Byliv og bølger i studentbyen Stavanger

Som student i Stavanger får du virkelig oppleve det beste Vestlandet har å by på. Kultur, hav, byliv og masse spennende natur. Vi har møtt Ada og Sondre, som tipser deg om steder, aktiviteter og opplevelser du kan få med deg i studentbyen Stavanger.

Published Endret
Student i gamle Stavanger
Ada Mogstad Nauen synes det er spennende å utforske byen. Foto: Ida Tiberg

En liten storby

Ada Mogstad Nauen (20) flyttet til Stavanger rett etter videregående, for å begynne på en bachelor i byplanlegging og samfunnssikkerhet. Hun bor i Gamle Stavanger, en liten rusletur unna havneområdet Vågen og sentrum. Det er ypperlig for Ada, som er glad i å utforske byen og virkelig bruke tilbudene for alt det er verdt.

– Her er det ikke én stor hovedgate, men mange koselige gater du kan utforske. På den måten føles byen større enn den er, uten å være stor og skummel. Det setter jeg veldig pris på.   

Les mer om: En bachelor i byplanlegging og samfunnssikerhet gir en variert og tverrfaglig studiehverdag.

En by med særpreg

Fra Vågen har du gangavstand til alt du ønsker deg i en by. Restaurantene ligger på rekke og rad, og veien er kort til kjøpesenter, handlegater, kaféer og uteliv – for å nevne noe. Selv setter Ada spesielt pris på de litt særegne stedene Stavanger har å by på, og dem er det ganske mange av.

– Jeg synes det er gøy å besøke utesteder med gjennomførte temaer. Hele Fargegata er jo et godt eksempel på dette, og jeg liker særlig godt utestedet Bella Rose, som har rosa interiør fra gulv til tak.

Fargegata har blitt Insta-kjent på grunn av sine fargerike trehus og originale utesteder. Her kan du møte kollokviegruppen din over lunsj på dagtid, og på kvelden arrangeres det både intimkonserter, quiz og temakvelder på de mange pubene i gata.

Ada synes ikke det er særlig dyrt å være student i Stavanger, og trekker frem noen eksempler på hvor det kan være penger å spare:  

– På Bøker og Børst har de god kaffe til grei pris, på Gossip har de bobleonsdager, og på studentbaren Tappetårnet finner du byens billigste øl.

Les mer om: Billig å bo og busse i Stavanger  

Oppdag Stavanger Øst

Stavangers østlige bydel, kjent som nettopp Stavanger Øst, har blitt et av Adas favorittområder i byen. Etter å ha hatt et rufsete rykte, har bydelen for lengst fått sin renessanse. I dag vil mange hevde at Stavanger Øst er byens kuleste område. Der finner du blant annet et fengende og unikt kulturtilbud på Tou Scene, bruktbutikker, nisjebutikker, spennende spisesteder og kreativ gatekunst.   

Student i Stavanger sentrum
Ada synes det er gøy med byvandring. Foto: Ida Tiberg

– Jeg elsker å utforske de ulike sidegatene her, og bare stikke innom steder jeg ikke har sett før. Da finner jeg alltid masse kult.

I Stavanger Øst møtes også by og natur. På én og samme tursti kan du oppleve både sjø, skog og by. Et populært tilfluktssted på varme sommerdager er Badedammen, byens eldste badeplass.  

– Det er utrolig fint å være ved Badedammen om sommeren. Der pleier vi å bade og grille, og det er også en volleyballbane hvor man kan spille. Det er et fint sted å bli kjent med medstudenter på!

Studentpris på gode opplevelser

På gråe vestlandsdager er det ikke alltid byvandring som frister mest. Da er det fint at Stavanger også har et stort og variert kulturtilbud, til studentvennlige priser. På Folken kan du få med deg alt fra gode musikkopplevelser til stand-up som får latterkulene til å trille.

– Folken er jo studentenes kulturhus, og der er det alltid noe gøy du kan få med deg til kjempelave priser. Jeg skal for eksempel på konsert med Arif i februar, og det kosta nesten ingenting.

På Folken arrangeres det quiz hver tirsdag og standup hver onsdag, i tillegg til konserter, teaterstykker og andre forestillinger. Adas råd er klart: Om du kjeder deg, sjekk hva som skjer på Folken!

For å få full kontroll på alt som foregår for studenter, anbefaler Ada også å laste ned appen «MinSiS». Dette er studentsamskipnaden sin egen app, der du får oversikt over alt fra arrangementer og helsetilbud, til hva som er på menyen i de ulike kantinene på campus.

– En gang meldte jeg meg på en times valpekos gjennom appen. UiS tilbyr ofte dette i eksamenstiden, fordi det å kose med valper hjelper studentene med å senke skuldrene i en hektisk periode. Det var helt magisk!

Les mer om: Her får du studentrabatt i Stavanger.

En by for den rastløse

I regionen finner du også naturopplevelser for enhver smak, og til ethvert aktivitetsnivå. Det var en av grunnene til at Sondre Dørum (26) valgte å ta sin utdanning i nettopp Stavanger. Sondre har drevet aktivt med surfing i over seks år, og var ikke villig til å gi opp aktiviteten da han skulle begynne å studere.  

Student som surfer
Sondre i bølgene.

– Jeg ble glad da jeg så at det var mulig å ta en bachelor i paramedisin på UiS. Da visste jeg at jeg kunne kombinere studiene med det jeg liker aller best, nemlig surfing.

Den værharde kysten gjør at Stavanger-regionen har noen av landets beste surfestrender. Sondre sine favoritter er Borestranda og Vigdelstranda. Han forteller om et hyggelig og inkluderende surfemiljø.

– Jeg har mange kamerater som jeg surfer med, men det hender jeg tar turen ut i bølgene alene. Surfemiljøet er såpass lite at dersom det er andre uti vannet, er det som oftest noen du kjenner.

Sondre er også veldig glad i å klatre, og dermed finner du han rett som det er i en av klatreveggene på SiS, sportssenteret på campus Ullandhaug. Senteret er kåret til regionens beste, og har et bredt treningstilbud. Her kan du bli med på gruppetimer, trene styrke, spille squash eller prøve deg på buldring og klatring. 

Student i klatrevegg
Sondre er ofte i klatreveggen på SiS treningssenter. Foto: Ida Tiberg

– Det er veldig deilig at SiS ligger så nærme lese- og forelesningssal. Har jeg en dårlig lesedag kan jeg lett ta turen bort for en klatreøkt, litt badstu og en dusj, og så returnere til lesesalen med et klart hode og ny energi.

Les mer om: SiS Sportssenter.

Opplev naturen sammen

Som student ved Universitetet i Stavanger er det mange muligheter til å bli kjent med nye aktiviteter og mennesker – gjerne samtidig. Det kan du for eksempel gjøre gjennom UiSi Friluftsliv, en av de mange studentorganisasjonene du kan bli medlem i. Friluftslivgruppa inviterer til alt fra enkle gåturer og toppturer, til nettopp utflukter med surfing og klatring. Et medlemskap her er ypperlig for deg som virkelig vil oppleve Vestlandsnaturen. Kanskje er det på vei opp til Preikestolen, på surfebrettet eller i klatreveggen, at du finner venner for livet?

Student i naturen
Sondre liker godt turer i skog og fjell. Foto: Ida Tiberg

– Jeg anbefaler å spre miljøet ditt litt utover bare studiegruppe og klasse. Med en gang du finner en lidenskap eller noe du brenner for, blir det enkelt å bli kjent med folk i disse miljøene.

Sondre føler rett og slett at byen er blitt hans nye hjemby takket være de ulike miljøene han har blitt en del av.

– Folkene jeg har her er noe av det beste med byen. Det er alltid noen som vil finne på noe.

Les mer om: Studentorganisasjoner og linjeforeninger ved UiS.

I Stavanger er det billig å bo og busse

Studentøkonomien er ofte trang, og har kanskje mindre rom for hygge enn du skulle ønske deg.