Bedriftslege med EMBA

En EMBA er nok ikke den vanligste videreutdanningen for en lege. Men da Rubia Malik skulle ta sin tredje utdanning, ønsket hun å tette egne kunnskapsgap. Etter å ha gjennomført masteren, har hun en helt ny forståelse for ledelsesbeslutninger – og et forretningsspråk som gjør jobben som bedriftslege enklere.

Published Sist oppdatert
Portrett av Rubia Malik
Rubia Malik er bedriftslege i Equinor og har fullført Executive Master in Business Administration. Foto: Elisabeth Tønnessen

Rubia Malik har tidligere vært selvstendig næringsdrivende lege, og hadde i utgangspunktet god forståelse av næringslivet. Men etter å ha tatt Executive Master in Business Administration ved Handelshøgskolen på UiS har hun fått et mye bredere perspektiv og forståelse.

– EMBAen lærer deg å tenke mer langsiktig og strategisk, og tar utgangspunkt i læring fra større selskaper. Selv om man forstår det næringsmessige fra før, lærer man å jobbe med en kunnskapsbasert strategi og bedre forståelse for økonomiske beslutninger. Og ikke minst, det menneskelige perspektivet med HR og personalledelse, det var noe jeg savnet og hadde lyst til å lære meg, forteller Malik.

Å snakke flytende business

Som bedriftslege i Equinor gir hun råd til og samhandler med avdelinger på mange nivå i organisasjonen.

– Det å gjøre seg forstått er ikke alltid like enkelt hvis du bare snakker ditt eget fag. Men hvis du har forretningsspråket i tillegg, klarer du å gjøre deg forstått på en helt unik måte, og det er har virkelig EMBAen gitt meg. Nå kan jeg kombinere kunnskapen om forebygging innenfor arbeidshelse med forretningsspråk, og bli bedre forstått.

Dette er den tredje videreutdanningen Rubia Malik tar. I tillegg til spesialistutdanning i allmennmedisin er hun under spesialisering i arbeidsmedisin.

– Jeg tenkte at denne gangen skal jeg ta den tiden jeg trenger og jeg skal nyte hvert øyeblikk – og det har jeg gjort. Jeg har blitt kjent med utrolig mange kjekke folk, så nettverksbyggingen har vært en rivende utvikling for meg, som jeg ikke hadde før. Å forstå andres fag og ståsteder, og være med på diskusjonene under samlingene, det har vært fantastisk, forteller hun.

Belønning å få lov til å fordype seg

Har det vært vanskelig å studere ved siden av jobben?

– Jeg synes ikke det, men det handler jo litt om hva slags livsfase du er i. Jeg har er gift og vi har tre barn, og familien er svært støttende, ellers hadde jeg ikke klart dette. Men det har betydd at jeg har stått opp fem, halv seks for å lese. Jeg har funnet små lommer av tid for meg selv, små timer hvor jeg bare har sneket meg unna. Jeg har klart å tilpasse det familiens behov, så jeg har ikke hatt dårlig samvittighet. Jeg har opplevd det som en belønning, at jeg har fått lov til å fordype meg, og stille min nysgjerrighet noen timer av gangen, forklarer Malik.

Studiet er både en økonomisk og tidsmessig investering, og mange har spurt Rubia Malik hva hun skal med graden. Hva er egentlig gevinsten?

– Svaret er at det har gitt meg en større evne til å reflektere over egne beslutninger, og en større trygghet i meg selv. Noe av kunnskapen har fått meg til å endre adferden min, i andre tilfeller har jeg fått bekreftet at jeg allerede gjorde det riktig.

Masteroppgave om arbeidshelse og kunstig intelligens

Malik forklarer at det var viktig for henne å kunne skreddersy sin egen mastergrad, gjennom å velge emner som var relevante for henne. Dermed kunne hun skaffe seg kunnskap hun manglet eller ønsket mer av, uten å bli tvunget inn i en predefinert pakke.

Masteroppgaven valgte hun å skrive alene, med tittelen: Machines like us. An occupational health perspective on machine learning (artificial intelligence).

– Den handler om arbeidshelseeffekter av maskinlæring (kunstig intelligens). Jeg har vært veldig nysgjerrig på digitalisering og mener det er en stor mulighet fra et ledelses perspektiv. Hvis vi integrerer et forebyggende arbeidshelseperspektiv i algoritmene, er det en enorm gevinst å hente. Vi kan ta bort de manuelle og repetitive oppgavene, og konsentrere oss om kvalitet og data på en helt annen måte, uten å risikere negative effekter for arbeidshelse og arbeidsmiljø, sier Rubia Malik.

Tekst: Line Grønhaug

Mer om Executive MBA