Er din skole valgt ut til å delta i pilotundersøkelsen av PIRLS i 2025? På disse sidene finner dere informasjonen dere trenger for å gjennomføre pilotundersøkelsen.

Våren 2025 skal 28 norske skoler og om lag 1000 femteklassinger delta i pilotundersøkelsen av PIRLS 2026.
Dersom din skole er trukket ut til å være med i denne piloten er det obligatorisk å være med. Les mer om dette hos Udir.
PIRLS er en internasjonal undersøkelse av tiåringers leseferdigheter, som gjennomføres hvert femte år, neste gang i 2026. Grunnen til at vi kjører en pilot av PIRLS i 2025, er at det er nødvendig å prøve ut undersøkelsen i reelle situasjoner med et representativt utvalg elever for å sikre at hovedundersøkelsen blir av god kvalitet.
På disse sidene vil pilot-skolene finne all informasjon dere trenger, og svar på de vanligste spørsmålene.
Vi setter enormt stor pris på hjelpen, og vi ser frem til å samarbeide med dere.
Viktige skjemaer og dokumenter
Her finner dere skjemaer og dokumenter som dere trenger for å gjennomføre PIRLS-piloten.

Personvernerklæring
Les personvernerklæringen i PIRLS 2026 (pdf)
Spørreskjema til skoleledelsen, lærere og foreldre
Nynorsk:
- Spørreskjema til skoleledelsen https://pirls.iea-online.net/SCQ-FT-nn-NO
- Spørreskjema til lærere https://pirls.iea-online.net/TQ-FT-nn-NO
- Spørreskjema til foreldre https://pirls.iea-online.net/HQ-FT-nn-NO
Bokmål:
- Spørreskjema til skoleledelsen https://pirls.iea-online.net/SCQ-FT-nb-NO
- Spørreskjema til lærere https://pirls.iea-online.net/TQ-FT-nb-NO
- Spørreskjema til foreldre https://pirls.iea-online.net/HQ-FT-nb-NO
Vanlige spørsmål og svar
Skal dere være med på PIRLS-piloten og har spørsmål knyttet til gjennomføringen? Her finner dere svar på de vanligste spørsmålene.

Hva er PIRLS-undersøkelsen?
PIRLS er en internasjonal undersøkelse av leseforståelsen til elever på 5. trinn, som gjennomføres hvert femte år. 65 land deltok i PIRLS 2021, og i Norge deltok 7724 norske elever ved 217 skoler.
The International Association for the Evaluation of Educational Achievement står bak gjennomføringen av PIRLS. Nasjonalt lesesenter, UiS har ansvar for PIRLS 2026 i Norge, på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.
Les gjerne mer om PIRLS her.
Hvorfor skal vi være med i pilotundersøkelsen?
Det er Kunnskapsdepartementet som har bestemt at norske skoler skal være med i store, internasjonale undersøkelser, som PIRLS, PISA og TIMMS. Disse storskalaundersøkelsene gir verdifull og nødvendig kunnskap om ferdighetene til norske elever.
Deltakerskolene i pilotundersøkelsen er trukket ut tilfeldig blant alle norske skoler. Det er obligatorisk å delta når man har blitt trukket ut.
Hva innebærer det å være med i PIRLS-piloten?
- Pilotundersøkelsen av PIRLS gjennomføres på skolene våren 2025.
- Vi ved Nasjonalt lesesenter vil ta kontakt med alle skoler som er trukket ut. Det er også den norske PIRLS-gruppa som trekker ut hvilke klasser som skal delta på de ulike deltakerskolene.
- PIRLS-piloten inneholder et oppgavesett med tekster og oppgaver, samt spørreskjema til skoleledere, lærere, elever og foreldre.
- PIRLS-piloten skal gjennomføres digitalt.
- Skolene trenger klassesett av PC / Chromebook / Mac eller nettbrett med eksternt tastatur.
Minstekravet er en skjermoppløsning på 1280x800 eller 1366x768 og en skjermstørrelse på 9,7 tommer. Det er imidlertid sterkt anbefalt med en skjerm på 12 tommer – både for elevenes visuelle opplevelse, og slik at de slipper å skrolle for mye for å få med seg all informasjonen.
Det kreves også et eksternt tastatur, internett- og strømtilgang for å gjennomføre testen.
Dersom dere ikke har slike enheter, tar dere kontakt på PIRLS2026@uis.no - Skolene blir bedt om å oppnevne en koordinator for PIRLS-piloten samt en koordinator som har ansvaret for gjennomføringen av selve prøven.
- Dere vil få all informasjon dere trenger om hvordan gjennomføringen skal gjøres i løpet av våren 2025. Blant annet vil vi invitere til webinar, og utvikle håndbøker med instruksjoner.
Hva skal resultatene brukes til?
Resultatene i PIRLS-piloten skal brukes til å kvalitetssikre prøven før hovedundersøkelsen skal gjennomføres i 2026. Det er viktig at elever og skoler tar gjennomføringen på alvor, slik at vi får et godt grunnlag til å utvikle en så god hovedundersøkelse som mulig.
Kan vi få resultatene til våre elever?
Dere kan dessverre ikke få tilgang til resultatene.
Får vi noe igjen for å delta på dette?
Vi setter stor pris på at dere er med på å kvalitetssikre den viktige PIRLS-undersøkelsen for oss. Som takk for hjelpen vil hver klasse få kr 40,- per elev til klassekassen.
Hva med elever med dysleksi som til vanlig benytter seg av lydstøtte?
I håndbok for skolekoordinator på side 9 står det hva som gjelder for elever med spesielle behov. Elever med dysleksi bør delta om mulig. Dersom en elev har store dyslektiske vansker kan eleven få den tilretteleggingen som elvene trenger, men da må dere skrive i elevlisten at eleven har deltatt med tilrettelegging (kode SA), slik at vi på Nasjonalt lesesenter kan avgjøre om elevens prøveresultater skal inkluderes eller ikke.
Skal elever som kommer litt for sent til del 1, ta del 1 på nytt?
Det står på side 8 i håndbok for prøveadministrator at dersom elevene kommer for sent til prøven, skal de være med på del 2. Dersom eleven er med fra del 2, deltar ikke eleven på oppsamling.
Skal skoler som er med på pilot i år være med på PIRLS neste år?
Nei, skolene som er med i piloten er ikke med i hovedgjennomføringen neste år.
Kan vi vise, peke og forklare tekstene i veiledningen for elvene?
Ja, dere kan vise det som står i veiledningen for elevene, men det er dumt å dra veiledningen for mye ut, så elevene blir trøtte før prøven begynner.
Piloteringen av PIRLS er viktig for kunnskapen om norske elevers lesing
Norske elevers leseferdigheter hadde en markant nedgang i PIRLS 2021, og det er derfor knyttet svært stor spenning til resultatene i PIRLS 2026.

For at vi skal få god kunnskap om norske elevers lesing, er det avgjørende at PIRLS 2026 ("hovedundersøkelsen") blir så god som mulig. Arbeidet som dere er med på ved å gjennomføre piloten, er derfor helt vesentlig.
Både PIRLS-piloten og PIRLS 2026 ("hovedundersøkelsen") gjennomføres av forskere og fagpersoner i den norske PIRLS-gruppa ved Nasjonalt lesesenter, Universitetet i Stavanger.
Målet med pilotundersøkelsen er å kvalitetssikre prøven, ved blant annet å finne ut om tekstene som er valgt ut egner seg, om oppgavene er formålstjenlige og på rett nivå, og hvordan den endelige PIRLS-undersøkelsen skal utformes for å kunne oppfylle de strenge kravene slike internasjonale undersøkelser krever. Dette er en utrolig viktig jobb, som vi er svært glade for at norske skoler er med på å gjennomføre.
Mer informasjon:
For mer informasjon om gjennomføringen, henvend dere gjerne til skolekontaktene våre: Christina Huru Pedersen Trond Hadland