  Haaga-Helia University of Applied Science (Haaga-Helia) er sammen med blant andre Universitetet i Stavanger del av det globale nettverket Hotel School of Distinction.

 • Sverige

  Örebro universitet

  Ôrebro Universitet sin visjon er å være "a university that leads towards a knowledge-driven society".

  Lunds universitet

  Lunds Universitet sin historie går tilbake til 1666, og det rangeres jevnlig blant verdens 100 beste universiteter.

 • Spania

  University of Barcelona

  CETT vart grunnlagt i 1969 og er tilknyttet universitetet i Barcelona.

  University Rey Juan Carlos, Mostoles

  King Juan Carlos University (URJC) ble grunnlagt i 1996 og er rangert som et av de beste universitetene i Madrid for utmerkede akademiske programmer og internasjonal forskningskvalitet.

  University Ramón Llull, Barcelona

  Do you want to study in the Catalan Region and explore Barcelona while you are completing your studies abroad for one semester. Apply to the The University of Ramon Llull and make unforgettable memories!

  University of Alicante

  Alicante er hovedstad, og en viktig havneby i provinsen med samme navn i den sørlige Valencia-regionen ved Middelhavet. Byen har om lag 330 000 innbyggere og økonomien er hovedsakelig basert på turisme og vinproduksjon.

  University of Deusto

  Universidad de Deusto ble grunnlagt i 1886 i Bilbao som da hadde navnet Deusto. Bilbao er en middelalderby som lenge har vært en viktig havneby og et knutepunkt for internasjonal handel og kulturutveksling. Dette gir også universitetet en internasjonal karakter samtidig med at den har bevart sin baskiske kulturarv.

 • Storbritannia

  Oxford Brookes University

  Har du drømt om å bo og studere i en av verdens mest kjente studentbyer? Avtalen med Oxford Brookes University gir deg muligheten til å bli en del av studentmiljøet i en by med lange akademiske tradisjoner.

 • Ungarn

  University of Pannonia

  Er du student ved Norsk hotellhøgskole og er på jakt etter spennende muligheter i hjertet av Europa? Ved University of Pannonia får du både muligheten til å utvikle deg faglig og få impulser fra et internasjonalt studentmiljø.

 • Østerrike

  University of Applied Sciences and Technologies Salzburg

  Studerer du hotell og reiseliv og er interessert i et utvekslingsopphold i en av Østerrikes fineste byer – da er valget ditt enkelt!

 • Malaysia

  Taylor's University

  Ta spranget og reis på utveksling til Malaysia!

 • Canada

  Thompson Rivers University

  Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!

 • USA

  Hawaii Pacific University

  Hawaii Pacific University er et spennende og multikulturelt studiested, omringet av verdenskjente turistattraksjoner.

  Michigan State University

  Michigan State University (MSU) er et offentlig universitet som ligger i studentbyen East Leansing i delstaten Michigan. MSU ble etablert i 1855 og er rangert blant de 30 beste offentlige universitetene i USA og er blant de 100 beste forskningsuniversitetene i verden.

 • Australia

  Griffith University

  Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.

 • New Zealand

  University of Otago

  Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold ved det eldste universitetet på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentbyen Dunedin sør på New Zealand.

Lurer du på noe?

Førsteamanuensis
51834520
Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Norsk hotellhøgskole
seniorkonsulent
51833756
Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Fakultetsadministrasjonen SV

Administrasjon NHS

Du er kanskje også interessert i

Student i Stavanger

Ut på tur i Stavanger-regionen

Stavanger-regionen har ein svært variert natur, med gode opplevingar over alt. Frå lange, kvite strender til høge fjell ...

Den mer eller mindre ultimate guiden til å studere i Stavanger

Alt du lurer på om å studere på UiS (og litt til).

Stavanger - opplev byen og kulturen!

Er du på jakt etter et godt kultur- og uteliv, er Stavanger byen å være i. Tilbudet er rikt og variert, og du når ikke o...

Hvem fortjener Begeistringsprisen?

Hvert år deler Studentpresten, UiS, StOr og SiS ut en pris til en student, studentorganisasjon eller linjeforening som p...

Folken – studentane sitt kulturhus i Stavanger

Konsert? Teater? Quiz? Stand Up? På Folken, studentane sitt kulturhus i Stavanger, venter kanskje ditt livs konsertopple...

Opptakskrav

Krav om generell studiekompetanse (50% av plassene er forbeholdt søkere med minst 1 års relevant praksis).

Søknad: via Samordna opptak.

Søknadsfrist: 15. april.