Vil du få innsikt i menneskets fortid og kunnskap om sosiale og politiske forhold? Det kan du få ved å ta et årsstudium i historie ved Universitetet i Stavanger.
1 år, 2 semestre
60
20
2024: Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass.
15. april via Samordna opptak
Om studiet
Få en forståelse av sammenhenger mellom fortid, nåtid og framtid. Et årsstudium i historie ved UiS åpner mange dører og er et godt utgangspunkt for videre studier.
- Du får en innføring i historiske perioder fra antikken til moderne tid, og i hvordan historiske hendelser har formet dagens verdensbilde.
- Lær om historiefaglig teori, metode og didaktikk for å utvikle kritisk bevissthet.
- Historie er mer enn å pugge årstall. Delta i diskusjoner, kildestudier og presentasjoner for å utvikle din evne til å tenke kritisk.
- Utforsk verdenshistorien fra 500 f.Kr. til i dag, med temaer som politisk, sosial, kulturell og økonomisk historie. Lær også hvordan historikeres egne perspektiver former vår forståelse av fortiden.
- Gir studiet mersmak? Du har de samme emnene på årsstudiet som på det første året av bachelor i historie. Det betyr at du kan søke deg videre til bacheloren etter fullført årsstudium. Årsstudiet kan også bygges inn i andre studieprogrammer.
Det kjekkeste er nok effektive seminarer, og arbeidstimer med kollokviegrupper. Der får man både et solid faglig tilskudd gjennom en utrolig effektiv læring, og man er sosial attpåtil.
Hva kan du bli?
Historiefaget gir deg en allmenn kompetanse som det er behov for blant annet i skole, media og kulturarbeid.
Hvis du kombinerer årsstudiet i historie med andre studier, kan du jobbe i skoleverket, i medieyrker og innen kulturarbeid.
Videre utdanning
Det brukes en del kildekritikk som har lært meg å vurdere troverdigheten av kilder, enten det skulle være bøker, artikler eller sosiale medier. Dette er noe jeg tror jeg kommer til å dra godt nytte av i arbeidslivet.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Kritisk bevissthet og distanse til historie og samtid er viktig for forståelse av historiefagets særtrekk. Du vil gjennom studiet få trening i å analysere, vurdere og presentere historiske kilder og framstillinger.
Les mer om læringsutbyttet under de enkelte emnene.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatorisk emner
-
Europeisk historie fra antikken til nytid
Første år, semester 1
-
Innføring i historiske emner
Første år, semester 1
-
Moderne historie
Første år, semester 2
-
Hva er historie? Om historiografi, historisk teori, metode og historiedidaktikk
Første år, semester 2
Hva er historie? Om historiografi, historisk teori, metode og historiedidaktikk (HIS175)
Studiepoeng: 15
-
Enkelte emner har virkelig bydd på a-ha-opplevelser. For eksempel miljøhistorie, objekter, emner som nærmer seg historiefaget på andre måter enn det man tradisjonelt kanskje tenker på historie som.