Byplanlegging - master 5 år

NB: Fra og med 2023 kan man ikke lenger søke seg inn på en femårig master i byplanlegging. Er du interessert i en slik utdanning? Se bachelor i byggingeniør eller toårig master i byplanlegging.

Published Endret
Fakta
Søknadsfrist

Fra og med 2023 kan man ikke lenger søke seg inn på en femårig master i byplanlegging. Sjekk heller ut: Bachelor i byggingeniør Toårig master i byplanlegging

Byplanlegging ved Universitetet i Stavanger
Illustrasjon av byplanlegging i Stavanger. Laget av studenter.

Byene i Norge og ellers i verden vokser raskt. Det finnes derfor et stort behov for fagpersoner med innsikt i hvordan byer bør struktureres og utformes for at samfunnet og byene blir mer bærekraftig, levedyktig, tryggere og bedre steder å leve i. Framtidens byer skal utnytte ressursene bedre, være energieffektive og ha smarte løsninger for hjem, transport, bygninger og infrastruktur.

Ønsker du å være med på å utforme bygninger, uterom, veier og nabolag i fremtidens byer? For å sikre godt samarbeid mellom offentlige og private aktører trenger man kompetente planleggere og rådgivere med teknisk ingeniørkompetanse, samt forståelse for utforming og samfunnet.

Relevante oppgaver i nærmiljøet

Studiet er en kombinasjon av treårig bachelorgrad i byggingeniør (studieretning byplanlegging) og et toårig engelskspråklig mastergrad i byutvikling.

Studiets kombinasjon av teknologiske, samfunnsvitenskapelige og designmessige emner vil gi deg bred kompetanse. Du lærer hvordan du skal gjennomføre analyser av urbane situasjoner, utvikle ideer og tiltak og formidle dem. Her brukes ofte lokale og regionale situasjoner som utgangspunkt.

Dette masterstudiet vil gi deg kompetanse til å bli byplanlegger eller konsulent innen områder som byplanlegging, mobilitetsplanlegging, stedsutvikling, energiforsyning og regionalplanlegging.

Du er kanskje også interessert i:

Hva kan du bli?

Studiets kombinasjon av teknologiske-, samfunnsvitenskapelige- og formgivingsemner vil gi studentene en bred kompetanse. Studiet gir et stort spekter av arbeidsmuligheter, både i store og små kommuner, andre offentlige etater, og i privat virksomhet, knyttet til utøvende fysisk planlegging, forvaltning, forskning og undervisning.

Mastergraden gir mulighet for å ta doktorgradsutdanning innen risikostyring og samfunnssikkerhet ved UiS.

Læringsutbytte

Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.

Se læringsutbyttebeskrivelsene for

  • Bachelor i ingeniørfag – bygg, studieretning byplanlegging (treårig)
  • Master i teknologi – byplanlegging (toårig)

Overgang til høyere nivå

Retningslinjer for overgang til høyere nivå for studenter med opptak på 5-årige masterprogram ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet.

  1. Krav til faglig innhold og gjennomføring for å oppnå graden sivilingeniør for de som er tatt opp direkte til det 5-årige løpet tilsvarer de krav som gjelder for 3+2 modellen.*
    *Studenter med en 3-årig bachelorgrad i ingeniørfag i henhold til norsk rammeplan for ingeniørutdanning eller tilsvarende (som inneholder minst 25 studiepoeng (sp) matematikk, minst 5 sp statistikk, og minst 7,5 sp i fysikk), og som har opptak til master i xxx, er dermed kvalifisert for tilleggstittelen «Master i teknologi/sivilingeniør.
  2. For overgang fra lavere nivå til høyere nivå kreves at studenten har gjennomført minst 90% av de tre første studieårene slik disse er definert i godkjent utdanningsplan. Overgang innvilges av de respektive instituttledere.
  3. Inkludert i de 90% som må være fullført jf pkt 2, må følgende være bestått:
    a) Matematikk og statistikk tilsvarende krav i § 4 i” Utfyllende regler til lokalt opptak” til den masterutdanningen studenten skal ha overgang til.
    b) Bacheloroppgaven.
  4. For overgang fra lavere nivå til høyere nivå kreves oppnådd en nedre karaktergrense på C. Dette er gjeldende for studenter som har opptak til 5-årige masterprogram, uavhengig av opptaksår, som er kvalifisert for overgang til høyere nivå høsten 2019 eller senere. Dekan kan godkjenne lavere karaktergrense dersom særlige forhold tilsier det. Utregning av snittkarakter følger samme utregningsmetode som spesifisert i” Utfyllende regler til lokalt opptak til master i teknologi ved Det teknisk – naturvitenskapelige fakultet” § 4.
  5. Det gis automatisk adgang til eventuelle masteremner dersom disse inngår i godkjent utdanningsplan på lavere nivå.

Spørsmål og svar

Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene vi får om dette studiet.

Hva er byplanlegging, egentlig?

Byplanlegging omfatter alle aktiviteter som utvikler og former stedene vi lever i. Det krever kunnskap om blant annet bygde omgivelser, uterom, mennesker, reise, offentlig saksbehandling, økonomi og politikk. Byplanlegging inkluderer arbeid med mindre by- og gaterom. nabolag og hele byer eller regioner. Hvordan byer utformes og brukes, anses som veldig viktig ledd i bærekraftig utvikling. Mesteparten av klimagassutslippene oppstår i byene. Derfor finnes også store deler av løsningen der. Byplanlegging er å legge til rette for reduserte utslipp gjennom blant annet areal- og transportplanlegging. Hvis du velger byplanlegging vil du jobbe med meningsfylte oppgaver.

Må jeg være god i matematikk når jeg studerer byplanlegging?

Dersom du skal ta en treårig bachelor i byggingeniør (med studieretning byplanlegging eller teknisk planlegging) eller femårig master i byplanlegging, må du oppfylle opptakskrav om realfag R1+R2+FYS. Studiet inneholder grunnleggende matematikk, fysikk og kjemi.

Dersom du skal ta en toårig master i byplanlegging, må du ha en planfaglig relevant bachelorutdanning. Du trenger ikke ingeniørkompetanse for å søke.

Må jeg være god til å tegne når jeg studerer byplanlegging?

Nei! Du kommer til å bruke tegning og DAK i det daglige arbeid med oppgaver. Planleggingsarbeid går ut på å plassere og utforme omgivelser, og det er viktig å kunne presentere arbeid grafisk, ved hjelp av tegning, kart, digitale planer og illustrasjoner. Du får opplæring i dette under studiet.

Er studieprogrammet på engelsk?

Det treårige bachelorprogrammet foregår stort sett på norsk. Men det er ønskelig at studenter reiser på utveksling i 5. semester, og enkelte fag kan derfor tilbys på engelsk.

I det toårige masterprogrammet i byplanlegging/city and regional planning jobber norske og internasjonale studenter sammen, så all undervisning foregår på engelsk. Det er mulig å skrive selve masteroppgave på engelsk eller norsk.

Får jeg sivilingeniørgrad når jeg studerer byplanlegging?

Du kan studere byplanlegging som treårig bachelor i byggingeniør med studieretning byplanlegging eller teknisk planlegging. Dette studiet gir deg ingeniørgrad.

Eller du kan ta en toårig internasjonal master i byplanlegging/city and regional planning. Dette studiet gir deg en master of science.

Søker du på femårig mastergrad, går du først på treårig bachelor i byggingeniør og så på toårig master i byplanlegging/city and regional planning. Dersom du oppfyller kravene til realfag i utdanningsplanen, kan søke sivilingeniørgrad.

Hvor kan jeg jobbe, og hva kan jeg jobbe med når jeg studerer byplanlegging?

Du kan jobbe med å lage fysiske planer eller beskrive hvordan et område skal utvikles. Du trenger ikke å jobbe i en stor by. Du kan få jobb i offentlige etater (f.eks. kommuner, fylkeskommuner, Statens vegvesen, m.fl.) eller private virksomheter som løser planoppgaver (f.eks. konsulentbedrifter, ingeniør-/arkitektkontorer, eiendomsutviklere, entreprenører, m.fl.).

Se presentasjon om byplanlegging master, fra Åpen dag 2021.
Bli med på omvisning på UiS!

Utveksling

Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling

Utvekslingssemester
5. semester på bachelornivå
3. semester på masternivå

Anbefalt læresteder:
Velg ditt studieprogram

Bachelornivå:
Byggingeniør, studieretning byplanlegging
Masternivå:
Byplanlegging

Kontakt oss

Førsteamanuensis i byplanlegging
51832871
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging
Seniorkonsulent
51831715
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Kontakt

Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt opptak@uis.no

Presentasjon av fagmiljøet

Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging

Institutt for sikkerheit, økonomi og planlegging er eit av dei mest forskingstunge institutta i Noreg. Instituttet har ei rekkje masterstudium innan svært aktuelle område.

Instituttet har i mange år vore blant Noregs mest aktive forskingsmiljø, målt i publikasjonspoeng per vitskapleg tilsett.

Les meir om studietilbodforsking, og laboratoria ved instituttet.

Studentliv

Studentanes 17. mai-feiring!

Student i Stavanger på 17. mai? Start dagen med kake og kos på Folken, og gå bak UiS-fana i Folketoget!

Bysykkel på UiS

Den elektriske bysykkelen fra Kolumbus er tilgjengelig på alle våre campuser.

Byliv og bølger i studentbyen Stavanger

Som student i Stavanger får du virkelig oppleve det beste Vestlandet har å by på. Kultur, hav, byliv og masse spennende ...

Mitt favorittsted

Våre studenter og ansatte forteller om sitt favorittsted i regionen eller på campus og gir gode tips til hvor din neste ...

UiS-leiinga ofrar parkeringsplassane sine for bildelingsteneste for alle

Prorektor Rune Dahl Fitjar oppmodar alle andre større arbeidsplassar til å tenke i liknande banar.

Ut på tur i Stavanger-regionen

Stavanger-regionen har ein svært variert natur, med gode opplevingar over alt. Frå lange, kvite strender til høge fjell ...

Den mer eller mindre ultimate guiden til å studere i Stavanger

Alt du lurer på om å studere på UiS (og litt til).

Stavanger - opplev byen og kulturen!

Er du på jakt etter et godt kultur- og uteliv, er Stavanger byen å være i. Tilbudet er rikt og variert, og du når ikke o...

Hvem fortjener Begeistringsprisen?

Hvert år deler Studentpresten, UiS, StOr og SiS ut en pris til en student, studentorganisasjon eller linjeforening som p...

Åpne arrangement i biblioteket

Universitetsbiblioteket i Stavanger arrangerer mange faglige og sosiale arrangement som er gratis og åpne for alle. Ta k...

Fadderfestivalen

Bli kjent med dine medstudenter og opplev alt Stavanger har å by på!

Folken – studentane sitt kulturhus i Stavanger

Konsert? Teater? Quiz? Stand Up? På Folken, studentane sitt kulturhus i Stavanger, venter kanskje ditt livs konsertopple...

Byttebua i farger

Det nærmer seg åpning av Byttebua i Paviljong 9! Våre kreative kunst- og håndverkstudenter har satt farger på lokalet.