Fagside for det helsevitenskaplige fakultet

Her finner du vitenskapelige og fagrelevante kilder for forskning og studier innen helsefag, samt informasjon om systematisk søking og relevante databaser og fagressurser.

Published Endret

Her finner du

Har du spørsmål om bibliotekets fagressurser innen helsevitenskaplige fag? Ta kontakt så hjelper jeg deg.

Grete Mortensen

Kontaktbibliotekar ved det helsevitenskaplige fakultet grete.mortensen@uis.no

Lån en bibliotekar

Ansatte, stipendiater og masterstudenter ved UiS som skal i gang med et større forskningsprosjekt kan få individuell søkeveiledning fra biblioteket.

Innkjøpsforslag

Er det noe som mangler i bibliotekets samling? Forslag til et abonnement vi burde ha? Send inn dine forslag, så vurderer vi innkjøp.

Databaser og faglitteratur

Biblioteket har tilgang til en rekke tidsskrifter og databaser som gir deg tilgang til faglitteratur innen helsefag.

I Oria finner du oversikt over hvilke databaser som er aktuell innen sykepleie, helsevitenskap, rus og psykisk helse. Noen av databasene er åpent tilgjengelig, men de fleste trenger du UiS-tilgang for å kunne bruke.

Husk å koble deg til med tilgang hjemmefra for å få tilgang dersom du ikke er på campus. Ta kontakt på ub@uis.no dersom du finner noe vi ikke har tilgang til, så undersøker vi om vi kan skaffe det til deg.

  • British nursing index: Artikler fra britiske tidsskrifter innen sykepleie og jordmorfag
  • Cinahl: Artiklar fra over 3000 engelskspråklige tidsskrift. Publikasjonar fra American Nurses Association og National League for Nursing, dessutan bøker, avhandlingar, konferansar m.fl.
  • SveMed+: Referanser til nordiske artikler innen helsefag.

Metodebøker i sykepleieforskning:

Du finner bøker om sykepleieforskning i biblioteket. Bøkene har emnekode 610.73072

  • Cochrane Library Den beste kilden for å finne systematiske oversikter og svar på spørsmål om effekt av helsetiltak.Inneholder også databasen CENTRAL med randomiserte kontrollerte studier.
  • Embase Artikler fra medisinske tidsskrifter. Dekker flere europeiske tidsskrifter enn Medline
  • Medline (Ebsco) Den største medisinske databasen
    Du kan søke i Medline via tre ulike grensesnitt:
    Ebsco: Samme grensesnitt som bl.a Cinahl og Academic Search Premier. Du kan søke i flere Ebscobaser samtidig.
    Ovid: Medline er tilgjengelig fra leverandøren Ovid via Helsebiblioteket.no. Merk at du har tilgang til færre fulltekstartikler her enn via Ebsco
    PubMed: PubMed er fritt tilgjengelig via Google eller andre søkemotorer. Innholdet er det samme som i Medline. For å få tilgang til artikler må du være logget på UiS sitt nettverk.
  • PsycInfo: Referansar til litteratur om psykologi og psykologiske aspekt av relaterte fag. Internasjonalt materiale frå meir enn 2400 tidsskrift.
  • PsycArticles Direct (APA): Fulltekst artikler fra tidsskrift publisert av the American Psychological Association (APA) og andre tilhørende organisasjoner.
  • Cochrane Library Den beste kilden for å finne systematiske oversikter og svar på spørsmål om effekt av helsetiltak.Inneholder også databasen CENTRAL med randomiserte kontrollerte studier.
  • Annen oppsummert forskning: Se Helsebiblioteket oversikt over kilder til oppsummert forskning, samt nyttige ressurser for hvordan du kan finne og bruke oppsummert forskning.
  • ScienceDirect: Tidsskrifter fra Elsevier og samarbeidende forlag, innen økonomi, psykologi, medisin, naturvitenskap og teknikk.
  • Scopus Referansebase med direkte lenking til fulltekst. Inneholder ca. 22 000 tidsskrifter, i tillegg til en rekke bokserier, konferansepublikasjoner osv. Fagområder: Naturvitenskap, teknikk, helsefag, sosiologi. Går tilbake til 1960.
  • Web of Science Referanser til artikler fra verdens ledende tidsskrifter og andre trykte media. Mer enn 25 000 tidsskrifter, tilbake til 1987.
  • Wiley Online Library Naturvitenskap, teknikk, medisin, humaniora og samfunnsvitenskap.
  • Idunn.no: Universitetsforlagets digitale plattform for fag- og forskningstidsskrifter og åpent tilgjengelige (open access) forskningsbøker. Her kan du søke og lese i over 32 000 kvalitetssikrede tidsskriftartikler og bokkapitler innenfor en rekke fagområder. Nye artikler, utgaver, tidsskrifter og bøker blir løpende lagt til.
  • Helsebiblioteket: Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Inneholder oppdatert faglig kunnskap fra norske og internasjonale fagmiljøer. Helsebiblioteket gir gratis tilgang til fagprosedyrer, oppslagsverk, databaser, tidsskrifter og andre kunnskapsressurser for helsepersonell.
  • Omsorgsbiblioteket: Forsknings- og utviklingsarbeid i kommunale helse- og omsorgstjenester
  • Sykepleien.no: Tidsskrift med nyheter, faglig informasjon og forskning for sykepleiere.
  • Vitenarkiv i Bragekonsortiet: Oversikt over masteroppgaver, doktoravhandlinger og fagartikler fra andre norske høgskoler og universitet.

Oria kan du søke etter tidsskrifter både på tittel og med ISSN, og du finner også alfabetisk oversikt over alle våre tidsskrifter. Husk å koble til med tilgang hjemmefra for å få tilgang uansett hvor du er.

Med Browzine får du oversikt over tidsskriftene du trenger, og du kan lage en egen bokhylle med tidsskriftene du ønsker å lese og følge med på. Browzine kan også lastes ned hvis du ønsker tilgang til din egen tidsskrifthylle på mobil eller nettbrett.

I UiS Brage får du tilgang til doktoravhandlinger, masteroppgaver og annen forskning utgitt ved UiS. Her finner du publikasjoner fra studenter og ansatte fra Det helsvitenskaplige fakultet

Litteratursøk

Når du gjennomfører et litteratursøk er målet å finne den best tilgjengelige kunnskapen om ditt tema og din problemstilling. Det gjør du ved å søke i kilder for forskningslitteratur.

Hvilke kilder du skal søke i og hvilke søkeord du skal bruke avhenger av hva du ønsker å finne ut av. Kom i gang med litteratursøk med relevante lenker som kan gi deg tips og råd om hvordan man søker i ulike databaser og finner gode søkeord.

  • OsloMet: Video som viser hvordan man kan bruke SweMed+ for å finne engelsk emneord
  • MeSH: Her finner du engelske og norske medisinske fagord.
  • Ordnett.no: En online språk- og ordboktjeneste som gir deg tilgang til digitale ordbøker fra datamaskinen, nettbrettet eller mobiltelefonen.
  • Medisinsk leksikon: Norges største medisinske leksikon
  • Helsebiblioteket.no: Hvordan finne engelske søkeord
  • Wikipedia: Søk på det norske begrepet, og velg English under andre språk i venstre meny.
  • Sjekk keywords/emenord på artikler du allerede har

Når du søker i databaser er det noen søketekniker du kan benytte deg av for å justere søket ditt.

Sette sammen søkeord:

  • AND: brukes for å koble ulike søkeord sammen. Eks: obesity AND adolescents
  • OR: brukes mellom synonymer. Eks:  obesity OR overweight
  • Anførselstegn: når flere ord skal opptre i rekkefølge (frasesøk): "mental health", "critical care nursing "
  • Trunkering: for å få treff på ulike endelser av ord. Skriv deler av ordet med stjerne. Eks: nurs* gir treff på nurse, nurses, nursing

Et godt formulert og presist spørsmål er et bra utgangspunkt for et vellykket litteratursøk, og ved utvelgelse av litteratur. Et søkeskjema skal skal hjelpe deg å formulere spørsmål, organisere søkeord, og bygge en søkestrategi. PICO, PEO eller SPIDER er nyttige verktøy for å bygge en søkestrategi.

  • SPIDER og PEO brukes ved kvalitative forskningsspørsmål.
  • PICO er tilpasset randomiserte kontrollerte studier. Kunnskapsbasertpraksis.no forklarer bruk av PICO som verktøy for å stille fokuserte spørsmål.

Bruk OR mellom ordene i samme kolonne i PICO/PEO/SPIDER (feks de ordene du har under P).
Når du har gjort dette i alle kolonnene, setter du resultatene sammen med AND i mellom P, I/E , O.

Systematisk søk

Et systematisk litteratursøk er et omfattende og godt planlagt søk i databaser og andre aktuelle kilder. Bruk av faglige søkeord og synonymer er viktig. Hensikten er å finne så mye litteratur som mulig på et felt. Søkene skal være dokumenterte og etterprøvbare.

Ansatte, stipendiater og masterstudenter ved UiS kan bestille individuell veiledning for søk og systematiske søk. Ta kontakt dersom du trenger søkehjelp. For å få best mulig utbytte av en søkeveiledning er det viktig at du kommer forberedt.

Før du søker:

  • Definer hovedelementene i søkestrategien
  • Velg relevante fagdatabaser
  • Finn relevante søketermer: Fagtermer, nøkkelord
  • Bestem avgrensinger
  • Bruk metodefiltre hvis de finnes i databasen

Mer om systematisk søking:

Her finner du lenker til relevante sider som kan gi deg tips og råd om hvordan man gjør systematiske søk. Noen av lenkene er til helsefaglige sider, men de kan likevel være relevante for andre fagdisipliner.

Program til hjelp med systematisk søking

  • Rayyan: Gratis verktøy til hjelp med screening av artikler for de som skriver oversiktsartikler.

Forskningshjelp

Cristin

Synliggjør din forskning og gjør den tilgjengelig

Open Access Publisering

Biblioteket hjelper deg med å publisere med åpen tilgang

Bolk

Klarer rettigheter fra Kopinor for deling av pensum

Lån en bibliotekar

Skal du igang med et større forskningsprosjekt? Få søkehjelp fra biblioteket

Nyheter fra Det helsevitenskaplige fakultet

SHARE-forsker får forbedringspris fra Helse Nord

Postdoktor Ellinor Haukland og Avdeling for kreft og lindrende behandling ved Nordlandssykehuset får prisen for sitt for...

Eksoskjeletter kan redusere arbeidsbelastning for sykepleiere

Eksoskjelett kan være et godt hjelpemiddel for operasjonssykepleiere under lange operasjoner, mener studenter og forsker...

Samskaping mellom utdanning og kommunale tjenester

Tett samarbeid med Bergåstjern og Stokka sykehjem har vært avgjørende for resultater i forskningsprosjekt om kvalitet i ...

Oppmodar til involvering av ungdom i forsking

Åtte unge medforskarar og to forskarar ved Universitetet i Stavanger deler kvifor dei meiner forskarar bør engasjera ung...

Vant pris for fremragende tiltak innen utdanning

Ingunn Aase (UiS) og Conrad Bjørshol (SUS) mottok prisen under prisutdelingen ved Det medisinske fakultet ved UiB onsdag...

Overgangen fra student til sykepleier

Tredjeårsstudenter på sykepleierutdanningen ved UiS deltok på et fagseminar der målet var at fagpersoner skulle gjøre de...

Årsrapport i nytt format

Forskningssenteret SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten publiserte nylig årsrapporten sin for 2022....

Digital ressurs gir trygghet for sykepleierstudenter og veiledere i praksis

Første års sykepleierstudenter har nylig gjennomført sin første praksisperiode. En digital ressurs utviklet ved Universi...

Spiller med piller

Legemiddelregning kan være utfordrende for en del sykepleiestudenter. Med «Pillespillet» kan de spille seg gode.

Gode resultater etter bruk av simulering kombinert med praksis

Førsteårsstudenter i sykepleie opplevde økt kunnskap, selvtillit og mestring etter å ha kombinert simuleringstrening med...

Jobber som helsesykepleier på helsestasjon

Kari Glesne Ugland har en mastergrad i helsesykepleie fra Universitetet i Stavanger. Hun jobber nå som helsesykepleier i...

Reisebrev fra Madagaskar

For første gang sender Universitetet i Stavanger studenter i helsesykepleie på praksisutveksling. Her kan du lese et rei...

Fornyer master i helsevitenskap med studieretninger som er relevante for tjenestene

Til høsten kan du fordype deg i folkehelse eller pasientsikkerhet som del av masterutdanningen i helsevitenskap ved Univ...

Feirer nytt forskningssamarbeid innen helse

Stavanger kommune inngår et forskningssamarbeid med Universitetet i Stavanger og VID vitenskapelige høgskole. Sammen ska...

Samarbeider om nasjonal pårørendesamling

Torsdag 16. mars arrangerer Nettverk for pårørendeforskning, Pårørendealliansen og NHO Geneo en nettverkssamling for pår...

DigiVis - et skikkelig nyttig verktøy for praksisveiledere i sykehjem

Praksisveiledere for førsteårsstudenter i sykehjemspraksis er samstemte i sine foreløpige tilbakemeldinger: DigiVis er e...

Topper Studiebarometeret for andre år på rad

Bachelor i paramedisin ved UiS har en overordnet tilfredshet på 4,9 av 5 mulige poeng i Studiebarometeret. Ingen studier...

Resultatene fra Studiebarometeret 2022 er klare

Paramedisin-studentene topper listen over de mest fornøyde studentene ved Universitetet i Stavanger.

Filmatiserer fortellinger til etisk refleksjon i helsetjenesten

– Når en fortelling utspiller seg på en scene eller filmatiseres, kan det gi en ny og annen forståelse enn ved tilegnels...

Fikk lærebokstipend fra Fagbokforlaget

UiS-professor Karina Aase har fått stipend for å utvikle en ny lærebok om resiliens i helsetjenesten. Boka vil gjøre et ...

Vil etablere et nasjonalt Safer Births nettverk

I forskningsprosjektet Safer Births jobber forskere for å forbedre overvåkning og behandling av nyfødte etter fødsel og ...

Hva slags teknologisk og digital kompetanse skal sykepleiere ha?

Kompetanseområdet teknologi og digital kompetanse i sykepleierutdanningen er uklart. En felles grunnleggende forståelse ...

Tildeles 1,5 millioner kroner til prosjekt for Helsetilsynet

Sina Furnes Øyri og Inger Johanne Bergerød skal utføre et oppdragsforskningsprosjekt om Nav-kontor hvor det etter tilsyn...

Tverrfaglig simuleringsdag i sykepleielabene

Sykepleiestudenter på tredje studieår og fjerdeårsstudenter på medisinstudiet gjennomførte en tverrfaglig simuleringsdag...

Ta forskningsresultater raskere i bruk i helsetjenesten!

Prosessen med å overføre forskning til praksis tar all for lang tid. Har vi råd til å vente når helseutfordringer står i...

Trente på kommunikasjon i HelseCampus

Paramedisinstudenter på tredje studieår og sykepleiere fra kommunehelsetjenesten deltok på en felles treningsdag. Det se...

Arrangerer nordisk konferanse i Stavanger

Det helsevitenskapelige fakultet ved UiS skal arrangere Nordic College of Caring Science (NCCS) sin internasjonale forsk...

Forskningssamarbeid mellom kommuner og akademia

Fredag 11. november arrangerte Klyngesamarbeidet for forskning innen helse og velferd i Sør-Rogaland en samling om «Kunn...

Bidrar med ekspertise på årets Pasientsikkerhetskonferanse

SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten er en sterk bidragsyter til Pasientsikkerhetskonferansen 2022 ...

Lyser ut stipendiatstilling i samarbeid mellom sjukehus og universitet

Betre tenester for kreftpasientar er målet når Stavanger Universitetssjukehus og Universitetet i Stavanger saman lyser u...

Fikk pris for forskning på pasientsikkerhet

Professor Siri Wiig, en av pilarene i fagmiljøet innen pasientsikkerhet ved UiS, er tildelt Lyses forskningspris for 202...

Ønsker sterkere søkelys på pårørenderollen

Maja Hassel er selv pårørende og synes temaet «Pårørende – fra ekstraoppgave til inkludert?» under årets Pårørendekonfer...

Simulering bør erstatte deler av praksis i sykepleierutdanningen

– Vi står i fare for å utdanne sykepleiere som ikke har fått tilgang til kvalitetsmessige gode læresituasjoner. Dette er...

Deltar i nasjonalt arbeid for å bedre håndteringen av alvorlige hendelser i helsetjenesten

Forsker Sina Furnes Øyri ved Universitetet i Stavanger har nylig blitt medlem i to viktige nasjonale arbeidsgrupper knyt...

Høythengende pris til professor Randi Wågø Aas

Professor og entreprenør Randi Wågø Aas ved Det helsevitenskapelige fakultet er tildelt Erganeprisen 2022.

Delte ny pasientsikkerhetsforskning på nettverksmøte i Helse Vest

Åtte forskere tilknyttet SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten var invitert til å holde innlegg for ...

Pilotprosjekt for jordmorstudenter

Gjennom simuleringsprogrammet SimBegin lærer førsteårstudenter innen jordmorfag hvordan de kan gjennomføre studentdrevet...

Får finansiering til doktorgradsprosjekt om digital hjemmeoppfølging

Prosjektet Digital støtte til egenomsorg ved hjertesvikt får 2.379.000 kr fra Stiftelsen DAM, øremerket til finansieri...

UiS skal tilby master i psykologi

UiS styrker satsningen sin på psykologifeltet og skal nå tilby psykologi på masternivå.

Ulike tilnærminger til fremtidens helsesektor

Forskningsprosjektet Caring Futures inviterte fem ulike aktører i regionen til en panelsamtale på Sølvberget om utfordri...