Geovitenskap - Bachelorstudium i ingeniørfag
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2021-2022
Vekting (stp)
180
Studieprogramkode
B-PETGEO
Studienivå
Bachelor studium
Fører til grad
Bachelor i ingeniørfag
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
6 Semestre
Grunnstudium
Ja
Undervisningsspråk
Norsk
For å oppnå graden bachelor i ingeniørfag må kandidaten ha bestått minst 180 studiepoeng bestående av følgende emnegrupper:
- 30 studiepoeng fellesemner som består av grunnleggende matematikk, ingeniørfaglig systemtenkning og innføring i ingeniørfaglig yrkesutøvelse og arbeidsmetoder. Emnene er felles for alle studieprogram.
- 50 studiepoeng programemner som består av tekniske fag, realfag og samfunnsfag. Programemnene er felles for alle studieretningene.
- 70 studiepoeng tekniske spesialiseringsemner som gir en tydelig retning innen eget ingeniørfag, og som bygger på programemner og fellesemner.
- 30 studiepoeng valgfrie emner som bidrar til faglig spesialisering, enten i bredden eller i dybden.
For hvert enkelt emne gis en beskrivelse som redegjør for:
- Arbeids- og undervisningsformer
- Pensumlitteratur
- Evalueringsformer
- Vurderingsformer
- Læringsutbytte
Bacheloroppgaven er obligatorisk for alle og inngår i tekniske spesialiseringsemner med 20 studiepoeng. Oppgaven skal være forankret i reelle problemstillinger fra samfunns- og næringsliv eller forsknings- og utviklingsarbeid og inneholde vitenskapelig teori og metode.
UiS legger vekt på å kunne tilby alle studium som planlagt, men må ta forbehold om tilstrekkelig med ressurser og/eller studenter til å gjennomføre tilbudet. Over tid vil det være naturlig at det faglige innholdet og tilbudet av emner endres på grunn av den generelle utviklingen innen fagområdet, bruk av teknologi og endringer i samfunnet for øvrig. Alle emner og studieprogram revideres årlig.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått 3-årig bachelorgrad i geovitenskap skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
- K-1: Kandidaten har grunnleggende kunnskaper om generell geovitenskap, herunder fysisk geologi, sedimentologi, strukturgeologi og geofysikk. Kandidaten har kunnskap som bidrar til relevant spesialisering, bredde eller dybde.
- K-2: Kandidaten har grunnleggende kunnskaper i matematikk, naturvitenskap og relevante samfunns- og økonomifag, og kunnskap om hvordan disse danner basisen for, og kan integreres i, geovitenskap.
- K-3: Kandidaten har kunnskap om fagets historie og utvikling, og kunnskap om ingeniørens rolle i samfunnet. Kandidaten har kunnskap om konsekvenser som følger av industriell virksomhet basert på geologisk innsikt.
- K-4: Kandidaten kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid, relevant metodikk og arbeidsmåte innen eget fagfelt.
Ferdigheter
- F-1: Kandidaten kan anvende sin kunnskap i matematiske, fysiske, kjemiske og geologiske emner for å formulere, spesifisere, planlegge og løse geovitenskapelige problemstillinger på en velbegrunnet og systematisk måte.
- F-2: Kandidaten behersker digital utviklingsmetodikk, og kan særlig anvende programmer for modellering og simulering av geovitenskapelige problemstillinger.
- F-3: Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter, eksperimenter og simuleringer, samt analysere, tolke og bruke data, både selvstendig og i team.
- F-4: Kandidaten kan finne, vurdere, og utnytte geologisk viten på en kritisk måte innen sitt område, og fremstille dette slik at det belyser en problemstilling, både skriftlig og muntlig.
- F-5: Kandidaten kan bidra til nytenkning, innovasjon, kvalitetsstyring og entreprenørskap ved utvikling og realisering av bærekraftige og samfunnsnyttige produkter, systemer og/eller løsninger.
- F-6: Kandidaten kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagfeltet, både gjennom informasjonsinnhenting, kontakt med fagmiljø og praksis.
Generell kompetanse
- G-1: Kandidaten har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor sitt fagområde og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
- G-2: Kandidaten kan formidle geovitenskapelig kunnskap til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig på norsk og engelsk, og kan bidra til å synliggjøre hva geologisk innsikt kan brukes til og hvilken samfunnsmessig nytte dette har og mulige konsekvenser.
- G-3: Kandidaten kan reflektere over egen faglig utøvelse, også i team og i en tverrfaglig sammenheng, og kan tilpasse denne til den aktuelle arbeidssituasjon.
- G-4: Kandidaten kan bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor fagområdet og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
- G-5: Kandidaten kan identifisere sikkerhets-, sårbarhets-, personverns- og datasikkerhetsaspekter i produkter og systemer som anvender IKT.
Rammeplan
Formålet med Rammeplan for ingeniørutdanning er å sikre at utdanningsinstitusjonene tilbyr profesjonsrettet, integrert og forskningsbasert ingeniørutdanning av høy faglig kvalitet. Forskriften skal sikre at norsk ingeniørutdanning anerkjennes nasjonalt og internasjonalt som en kvalitativ god teknisk profesjonsutdanning i 1. syklus i høyere utdanning. Den skal sikre at utdanningene forholder seg til de standarder og kriterier som gjelder for ingeniørutdanning, og imøtekommer samfunnets nåværende og framtidige krav til ingeniører. Den skal videre sikre at utdanningen har et internasjonalt perspektiv og at kandidatene kan fungere i et internasjonalt arbeidsmiljø.
Hva kan du bli?
Studiet i geovitenskap utdanner studentene til blant annet industribedrifter med tilknytning til olje- og gassvirksomhet, miljø, konstruksjon og offentlige etater.
Fullført bachelorgrad kvalifiserer til å søke opptak til videre masterstudier ved UiS.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2019
-
Obligatoriske emner
-
GEOBAC: Bacheloroppgave i geo- og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
ING200: Ingeniørfaglig systememne - Teknologiledelse
Tredje år, semester 6
-
-
Anbefalte valgemner 4. og 5. semester
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
GEO260: Introduksjon til geografiske informasjonssystemer
Tredje år, semester 5
Introduksjon til geografiske informasjonssystemer (GEO260)
Studiepoeng: 10
-
GEO270: Petrologi
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner 5. semester
-
FYS200: Termo- og fluiddynamikk
Tredje år, semester 5
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
MAT300: Vektoranalyse
Tredje år, semester 5
-
-
Utveksling 5. semester