Med en master i helsevitenskap får du kompetanse til å være med å utvikle og forbedre helse- og velferdstjenestene, og ta i bruk forskningsbasert kunnskap på din arbeidsplass.
2 år / 4 semestre
20
120
Norsk
August hvert år

Master i helsevitenskap er et teoretisk studium som gir deg kompetanse innen et bredt helsevitenskapelig- og helsetjenesteforskningsfelt. Helse- velferds- og omsorgstjenester står overfor komplekse utfordringer i møte med endrede behov i samfunnet. Kvalitet og sikkerhet i tjenestene skal ivaretas, og samtidig øker krav om samhandling, koordinering og effektivitet.
Studiet belyser helse på individ- gruppe- og systemnære nivå. Her inngår forutsetninger for, tilnærminger til og konsekvenser ulike humanistiske og samfunnsvitenskapelige perspektiv har for utøvelse av helse- velferds- og omsorgstjenester på ulike systemnivå. Gjennom studiet får studenter arbeide med dagsaktuelle helsefaglige tema, og utvikle en analytisk og kritisk innstilling til relevante problemstillinger.
Fagplan
Masterstudiet er et tverrfaglig heltidsstudium over to år. Det er organisert slik at første semester har felles introduksjonsemner som gir et helsevitenskapelig grunnlag for studieretningene knyttet til studieprogrammet. Fra andre semester tilbys to studieretninger som gir en faglig spesialisering innenfor helsevitenskap. I forlengelsen av valgt spesialisering kommer et selvstendig forskningsarbeid.
Studieplanen endres fra høsten 2023 og nye emnebeskrivelser publiseres 1. februar 2023.
Det kan velges mellom to studieretninger:

Folkehelse, samfunnsdeltakelse og ehelse
Studieretning Folkehelse, samfunnsdeltakelse og ehelse gir fordypning i helsefremming, samfunnsdeltakelse, og teknologi relatert til helse og velferd, skole og arbeidsliv.
Studenter vil få arbeidslivsrelevant og avansert kunnskap om folkehelse- og deltakelsesutfordringer, og betydning av ehelse for deltakelse i helse- og velferdstjenester.
Studieretningen vektlegger at studenter skal identifisere behov for og bidra til tjenesteutvikling, tiltak og forskning med fokus på folkehelse, samfunnsdeltakelse og ehelse.

Pasientsikkerhet, kvalitetsforbedring og resiliens i helsetjenesten
Studieretning Pasientsikkerhet, kvalitetsforbedring og resiliens i helsetjenesten gir fordypning i teorier og metoder innen pasientsikkerhet, kvalitetsforbedring og resiliens i helsetjenesten, og hvordan dette utspiller seg i praksisfeltet.
Studentene vil få arbeidslivsrelevant og avansert kunnskap til å kritisk vurdere både forskning innen fagfeltet og pågående aktiviteter i helse og omsorgstjenester relatert til å identifisere, analysere, og lære av både suksess og uønskede hendelser på ulike nivå, fra helsepersonell, team, organisasjon og myndigheter.
Hva kan du bli?
Som utdannet med master i helsevitenskap får du kompetanse til å være med å utvikle og forbedre helse-, omsorgs- og velferdstjenester og anvende forskningsbasert kunnskap på egen arbeidsplass. Kompetansen bygger på avansert kunnskap om sentrale forskningstilnærminger.
Studiet kvalifiserer for faglige og administrative stillinger på ulike organisatoriske nivå, både i helse- og omsorgstjenester, planleggings- og utredningsstillinger i stat og kommune, fagstillinger i regionale eller nasjonale kompetansesenter og helse- og sosialfaglig utdanning.
Studiet kvalifiserer for å søke opptak til ph.d.-studier. Studentens fagbakgrunn vil kunne være bestemmende for hvilket ph.h-program som er relevant å søke. Det helsevitenskapelige fakultet tilbyr doktorgradsprogram i helse og medisin.
Møt våre tidligere studenter:
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått studium vil ha følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Kandidaten har:
- har avansert kunnskap om helse og helsefremming
- har avansert kunnskap om forholdet mellom helse- og omsorgstjenester, profesjonsutøvere og brukere
- har avansert kunnskap om sentrale forskningstilnærminger innen helsevitenskap
Ferdigheter
Kandidaten:
- anvender avansert kunnskap, verdimessige, etiske og juridiske vurderinger, for å selvstendig bidra til utvikling av god praksis i helse- og omsorgstjenester
- anvender forskningsbasert kunnskap i selvstendig arbeid knyttet til helsevitenskap
Generell kompetanse
Kandidaten:
- analyserer kritisk og selvstendig sentrale begrep innenfor helsevitenskap
- analyserer kritisk og selvstendig bidrag fra og forhold mellom vitenskapelige perspektiv som helsevitenskap bygger på
- anvender vitenskapelig tenkesett og arbeidsmåte innenfor helsevitenskap
- anvender avansert kunnskap om helsevitenskap til å bidra i utvikling av helse- og omsorgstjenester
Opptakskrav
Bachelorgrad i helse- eller sosialfag eller tilsvarende 3-årig grunnutdanning innenfor disse områdene med 80 studiepoengsfordypning eller en integrert utdanning av 120 sp omfang.
Søking og opptak
Søknadsfrister
og annen informasjon om søking
Kontakt
Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt masteropptak@uis.no. Søk gjennom Søknadsweb.
Poenggrenser
Lurer du på hvilket snitt man trengte tidligere år for å få opptak? Poenggrenser fra tidligere år
Oppstartssemester: 2022
-
Obligatoriske emner
-
Vitenskapsfilosofi og moralfilosofi
Første år, semester 1
-
Helsevitenskap I: Helse - ulike forståelsesformer
Første år, semester 1
Helsevitenskap I: Helse - ulike forståelsesformer (MHV144)
Studiepoeng: 10
-
Menneskerettigheter, helseetikk og helserett
Første år, semester 1
-
Forskningsmetode I
Første år, semester 2
-
Helsevitenskap II: Helsefremming
Første år, semester 2
-
Masteroppgave i helsevitenskap
Første år, semester 2
-
-
3. semester som utveksling eller ved UiS
-
Utveksling
-
Ved UiS
-
Obligatorisk emne
-
Forskningsmetode II
Andre år, semester 3
-
-
Velg et emne
-
Helseteknologi i klinisk praksis
Andre år, semester 3
-
Simuleringsbasert læring
Andre år, semester 3
-
Pasientsikkerhet - teori og praksis
Andre år, semester 3
-
Profesjonsveiledning
Andre år, semester 3
-
Brukermedvirkning og personsentrert omsorg i helsetjenesten
Andre år, semester 3
Brukermedvirkning og personsentrert omsorg i helsetjenesten (MHV268)
Studiepoeng: 10
-
Health in Humanitarian Crisis
Andre år, semester 3
-
Fysisk aktivitet og helse
Andre år, semester 3
-
Arbeidsliv og rus
Andre år, semester 3
-
-
-
Et bredt fagmiljø innen helsevitenskap
Fagmiljøet tilknyttet master i helsevitenskap har variert akademisk bakgrunn og en solid helsefaglig kompetanse.

Fagmiljøet er tilknyttet Det helsevitenskapelige fakultet ved UiS. De vitenskapelig ansatte underviser og forsker innen et bredt helsefaglig felt, benytter kvalitative og kvantitative forskningstilnærminger og har nasjonale og internasjonale forskningssamarbeid.
I vår forskning fokuseres det på dagsaktuelle helsefaglige forskningstema og -spørsmål relatert til områder som helseteknologi, livsfenomener og omsorg, simuleringsbasert læring, pasientsikkerhet, koordinerte helsetjenester, brukermedvirkning og profesjonelle relasjoner. Våre ansattes pedagogiske basiskompetanse baserer seg på formell kompetanse og lang undervisningserfaring.
Det helsevitenskapelige fakultet har etablert samarbeid med helse- velferd- og omsorgstjenester, og fakultetet har også egne forskningsgrupper med prosjekter som masterstudenter kan knytte seg til i sitt arbeid med masterprosjektet. Forskningen ved fakultetet omfatter områder som helseteknologi, helsefremming, folkehelse, samfunnsdeltakelse i skole og arbeidsliv, pasientsikkerhet, resiliens, omsorg, etikk, samhandling, brukermedvirkning, profesjonelle relasjoner, e-læring og simulering.
Du er kanskje også interessert i:
Kontakt:
Avdeling for omsorg og etikk