Er du vår neste doktorgradsstudent?

Lurer du på om det å ta en Ph.d. ved Lesesenteret kan være noe for deg? Da skal du lese dette!

Published Sist oppdatert

Kvinnelig student på lesesal smiler til kameraet
Vil du forske på utdanning og lesing? Da er du kanskje vår neste ph.d.-student!

Har du en god master og er interessert i forskningsområdene ved Lesesenteret, kan en ph.d. hos oss være noe for deg!

"Stipendiat - jeg?"

Men kanskje grubler du også litt på om du egentlig har det som skal til, om du passer til å ta en ph.d., eller bare rett og slett trenger å vite litt mer om hva det innebærer.

Først: Et doktorgradsstipendiat er en utdanningsstilling som i hovedsak skal gi lovende forskere anledning til faglig utvikling gjennom en forskerutdanning.

Den som ansettes vil bli tatt opp på doktorgradsprogrammet i utdanningsvitenskap og humaniora. Programmet omfatter relevante kurs i et omfang som tilsvarer omkring et halvt års studium, en avhandling basert på selvstendig forskning, deltakelse i nasjonale og internasjonale forskermiljø, relevant forskningsformidling, prøveforelesning og disputas. Les mer om forskerutdanningen ved UiS.

Hvem søker vi?

Vi har spurt senterleder Kjersti Lundetræ og et knippe av nåværende og tidligere stipendiater ved Lesesenteret om hvordan det egentlig er å jobbe mot en doktorgrad her. Og ikke minst: Hvem er det egentlig vi søker etter når vi søker etter våre neste ph.d-kandidater?

Først – de formelle kriteriene:
– Vi søker selvsagt etter noen med riktig kompetanse, som er femårig mastergrad. Relevante mastergrader for våre stipendiatstillinger er utdanningsvitenskap, psykologi, spesialpedagogikk, lesevitenskap, barnehagevitenskap eller tilsvarende, sier professor Kjersti Lundetræ, som er senterleder ved Lesesenteret.

Dersom du er usikker på om du har riktig faglig bakgrunn, kan du sende en e-post til Lesesenteret@uis.no.

For å skrive en doktorgrad bør du være en akademisk sterk kandidat. Derfor legges det vekt på at karakteren på masteroppgaven og veid gjennomsnittskarakter på masterstudiet begge er B eller bedre. Du må også beherske norsk eller et annet skandinavisk språk skriftlig og muntlig.

Men selv om du oppfyller de kriteriene, er du kanskje fortsatt usikker på om du egentlig er en potensiell doktorgradsstudent.

– Poenget med å være stipendiat er jo blant annet at du skal lære deg å bli forsker. Det er ikke slik at vi søker etter noen som allerede er eksperter. Det aller viktigste er jo at du er over gjennomsnittet interessert i faget ditt, og virkelig har lyst til å forske på temaene i prosjektet, sier Lundetræ.

– Men det er ingen hemmelighet at det å forske og skrive en doktoravhandling, også krever at man er strukturert, har god arbeidskapasitet, er nytenkende og kreativ, og både kan jobbe selvstendig og i faglige fellesskap. 

Du blir godt ivaretatt

– Det høres jo nesten litt skummelt ut? Er det å skrive doktorgrad så vanskelig og krevende som man får inntrykk av? 

– Det spørs hva man legger i krevende. Ja, det krever disiplin, gjennomføringsevne og læringskurven er jo tidvis ganske bratt! Men her på Lesesenteret legger vi stor vekt på at stipendiatene skal ha det bra. Vi vet at stipendiater er nødt til å ha det bra for at de skal lykkes med å komme i mål, sier Lundetræ.

Som stipendiat hos oss blir du ikke sittende alene i årevis. Du får kontor på Lesesenteret slik at du har kort vei både til veilederen din og til resten av fagmiljøet ved senteret, sier Lundetræ.

Hun legger også vekt på at Lesesenteret er et åpent fellesskap med god kontakt mellom alle de ansatte.

– I tillegg til veilederen og prosjektgruppa di, kan du spørre hvem som helst av forskere eller andre stipendiater om råd og hjelp – eller bare slå av en prat. Vi er rett og slett glade for å få stipendiater i kollegiet, for det betyr jo nye tanker, ideer og innspill, understreker Lundetræ.

Godt stipendiatmiljø

En liten uformell spørrerunde blant en del av doktorgradsstudentene ved Lesesenteret nå, byr på følgende beskrivelser av å være stipendiat hos oss:

– Folk ønsker at stipendiatene skal trives. Det er et godt fellesskap, med faglige samlinger, jevnlige skrivegrupper, sosiale aktiviteter og en lydhør ledelse som virkelig er interessert i å utvikle gode vilkår for stipendiatene.

– Lesesenteret kjennetegnes av et inkluderende faglig miljø. Dessuten har vi den beste kaffemaskinen av alle fakultetene. (Kaffe er viktig. Periodevis veldig viktig!)

– Det er langt fra så ille som mange tror! Å ta ph.d. ved Lesesenteret er langt unna klisjeen om den ensomme stipendiaten. Du får mulighet til å fordype deg i noe du er interessert i, du får samarbeide i prosjekter og du blir en del av et større miljø.

Er du fortsatt usikker, eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne!

Les mer om ph.d.-utdanningen ved Universitetet i Stavanger.

Kontaktpersoner:

Senterleder
51833260
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking
HR-rådgiver
51833149
Divisjon for organisasjon og infrastruktur
HR-avdelingen