Dette gjelder lokalt opptak til PPU, master- og videreutdanninger ved UiS.
Viktig informasjon som du må lese før du laster opp dine dokumenter

- Fra og med 2023 skal alle lokale søkere laste opp gyldig pass eller nasjonalt ID-kort som viser statsborgerskapet (grunnet innføring av studieavgift).
- Alle nødvendige dokumenter må lastes opp innen søknadsfristen for at din søknad skal bli vurdert.
- Alle dokumenter som lastes opp må være PDF-filer. Vi godkjenner ikke dokumenter sendt via epost, med mindre det er avtalt. Vi godkjenner ikke Word-, ZIP eller RAR filer.
- Du er som søker selv ansvarlig for at du laster opp riktig dokumentasjon innen fristen. Sjekk opptakskravene på studieprogrammets nettside.
- All dokumentasjon som lastes opp i søknadsweb må være offisiell. Vi kan ikke godkjenne skjermbilder fra vitnemålsportalen eller studentweb.
- Hvis dokumentene ikke er på engelsk eller et skandinavisk språk (norsk, svensk, dansk), må du laste opp en offisiell oversettelse i tillegg til originaler.
- Hvis du har et godkjenningsbrev fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse/HK-dir (eller fra NOKUT før 2023) på din utdanning fra utlandet, vennligst last det opp. Det er ikke obligatorisk, men et hjelpemiddel for å vurdere din utdanning.
Videregående skole
Hvordan dokumentere videregående skole og fagbrev?

Hvis du ikke har vitnemål i Nasjonal vitnemålsdatabase (NVB), må du laste opp ditt originale vitnemål.
Last opp vitnemål fra videregående skole. Dette dokumentet trenges ikke å oversettes. Informasjon om videregående skole for de med Utenlandsk utdanning finnes på samordna opptak: https://www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk_utdanning/ Kall PDF-filen «VGS».
Du dokumenterer bestått fag-/svenneprøve med vitnemål eller kompetansebevis. Du kan også laste opp bilde/skan av selve fag-/svennebrevet.
Arbeidspraksis
Hvordan dokumentere praksis?

Dersom studiet har krav om relevant arbeidspraksis for å kvalifisere til opptak må dette dokumenteres med arbeidsattest eller tjenestebevis.
For at vi skal kunne ta med dokumentet i utregning om du dekker kravet, er det viktig at de følgende tingene er inkludert:
◉ Stillingstittel (og ev. beskrivelse av arbeidsoppgaver)
◉ Stillingsprosent, eventuelle ekstratimer og permisjoner
◉ Start- og sluttdato (Dersom du ikke har noen sluttdato, så må attesten være utstedt i samme år som du søker opptak og være merket «til dags dato» eller tilsvarende, for den perioden det gjelder)
◉ Attestens utstedsdato
◉ Hvem som signerer attesten (signert eller elektronisk signert)
Vi regner om fra deltid til tilsvarende fulltid, så det er viktig at det står stillingsprosent eller timeantall i attesten.
Det må også fremgå av attesten at den er relevant for utdanningen. Dersom utdanningen du søker på har krav om spesifikk arbeidserfaring, er det viktig at det er tydelig hva som er din arbeidsstilling og dine arbeidsoppgaver.
Søkerne er selv ansvarlige for å sjekke at all informasjon på attesten er korrekt (datoer, stillingsprosent osv.).
Kall PDF-filene «Arbeidsattest-[bedrift]», f.ex. Arbeidsattest-Halliburton
Det er mulig å dokumentere arbeidspraksis med fullstendig, signert arbeidskontrakt og lønnsslipp fra siste måned, men kun hvis du på det tidspunktet du søker fortsatt er i samme stillingen som står i kontrakten.
Dersom du skal dokumentere at du fremdeles er i en stilling på søknadstidspunktet med arbeidsattest/tjenestebevis fra et tidligere år, må arbeidsattest/tjenestebevis bekreftes med siste lønnsslipp. Det må være tydelig på lønnslippen hvilken stillingsprosent man er i og når lønnslippen gjelder. For å være helt sikker på at all dokumentasjon er med og er gyldig, er det sikrere med ny attest fra arbeidsgiver.
Pass/ ID-kort
Fra 2023 skal alle lokale søkere laste opp gyldig pass eller nasjonalt ID-kort som viser statsborgerskapet på grunn av innføring av studieavgift for søkere med statsborgerskap fra utenfor EU/EØS.

Last opp siden i passet/ID-kortet som viser bilde, statsborgerskap, fødselsdato og navn. Passet eller ID-kortet må være gyldig ved søknadstidspunkt.
Dersom du har utgått pass, men skal søke nytt, kan du laste opp det gamle passet og ettersende det nye.
Dersom du ikke har pass eller ID-kort, er det mulig å laste opp en bekreftelse, for eksempel fra folkeregisteret, som viser statsborgerskapet ditt.
Les mer om studieavgift ved UiS på Tuition fees og hvilke unntak som gjelder.
Dokumentet skal lastes opp som PDF-fil i "Mine dokumenter" i Søknadsweb, og husk å gi dokumentet et tydelig filnavn som «Pass», «ID-kort» eller «Statsborgerskap».
Annen dokumentasjon
Hvordan dokumentere ting som navneendring, bosted, politiattest, grunn for tidlig svar ..osv?

Navneendring: Dersom du har forskjellig navn på dokumentene som lastes opp, må navneendring dokumenteres. Kall PDF-filen «Navneendring»
Bostedsattest: Dersom du må dokumentere bosted i søknaden, kan dette dokumenteres ved å laste opp bostedsattest til søknaden. Dette kan f.eks. være relevant for studier med egen kvote for de som er bosatt i en kommune eller et fylke. Kall PDF-filen «Bostedsattest»
Autorisasjon: Dersom studiet har krav om autorisasjon/godkjenning som sykepleier, må dette dokumenteres. Det kan dokumenteres ved å legge inn autorisasjons-/helsepersonallregisternummer i en merknad i søknaden, laste opp skjermbilde av din autorisasjon fra helsepersonellregisteret eller laste opp bilde av din autorisasjon. Godkjenningen vil sjekkes opp mot helsepersonellregisteret. Kall PDF-filen «Autorisasjon»
Politiattest: Dersom studiet har krav for politiattest, må politiattest leveres til gjeldende fakultetet. Ettersom politiattest er gyldig for kun 3 måneder, så skal det søkes etter man har fått opptak til studiet som krever politiattest. Her står det mer informasjon om politiattest ved UiS. Dette skal ikke lastes opp i Søknadsweb.
Dokumentasjon for tidlig svar:
◉ Attest fra arbeidsgiver om permisjon eller oppsigelsestid
◉ Arbeidskontrakt som viser oppsigelsestid og siste lønnslipp
◉ Attest fra skatteetaten eller foretaksregister dersom du er selvstendig næringsdrivende
◉ Bostedsattest for deg og barn eller samboer dersom du må flytte på grunn av jobb/barnehageplass/skolebytte. For å dokumentere bosted må man laste opp bilde av bostedsattest fra dette året til søknaden.
◉ Legeattest eller attest fra annen sakkyndig (gjelder dersom du har behov for tilrettelegging ved UiS). Sensitiv dokumentasjon skal sendes i post eller leveres direkte til opptakskontoret, og vil bli slettet etter bruk.
Frist for å søke om tidlig svar er 1. mars.
Kall PDF-filen «tidligsvar».
Søknad om særskilt vurdering: Dersom du mener at, på grunn av helsemessige årsaker, resultatene dine ikke gir et riktig bilde av dine kvalifikasjoner, og du ikke har fått tilrettelegging, kan du søke om særskilt vurdering. Frist for dette er 1. mars. Dokumentasjonen skal sendes i post eller leveres direkte til opptakskontoret, og vil bli makulert etter bruk.
Send til:
Opptakskontoret
Universitetet i Stavanger
Postboks 8600
4036 Stavanger
Skriv en merknad i søknadsweb med datoen dokumentene ble sendt.
Søknad om Realkompetansevurdering: Søkere som er 25 år eller eldre kan vurderes for opptak til et studieprogram eller emne dersom de på grunnlag av realkompetanse har de nødvendige kvalifikasjoner for vedkommende studium. Les mer om realkompetansevurdering på våre nettsider. Gi dokumentene klare og tydelige navn.