Kildebruk og referering

Hvordan og hvorfor refererer jeg? Hvilken stil skal jeg velge? Hvordan skal referansen se ut i teksten min, og er litteraturlisten min korrekt? Her finner du informasjon og nyttige lenker som gir deg svar på disse spørsmålene.

Publisert Sist oppdatert
Universitetsbiblioteket i Stavanger
Universitetsbiblioteket har laget en enkel oversikt som forhåpentligvis kan være til hjelp.

Det er viktig å alltid referere til litteraturen du bruker når du skriver en akademisk tekst. Da anerkjenner du andres arbeid og du vil ikke stå i fare for å bli tatt for plagiat.

Du må velge én referansestil som du skal bruke gjennom hele teksten din.

Når du har valgt referansestil må du følge reglene for denne stilen når du refererer i teksten din og når du lager litteraturliste.

Ved UiS er APA den mest brukte stilen.

Ta et kurs

Det finnes ulike programvarer som kan holde orden på kildene dine, og som hjelper deg å sette inn referanser og litteraturliste med den stilen du har valgt.

På biblioteket holder vi kurs i Zotero og Endnote. Dette er gode verktøy, men det er viktig at du selv kvalitetssjekker kildene dine for feil og mangler selv om du bruker en programvare for referansehåndtering.

Kildebruk

Kildekritikk og kritisk lesning er helt essensielt når du skriver en akademisk tekst. Du er selv ansvarlig for all kildebruk i din tekst, og for å hjelpe deg på vei anbefaler vi at du kikker gjennom e-læringskurset Smart Start. Smart Start er et nyttig verktøy for deg som lurer på hva en kilde er, hvordan du finner kilder og hvorfor og hvordan man bruker kilder.

Husk at kildebruk og regler for dette kan variere på tvers av fagområder, ta en titt på ditt fagområde for å lære mer om fagspesifikk kildebruk og referering.

Plagiering

Husk at UiS har egne regler for plagiering og fusk. Vi anbefaler at du gjør deg godt kjent med disse. 

På bibliotekets Canvas-sider for akademisk skriving kan du lære mer om kilder, kildebruk og teste din kunnskap om plagiering

Referering

Referering handler om å gi nøyaktig informasjon om kildene du har brukt, både i teksten du skriver og i den tilhørende referanselisten. Det er viktig at du refererer korrekt for å kunne vise leseren hvor du har hentet informasjonen fra, og sikre redelighet i faglige arbeider.  

Det finnes mange gode sider som kan hjelpe deg når du skal referere. Her er bibliotekets anbefalinger: 

Muntlige vurderinger og kildehenvisning

I løpet av utdannelsen skal du mest sannsynlig gjennom flere muntlige vurderinger. Det kan dreie seg om en mindre vurdering, for eksempel en utspørring. Det kan også være at eksamensformen i et eller flere av emnene du tar er muntlig.

Hjelp med ditt fag