Digital teknologi er overalt, det er elektro- og data-ingeniører som virkeliggjør informasjonssamfunnet.
4 år/8 semestre
5 for Pålitelige og sikre systemer og 5 Data Science
120
Engelsk
August hvert år

En mastergrad i datateknologi gjør deg kvalifisert for krevende og interessante arbeidsoppgaver innen IKT. Studiet tilbys som 2-årig masterstudium og som masterstudium deltid over 4 år.
Dette er et internasjonalt studium hvor norske og utenlandske studenter studerer i fellesskap. All undervisning foregår på engelsk.
For deg som bor i regionen kan deltidsstudiet tas i kombinasjon med jobb eller andre aktiviteter, du kan følge undervisningsopplegget som gis. Du tar emner sammen med fulltidsstudenter som tar studiet over to år, men du tar færre emner per semester fordelt på fire år. Deltidsstudiet foregår på dagtid og de fleste emnet baserer seg på laboratoriearbeid og prosjektarbeid i grupper med obligatorisk oppmøte. Forelesninger streames som regel ikke, men bøker og andre materialer dekker pensum. Du må regne med at du trenger 1-2 dager per uke (avhengig av semester) for å følge obligatoriske aktiviteter.
På studiet tar du emner i programvareutvikling, IKT-sikkerhet og informasjonssystemer. Undervisningen varierer fra mer tradisjonelle forelesninger til øvinger, prosjektarbeid, laboratorieundervisning og innføring i moderne programvare.
UiS har et sterkt forskningsmiljø innen dataanalyse og behandling av store datamengder. Denne teknologien retter seg blant annet mot integrerte operasjoner og smarte løsninger for framtidens bærekraftige byer. Masteroppgaven er et større selvstendig prosjekt som utføres i siste semester, og kan gjerne utføres i samarbeid med en industribedrift.
Spesialisering
I datateknologistudiet tilbys spesialisering i Pålitelige og sikre systemer eller Data Science.
Pålitelige og sikre systemer
Du vil ta emner der du lærer om styring, design og programmering av dataintensive systemer. I tillegg tar du fag som Sikkerhet og sårbarhet i nettverk. På studiet lærer du mer om de viktigste prinsippene som har muliggjort utviklingen av trådløs kommunikasjon.
Data Science
Data Science har blitt utviklet i kjølvannet av framveksten av store datamengder (Big Data) og behovet for å finne nyttig informasjon i disse. For å analysere, forstå og bruke disse dataene, krever faget tverrfaglige ferdigheter og kunnskaper.
Data Science er avgjørende for å skape smarte løsninger, blant annet i utviklingen av smarte byer. Data Science har fordypning i informasjonsgjenfinning, datautvinning og ytterligere fordypning i statistikk.
Sommerkurs
UiS tilbyr et forberedende sommerkurs med programmering og systemadministrasjon. Kurset finner sted tidlig i august før ordinær semesterstart.
Sosialt miljø
UiS har lagt forholdene godt til rette med pauserom, lesesal og datarom spesielt reservert for masterstudentene. Det er også en egen interesseorganisasjon for disse studentene, ISI, som har god aktivitet på det faglige og ikke minst det sosiale området.
Opptakskrav
Opptakskrav til studiet er gjennomført og bestått bachelor i ingeniørfag, data. En annen bachelorgrad i data, informatikk eller tilsvarende må inneholde minimum 50 studiepoeng med informatikk- eller datatekniske emner og 25 studiepoeng i matematikk, 7,5 studiepoeng i fysikk og, 5 studiepoeng i statistikk. For søkere tatt opp til 3-årig bachelorstudium i ingeniørfag, data, i 2012 eller senere, vil dette kravet være oppfylt.
Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C
Hvis du har fullført studier/kurs utenfor Universitetet i Stavanger, må du laste opp kursbeskrivelser/emnebeskrivelse, som må inneholde klart definert curriculum (læringsutbytter).
Kursnavn og koder på emnebeskrivelsene må samsvare med karakterutskrift. Søkere som ikke levere emnebeskrivelse kan risikere at opptakskommiteen nedprioriterer søknaden om de ikke kan finne ut hva emnene omhandler.
Studenter med en 3-årig bachelorgrad i ingeniørfag i henhold til norsk rammeplan for ingeniørutdanning eller tilsvarende (som inneholder minst 25 studiepoeng (sp) matematikk, minst 5 sp statistikk, og minst 7,5 sp i fysikk), og som har opptak til master i datateknologi er dermed kvalifisert for tilleggstittelen «Master i teknologi/sivilingeniør.
Hvordan søke?
Språkkrav, dokumentasjonskrav mm.
Datateknologi, master deltid er kun tilgjengelig via lokalt opptak.
Søknadsfrist: 15. april.
Søknadsfrist for søkere med utenlandsk utdanning utenom nordiske land: 1 mars
Lurer du på hvilket snitt man trengte tidligere år for å få opptak? Poenggrenser fra tidligere år
For spørsmål om opptak, ta kontakt med masteropptak@uis.no
Oppstartssemester: 2021
-
Datateknologi - Velg spesialisering
-
Spesialisering Data Science
-
Obligatoriske emner
-
Introduksjon til datavitenskap
YEAR 1 SEMESTER 1
-
Statistisk modellering og simulering
YEAR 1 SEMESTER 1
-
Maskinlæring
YEAR 1 SEMESTER 2
-
Sannsynlighetsregning og statistikk 2
YEAR 2 SEMESTER 3
-
Datautvinning og dyplæring
YEAR 2 SEMESTER 4
-
Data-intensive systemer
YEAR 3 SEMESTER 6
-
Masteroppgave i datateknikk
YEAR 4 SEMESTER 7
-
-
Velg ett emne 5. semester
-
Sikkerhet og sårbarhet i nettverk
YEAR 3 SEMESTER 5
-
Informasjonsgjenfinning og tekstutvinning
YEAR 3 SEMESTER 5
-
Bildebehandling og maskinsyn
YEAR 3 SEMESTER 5
-
-
Velg 2 emner 7. semester
-
Diskret simulering og ytelsesanalyse
YEAR 4 SEMESTER 7
-
Prosjekt i datateknikk
YEAR 4 SEMESTER 7
-
Statistisk læring
YEAR 4 SEMESTER 7
-
-
-
Spesialisering Pålitelige og sikre systemer
-
Obligatoriske emner
-
Sikkerhet og sårbarhet i nettverk
YEAR 1 SEMESTER 1
-
Statistisk modellering og simulering
YEAR 1 SEMESTER 1
-
Distribuerte systemer
YEAR 1 SEMESTER 2
-
Trådløs kommunikasjon
YEAR 2 SEMESTER 3
-
Algoritmeteori
YEAR 2 SEMESTER 4
-
Diskret simulering og ytelsesanalyse
YEAR 3 SEMESTER 5
-
Masteroppgave i datateknikk
YEAR 4 SEMESTER 7
-
-
Velg ett emne 6. semester
-
Data-intensive systemer
YEAR 3 SEMESTER 6
-
Maskinlæring
YEAR 3 SEMESTER 6
-
-
Anbefalte valgemner 7. semester
-
Informasjonsgjenfinning og tekstutvinning
YEAR 4 SEMESTER 7
-
Blokkjedeteknologier
YEAR 4 SEMESTER 7
-
Bildebehandling og maskinsyn
YEAR 4 SEMESTER 7
-
-
Andre valgemner 7. semester
-
Prosjekt i datateknikk
YEAR 4 SEMESTER 7
-
Bildebehandling og maskinsyn
YEAR 4 SEMESTER 7
-
Dype nevrale nett
YEAR 4 SEMESTER 7
-
-
-
Spørsmål og svar
Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene om dette masterstudiet.

Hva er hovedforskjellen på de tre masterprogammene?
Forskjellen mellom ADS (Applied Data Science) og DS (Data Science) er at i ADS får studenter mer grunnleggende opplæring i programmering og databaser som studenter i DS (og CS (Computer Science)) har fra før. Ellers er det stor overlapp mellom ADS og DS. DS og CS har samme opptaksgrunnlag, mens ADS har et annet opptaksgrunnlag.
Hva er forskjellen mellom ADS/DS og CS (pålitelige og sikre systemer)?
Spesialisering: Pålitelige og sikre systemer
Spesialiseringen i pålitelige og sikre systemer lærer deg ledelse, design og programmering av datasystemer. Evnen til å integrere kunnskap og ferdigheter i sikkerhet, pålitelighet og skalerbarhet sammen med algoritmeteori og statistikk er nødvendig for å svare på utfordringer i datasystemer i alle bransjer.
Spesialisering i pålitelige og sikre systemer gir grunnlag for arbeid med utvikling og planlegging av kommersielle datasystemer til forskjellige formål. Du får kunnskap og ferdigheter innen nettverkssikkerhet, pålitelighet av distribuerte systemer, simulering og modellering.
Hva lærer du med spesialiseringen Data Science?
Spesialiseringen i Data Science lærer deg å trekke ut relevant informasjon fra en kompilering av store datasett fra forskjellige kilder. Evnen til å opprette, administrere og utnytte data har blitt en av de viktigste utfordringene for utøvere i nesten alle disipliner, sektorer og næringer.
Spesialisering i Data Science gir grunnlag for arbeid innen dataanalyse og utvikling av databehandlingssystemer for hele data livssyklus. Du får kunnskap og ferdigheter i avansert statistikk, datautvinning, maskinlæring og behandling av store datamengder. Studiet vil være svært ettertraktet i framtidens arbeidsmarked, med utvikling av smarte løsninger som for eksempel i smarte byer, med smart energi og digitalisering.
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Institutt for data- og elektroteknologi
Institutt for data- og elektroteknologi
Institutt for data- og elektroteknologi (IDE) driv utdanning og forsking på fagfelta datateknologi, robotteknologi, automasjon og signalbehandling.
IDE tilbyr bachelor- og masterutdanning i datateknologi, datavitskap (Data Science), automatisering og elektronikkdesign, robotteknologi og signalbehandling og kybernetikk og robotteknologi. Instituttet tilbyr også Y-vei i automatisering og elektrodesign. På doktorgradsnivå gir instituttet PhD-utdanning i informasjonsteknologi.
IDE har forsking innan datateknologi, signalbehandling og kybernetikk. Instituttet har også forskingssenteret CIPSI, programområdet Helseteknologi, fleire forskingsgrupper og anna tverrfaglig forskingssamarbeid.
Meir fra Institutt for data- og elektroteknologi
UiS will host the ECIR conference 2022
The ECIR conference is the European forum for presentation of new research results in the area of Information Retrieval ...
Fra Sandnes til NASA
Markus Fjellheim fra Sandnes siktet mot stjernene under utvekslingsoppholdet hos Jet Propulsion Laboratory i California,...
EU-patent til UiS-forskere
Chunming Rong og Antorweep Chakravorty har fått patent på ny teknologi. "MySoMe" skal gjøre det enklere for deg å bestem...
Kunstig intelligens skal gi bedre helsehjelp for nyfødte
Forskere ved UiS har sammen med SUS, Lærdal og BitYoga mottatt 12 millioner kroner til sitt prosjekt NewbornTime. Målet ...
Med 1300 livreddere i lomma
Datastudenter ved UiS har utviklet en app som finner nærmeste hjertestarter og livredder i en nødsituasjon. Det kan redd...
Tester app for nødsituasjoner i tunneler
Data-studentene Endre Helland og Thomas Johnsrud har utviklet en app som hjelper bilister i sikkerhet dersom det oppstår...
– Søkemotorer er verdens mest brukte form for kunstig intelligens
Vi stiller større krav til at søkemotorer skal tilpasses våre behov. Vi vil ha informasjon med en gang og den skal være ...
Ph.d. - program i Informasjonsteknologi, matematikk og fysikk
Informasjonsteknologi, matematikk og fysikk er en retning innenfor doktorgradsprogrammet i teknologi og naturvitenskap v...
Framtidens yrker: Medisinsk teknolog
– Vi er helt nødt til å finne mer automatiserte og effektive måter å hjelpe legene til å gjøre jobben sin på, uten at de...
Laerdal Medical finansierer forskning på kunstig intelligens
Laerdal Medical styrker samarbeidet med UiS ved å dekke en treårig deltidsstilling innenfor kunstig intelligens og helse...
Institutt for data- og elektroteknologi
Institutt for data- og elektroteknologi (IDE) driv utdanning og forsking på fagfelta datateknologi, robotteknologi, auto...
20 nye studieplassar på data
Kunnskapsdepartementet gir 20 nye studieplassar øyremerka informasjonsteknologi til Universitetet i Stavanger. Dermed bl...
– Søkemotorer er verdens mest brukte form for kunstig intelligens
Vi stiller større krav til at søkemotorer skal tilpasses våre behov. Vi vil ha informasjon med en gang og den skal være ...
2019: 20 EU-millioner til UiS-forskning
I utlysning fra EU-forskningsprogrammet Marie Sklodowska-Curie (MSCA-ITN) fikk UiS innvilget nesten 20 millioner kroner ...
Samarbeider om ny teknologi
Då Helse Vest fekk høyre om dei nye studieprogramma Applied Data Science og Computational Engineering, tok det ikkje lan...
Molaug hedret med eget rom
Jærens egen Petter Smart, Ole Molaug, ble hedret med å få navnet sitt på døren til «Molaugståvå», som den ene elektrolab...