Havvind - årsstudium
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2025-2026
Vekting (stp)
60
Studieprogramkode
Å-HAVVIND
Studienivå
Videreutdanning lavere grad
Fører til grad
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
2 Semestre
Grunnstudium
Nei
Undervisningsspråk
Havvind er i stadig vekst innen energisektoren i Norge og etterspørselen etter kvalifisert arbeidskraft øker kontinuerlig. Flere organisasjoner i energisektoren viser til behovet for målrettet utdanning for å omskolere og styrke kompetansen til arbeidstakere, for å kunne ta fatt på interessante arbeidsoppgaver innen havvind.
Årsstudiet i havvind har som mål å tette kvalifikasjonshull og utvikle målrettet kompetanse på en fleksibel og markedsorientert måte. Studiet er designet for de som er interessert i havvind, men trenger formell utdanning på universitetsnivå for å få nødvendig kunnskap, ferdigheter og kompetanse innen fagfeltet. Målgruppen for studiet er kandidater med bachelor- eller mastergrad i ingeniørfag eller andre relevante ikke-ingeniørdisipliner (f.eks. økonomi, prosjektledelse, industrielle tjenester, jus, teknologi, bedriftsledelse), som ønsker å omskolere eller fordype seg.
Studiet er utviklet i tett samarbeid med næringslivet og skal dekke nøkkeldisipliner som ingeniørfag, drift, økonomi, prosjektering og juridiske aspekter. Studiet gir generell og anvendt kunnskap om relevante disipliner, mens spesialiserte emner gir en dypere forståelse av et bredere spekter av disipliner som struktur og mekanikk, assets og vedlikehold, offshore, prosjektering og kontrakter, smarte operasjoner, forsyningskjede og logistikk, investeringer og kostnader, forskrifter og juridiske aspekter, data og energimarkedet. Emnene som inngår i studiet skal også forbedre analytiske, problemløsende og praktiske ferdigheter.
Studieprogrammet er delt i to studiespesialiseringer; Havvind – ingeniørfag og Havvind – prosjekt- og driftsledelse.
- Spesialiseringen Havvind – ingeniørfag er for studenter som har en ingeniørgrad eller tilsvarende, med nødvendig matematikk og fysikk (dvs. 25 studiepoeng i matematikk, 5 studiepoeng i statistikk og 7,5 studiepoeng i fysikk) til å kunne ta ingeniøremner på mastergradsnivå.
- Spesialiseringen Havvind – prosjekt- og driftsledelse tar opp studenter fra et bredt spekter av relevante disipliner, som ingeniørfag, økonomi, prosjekter, industriell tjenestesektor, jus, teknologi, bedriftsledelse osv.
Dette er et tverrfaglig studieprogram, hvor studentene får bred kunnskap og mulighet til å utvikle kompetanse innen offshore vind og energiindustrien.
Studiets innhold, oppbygning og sammensetning
Årsstudiet i havvind består av 60 studiepoeng og går over to semestre. Programmet er sammensatt av 35 studiepoeng obligatoriske emner, som er felles for alle, og 25 studiepoeng valgfrie emner tilpasset hver spesialisering. Emnene dekker fagområder som ingeniørfag, drift, prosjekter, økonomi og juss.
Studentene vil møte flere ulike undervisningsformer og vurderingsmetoder i løpet av studiet, inkludert forelesninger, seminar, podcaster og demonstrasjonsvideoer, prosjektoppgaver, gruppearbeid, obligatoriske og frivillige øvinger og laboratoriearbeid.
Fakultetet tilbyr en liste over anbefalte og andre valgfrie emner. Studentene må selv kontrollere at de har de nødvendige forkunnskaper til å kunne gjennomføre disse emnene. Andre valgbare emner utover disse de som allerede er inkludert i studieprogrammet må godkjennes av fakultetet, men studentene vil ha en betydelig frihet til å sette sammen sine egne kombinasjoner ut fra personlige interesser og karrieremuligheter.
UiS har som mål å tilby alle emner som planlagt med forbehold om tilgjengelighet av undervisningsressurser og tilstrekkelig studentopptak. I tillegg oppdateres innholdet og omfanget av alle emnene kontinuerlig til å omfatte ny teknologisk utvikling og industrielle trender.
Gjennom årsstudiet i havvind har man som mål å adressere flere av FNs bærekraftsmål, inkludert; «God helse og livsskvalitet», «Ren energi til alle», «Anstendig arbeid og økonomisk vekst», «Industri, innovasjon og infrastruktur», «Stoppe klimaendringene», «Livet i havet», «Livet på land», «Samarbeid for å nå målene» og «God utdanning».
Læringsutbytte
En kandidat med fullført årsstudium i havvind skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
- K1: har avansert kunnskap innen relaterte problemstillinger og spesialisert innsikt i tekniske aspekter knyttet til havvindsektoren.
- K2: ha inngående kjennskap til de vitenskapelige teoriene og metodene som er relevante for havvind.
- K3: kan anvende kunnskap innen havvindsektoren og innenfor ett eller kombinerte, relevante fagområder.
- K4: kan utføre dybdeanalyser av faglige problemstillinger knyttet til teknisk relevante aspekter innenfor havvindsektoren.
Ferdigheter
- F1: kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse mot faglige resonnementer relevant for havvindsektoren.
- F2: kan analysere eksisterende teorier, metoder og tolkninger innenfor fagområdene relevante for havvind og arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning.
- F3: kan bruke relevante metoder innenfor ett eller kombinerte fagområder med det formål å gjennomføre forsknings- og utviklingsarbeid på en selvstendig måte.
- F4: kan gjennomføre et uavhengig, begrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under tilsyn knyttet til havvindsektoren i tråd med gjeldende forskningsetikk og normer.
Generell kompetanse
- G1: kan analysere relevante tekniske, faglige og forskningsetiske problemstillinger i havvindsektoren.
- G2: kan anvende kunnskap og ferdigheter tilegnet på nye områder for å utføre avanserte oppgaver og prosjekter.
- G3: kan analysere og formidle faglige problemstillinger knyttet til relevante fagområder for havvindsektoren uavhengig.
- G4: kan bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser for videre utvikling innenfor havvindsektoren.
Hva kan du bli?
Studiet er designet for å tette kunnskapshull og manglende kvalifikasjoner, samt fremme målrettet kompetanseutvikling. Det retter seg hovedsakelig mot de som er interessert i offshore vindenergisektoren og som ønsker nye karrieremuligheter, men trenger formell universitetsutdanning for å utvikle nødvendig kunnskap, ferdigheter og kompetanse.
En kandidat med fullført årsstudium i havvind, kan kvalifisere for opptak til noen etter- og videreutdannings (EVU) -studieprogram ved Universitetet i Stavanger.
Emneevaluering
Ordninger for kvalitetssikring og evaluering av studier er fastsatt i Kvalitetssystem for utdanning.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2025
-
Obligatoriske emner
-
IND510: Prosjektledelse
Første år, semester 1
-
WIN100: Introduksjon til havvind
Første år, semester 1
-
BRV110: Avtalerett
Første år, semester 2
-
IAM560: Industriell assets, moderne usikkerheter, og prestasjonsdynamikk
Første år, semester 2
Industriell assets, moderne usikkerheter, og prestasjonsdynamikk (IAM560)
Studiepoeng: 10
-
-
Spesialisering
-
Spesialisering i ingeniørfag
-
Anbefalte valgemner 1. semester
-
BYG550: Konstruksjonsdynamikk
Første år, semester 1
-
IAM540: Tilstandsovervåkning og prediktivt vedlikehold
Første år, semester 1
-
MSK600: Anvendt numerisk fluiddynamikk for industrielle prosesser
Første år, semester 1
Anvendt numerisk fluiddynamikk for industrielle prosesser (MSK600)
Studiepoeng: 5
-
OFF615: Offshore vindturbinteknologi
Første år, semester 1
-
-
Andre valgemner 1. semester
-
DAT540: Introduksjon til datavitenskap
Første år, semester 1
-
IND500: Investeringsanalyse
Første år, semester 1
-
MSK540: Elementmetoder, videregående kurs
Første år, semester 1
-
-
Anbefalte valgemner 2. semester
-
BYG540: Utmatting og brudd
Første år, semester 2
-
IAM510: Smart drift, vedlikehold, og industriell logistik
Første år, semester 2
Smart drift, vedlikehold, og industriell logistik (IAM510)
Studiepoeng: 10
-
OFF505: Oseanografi
Første år, semester 2
-
-
Andre valgemner 2. semester
-
MSK530: Faststoffmekanikk
Første år, semester 2
-
RIS510: Pålitelighetsanalyse
Første år, semester 2
-
-
-
Spesialisering i prosjekt- og driftsledelse
-
Anbefalte valgemner 1. semester
-
IAM680: Praksis i industriell teknologi og driftsledelse
Første år, semester 1
-
IND500: Investeringsanalyse
Første år, semester 1
-
IND610: Kontraktinngåelse og -gjennomføring
Første år, semester 1
-
-
Andre valgemner 1. semester
-
MOD500: Beslutningsanalyse med kunstig intelligensstøtte
Første år, semester 1
-
MSB285: Economics of Energy Markets
Første år, semester 1
-
-
Anbefalte valgemner 2. semester
-
IAM510: Smart drift, vedlikehold, og industriell logistik
Første år, semester 2
Smart drift, vedlikehold, og industriell logistik (IAM510)
Studiepoeng: 10
-
IND550: Prosjektkostnadsestimering og risikostyring
Første år, semester 2
-
MEE200: Geopolitics of the Energy Transition
Første år, semester 2
-
-
-