Ønsker du å bli en ingeniør med en tverrfaglig kompetanse som er etterspurt i både offentlig og privat sektor? Med en mastergrad i Industriell teknologi og driftsledelse får du nettopp dette.
2 år/ 4 semestre
120
Engelsk
17 for nasjonale søkere og 5 for internasjonale søkere
August hvert år
For deg som har bachelor fra Norge/Norden: 15. april Søk på Master of Science in Industrial Asset Management i Søknadsweb:

Om studiet
Dette studiet fokuserer på teknologi, drifts- og ledelsesaspekter av komplekse tekniske systemer. Dette er relevant for offshore-produksjonsplattformer, landbaserte produksjonsanlegg, prosessanlegg, teknisk infrastruktur, transport og andre fysiske systemer.
Studiet er tverrfaglig og dekker blant annet områdene beslutninger og prestasjonsstyring, pålitelighet og vedlikehold, modellering og simulering av assets, risikostyring, menneskelige og organisatoriske forhold, økonomi og prosjektledelse – som alle har betydning under utvikling, utnyttelse og avvikling av tekniske systemer.
Du får bryne deg på prosjekter og problemstillinger som hentes direkte fra offentlig og privat sektor. Studiet er et engelskspråklig program og all undervisning foregår på engelsk. Studiet kan kvalifisere til doktorgradsstudier.
Hva kan du bli?
Programmet kvalifiserer kandidatene til et bredt utvalg av stillinger innenfor privat industri og offentlige organisasjoner. Ettersom kjernen i masterprogrammet består av og bygger på allment anvendelige prinsipper og metoder, kan nyutdannede kandidater være kvalifisert til mange attraktive stillinger både innenfor offshore- og landbasert industri.
Kandidatene vil generelt være kvalifisert til stillinger innenfor ulike sektorer, herunder eiere og operatører av anlegg, tjeneste- og teknologileverandører, maskinentreprenører, konsulenter, myndigheter samt offentlige institusjoner som er involvert i konstruksjon, bygging, drift, fjerning og/eller gjenvinning av avanserte og komplekse tekniske anlegg og systemer. Dette kan for eksempel omfatte olje- og gassplattformer, produksjonsfasiliteter på havbunnen, borerigger, rørledninger, raffinerier, infrastruktur, energiproduksjon og distribusjon, landbasert produksjon og et bredt utvalg av annen konstruksjons- og prosessindustri.
Mange vil også kunne få interessante jobber innenfor forskning, undervisning eller i offentlig sektor knyttet til kontroll, regulering og myndighetstilsyn overfor ulike industrisektorer.
I tillegg kan en med fullført mastergrad med gjennomsnittskarakter B eller bedre for emner og masteroppgave med karakter A eller B, kvalifisere til opptak til doktorgradstudiet i en teknisk disiplin ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitet i Stavanger.
Alumniportrett
Ine Høines
Ingeniør i Gassco
Vanessa Sele
Ingeniør i Oceaneering
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått toårig mastergrad i industriell teknologi og driftsledelse skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1: Kandidaten har avansert og tverrfaglig kunnskap om industriell teknologi og spesialisert innsikt i teknisk og driftsmessig integritet, samt innovasjon og entreprenørskap.
K2: Kandidaten har grundig og relevant kunnskap om industri- og vedlikeholdsteknikk og styring av smarte og teknologisk støttede industrielle driftsmidler (assets) (f.eks. produksjonssystemer / prosess-systemer / prosesser, produksjonsanlegg, tekniske systemer / maskinsystemer / maskiner / utstyr / etc.) som dekker omfanget av NORSOK Z-008 standard og samsvarer med Industri 4-0 visjon.
K3: Kandidaten har grundig og relevant kunnskap innen industriell driftsledelse av avanserte, komplekse og integrerte industrielle driftsmidler (assets) som dekker omfanget av ISO 55000 og IEC 60300 standarder.
K4: Kandidaten har kunnskap om prosjektering og forvaltning av industriell teknologi og driftsledelse som kan benyttes til teknisk og driftsmessig integritetsanalyse, teknologiutvikling og innovasjon, samt entreprenørskap innenfor nye områder av praktisk og/eller teoretisk betydning.
K5: Kandidaten har evnen til å analysere praktiske eller akademiske problemer ved industriell teknologi basert på historikk, tradisjoner samt industrielle og sosiale behov.
Ferdigheter
F1: Kandidaten kan analysere eksisterende teorier, metoder og tolkninger når det gjelder industriell teknologi (f.eks. produksjonssystemer/-prosesser, produksjonsanlegg, tekniske systemer/maskiner/utstyr osv.) og kan arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsing. Kandidaten kan selvstendig identifisere, kartlegge, analysere og løse utfordrende produksjonsprosesser/produksjonsproblemer ved å bruke eksisterende teorier, metoder og tolkninger i felten.
F2: Kandidaten kan bruke relevante metoder og kunnskap til forskning og faglig utvikling på en selvstendig måte.
F3: Kandidaten kan fange opp interessentenes behov, måle, analysere og visualisere ytelsesindikatorer og driftsmidlers tilstandstiltak, modellere, simulere og forutsi systematferd, og diagnostisere og foreskrive intervensjoner.
F4: Kandidaten kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og bruke dem til å strukturere og formulere praktiske og/eller akademiske argumenter knyttet til prosjektering og forvaltning av industriell teknologi.
F5: Kandidaten kan gjennomføre et selvstendig, begrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under tilsyn og i samsvar med gjeldende forskningsetiske standarder knyttet til prosjekteringsaktiviteter samt tekniske og driftsmessige integritetsanalyser, teknologiutvikling og innovasjon og entreprenørskap.
Generell kompetanse
G1: Kandidaten kan analysere relevante akademiske og forskningsetiske utfordringer og være kvalifisert til å delta i utvikling og implementering av nye teknologier, metoder og prinsipper, samt konstruksjons- eller forvaltningsløsninger for industriell teknologi i industrien.
G2: Kandidaten kan anvende kunnskap og ferdigheter på nye områder for å utføre avanserte oppgaver og prosjekter knyttet til industriell teknologi, teknisk og driftsmessig integritet, teknologiutvikling og innovasjon samt entreprenørskap.
G3: Kandidaten kan formidle omfattende arbeid profesjonelt og selvstendig, og behersker terminologi, språk og uttrykk innenfor industriell teknologi.
G4: Kandidaten kan drøfte akademiske problemer, analyser og konklusjoner på feltet, både med spesialister og allmennheten.
G5: Kandidaten kan bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor teknologi og forvaltning av avansert, kompleks og integrert industriell teknologi i alle livssyklusfaser.
Opptakskrav
Gjennomført og bestått bachelorgrad i ingeniørfag innen hvilken som helst teknisk disiplin. Søkere må ha minimum 25 studiepoeng i matematikk, 5 studiepoeng i statistikk, samt 7,5 studiepoeng i fysikk.
Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.
Det kan være en fordel dersom en søker har tatt emner tilknyttet konstruksjonsmessige, tekniske og driftsmessige sider ved tekniske anlegg/systemer og prosesser i sin bachelorgrad OG/ELLER har relevant teknisk og driftsmessig bransjeerfaring knyttet til systemteknikk og prosesser.
Studenter med en 3-årig bachelorgrad i ingeniørfag i henhold til norsk rammeplan for ingeniørutdanning eller tilsvarende (som inneholder minst 25 studiepoeng (sp) matematikk, minst 5 sp statistikk, og minst 7,5 sp i fysikk), og som har opptak til master i industriell teknologi- og driftsledelse, er dermed kvalifisert for tilleggstittelen Master i teknologi/sivilingeniør.
Hvordan søke?
Søknadsfrister
og annen informsjon om søking
Kontakt
Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt masteropptak@uis.no. Søk gjennom Søknadsweb.
Poenggrenser
Lurer du på hvilket snitt man trengte tidligere år for å få opptak? Poenggrenser fra tidligere år.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2023
-
Obligatoriske emner
-
Tilstandsovervåkning og Prediktivt Vedlikehold
Første år, semester 1
-
Menneske-Teknologi-Organisasjon i komplekse industrielle systemer
Første år, semester 1
Menneske-Teknologi-Organisasjon i komplekse industrielle systemer (IAM570)
Studiepoeng: 10
-
Smart drift og modellbasert vedlikeholdsteknikk
Første år, semester 2
-
Industriell assets, prosesser og prestasjon i moderne kontekst
Første år, semester 2
Industriell assets, prosesser og prestasjon i moderne kontekst (IAM560)
Studiepoeng: 10
-
Pålitelighetsanalyse
Første år, semester 2
-
Modellering og simulering av drift og vedlikehold
Andre år, semester 3
Modellering og simulering av drift og vedlikehold (IAM640)
Studiepoeng: 10
-
Masteroppgave Industriell teknologi og driftsledelse
Andre år, semester 3
Masteroppgave Industriell teknologi og driftsledelse (IAMMAS)
Studiepoeng: 30
-
Investerings- og beslutningsanalyse for ingeniører
Andre år, semester 3
Investerings- og beslutningsanalyse for ingeniører (PET685)
Studiepoeng: 10
-
-
Velg ett emne 1. semester
-
Sannsynlighetsregning og statistikk 2
Første år, semester 1
-
Statistisk modellering og simulering
Første år, semester 1
-
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
Introduksjon til datavitenskap
Andre år, semester 3
-
Grønn omstilling
Andre år, semester 3
-
Fundamentale temaer innen risikostyring og risikovitenskap
Andre år, semester 3
Fundamentale temaer innen risikostyring og risikovitenskap (RIS505)
Studiepoeng: 10
-
Teknisk sikkerhet
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
Levetidsforlengelse av konstruksjoner
Andre år, semester 3
-
Prosjektledelse
Andre år, semester 3
-
Supply Chain and Lean Management
Andre år, semester 3
-
Praksis i konstruksjons- og maskinteknikk
Andre år, semester 3
-
Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration
Andre år, semester 3
Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration (PET515)
Studiepoeng: 10
-
-
Utveksling 3. semester
Spørsmål og svar
Hvordan er jobbutsiktene etter endt mastergrad?

Hvorfor skal jeg velge UiS?
Dette studiet, industriell teknologi og driftsledelse, er ganske unikt. Det er ikke så mange ingeniørfag som fokuserer på teknologi, drifts- og ledelsesaspekter av komplekse tekniske systemer.
Hvordan er jobbutsiktene etter endt mastergrad?
Hvis du ser på arbeidsmarkedet nå, blir den industrielle normalen mer komplisert og mer avansert teknologisk. Studenter må tilegne seg ferdighetssett og kvalifikasjoner utover det tradisjonelle ingeniørfaget. Dette studieprogrammet er utviklet for å gi de kvalifikasjonene som kreves av framtidens ingeniører. Alle som tar dette kurset er konkurransedyktige på arbeidsmarkedet.
Hvilke egenskaper trenger studentene for å lykkes?
Vi trenger ingeniører som kan tenke utenfor boksen. Velger du denne mastergraden, er det en fordel at du er uavhengig, kreativ og ønsker å være en del av den industrielle utviklingen.
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
3. semester
Opplegg for utvekslingen
I 3. semester på masterprogrammet i industriell teknologi og driftsledelse er det lagt til rette for et studieopphold i utlandet.
Det er satt opp 10 studiepoeng valgemner i 3. semester. I utlandet må du velge fag som gir en tilsvarende fordypning innen ditt fagområde, og disse må være godkjente før du reiser ut. Det er også viktig at emnene du skal ta i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og ditt interessefelt.
Flere muligheter
I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden og Baltikum kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Generelle spørsmål om utveksling: Gå til utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Utveksling
- Alle land
Aachen University of Technology
Er du på utkikk etter en spennende mulighet i Tyskland er RWTH Aachen University det naturlige valget! Universitetet streber etter å bli det beste tekniske universitetet i Tyskland og er på god vei til målet. Bli med på en del av reisen – bli utvekslingsstudent i Aachen!
Lappeenranta University of Technology
Lappeenranta University of Technology (LUT) er et ungt og innovativt universitet i Finland, som er kjent for å koble forskning og utdanning innen teknologi og business og ha et strategisk fokus på bærekraftig teknologi og energi. Universitetet ligger i sør-øst Finland og har betydelig akademisk kontakt til Russland.
Tampere University
Tampere University of Technology (TUT) er Finlands nest største tekniske universitet. Universitetet er internasjonalt høyt rangert og er kjent for å kombinere forskning innen naturvitenskap og teknikk med industri og næringsliv. Campus ligger midt i de tusen sjøers land og bare 2 timer fra Helsinki.
- Australia
- Finland
Lappeenranta University of Technology
Lappeenranta University of Technology (LUT) er et ungt og innovativt universitet i Finland, som er kjent for å koble forskning og utdanning innen teknologi og business og ha et strategisk fokus på bærekraftig teknologi og energi. Universitetet ligger i sør-øst Finland og har betydelig akademisk kontakt til Russland.
Tampere University
Tampere University of Technology (TUT) er Finlands nest største tekniske universitet. Universitetet er internasjonalt høyt rangert og er kjent for å kombinere forskning innen naturvitenskap og teknikk med industri og næringsliv. Campus ligger midt i de tusen sjøers land og bare 2 timer fra Helsinki.
- Frankrike
- Italia
- Nederland
- Spania
- Sverige
- Tyskland
Aachen University of Technology
Er du på utkikk etter en spennende mulighet i Tyskland er RWTH Aachen University det naturlige valget! Universitetet streber etter å bli det beste tekniske universitetet i Tyskland og er på god vei til målet. Bli med på en del av reisen – bli utvekslingsstudent i Aachen!
- USA
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Institutt for maskin, bygg og materialteknologi
Livet som student i Stavanger
Institutt for maskin, bygg og materialteknologi
Institutt for maskin, bygg og materialteknologi (IMBM) dekkjer forsking og forskingsbasert undervisning innanfor ei rekkje fagområde.
Instituttet er eitt av sju institutt under Det teknisk-naturvitskapelege fakultetet. Det har rundt 23 vitskaplege stillingar, 10 professor II, 11 laboratorieingeniørar, 3 administrativt tilsette, rundt 20 doktorgradsstudentar og 600 studentar.
IMBM sine tilsette er delt inn i fire faggrupper med tilhøyrande fagområde:
- Bygg - konstruksjonsteknikk
- Maskin og materialteknologi
- Marin- og undervassteknologi
- Industriell teknologi og driftsleiing
Instituttet har ein internasjonal profil med tilsette og studentar frå heile verda. Dei to masterprogramma i offshoreteknologi som instituttet tilbyr er internasjonale og over halvparten av disse studentane er internasjonale studentar.
Mer fra Institutt for maskin, bygg og materialteknologi
Utdanningsprosjekter ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Hvert år siden 2017 har fakultetet lyst ut 1 million kroner til utdanningsprosjekt som skal bidra til å heve kvaliteten ...
Analyser av vindturbiner med to rotorer
Omar El Beshbichi har forsket på vindturbiner med to rotorer. Denne uken forsvarte han doktorgraden sin.
Christian studerer maskiningeniør Y-veien og jobber med 3D-printere
- Det er allsidig og spennende å jobbe med 3D-print.
Første kull med maskinstudenter fra Etiopia
Det er langt fra Etiopia til Norge. Tre doktorgradsstudenter og to masterstudenter deler sine erfaringer etter ett semes...
Innovasjonspris for vindsimulering i byer og toppidrett
Knut Erik Teigen Giljarhus, førsteamanuensis innen numerisk fluiddynamikk ved UiS, tildeles SR-Banks innovasjonspris for...
Fikk innovasjonspris for masteroppgave om havvind
Izwan Ahmad ble tildelt fylkets innovasjonspris for masterstudenter denne uken. Ifølge juryen kan havvindprosjektet hans...
Deltar i Europas største ingeniørkonkurranse for studenter
Studentorganisasjonen ION Racing designer og produserer en elektrisk racerbil hvert år som de konkurrerer med under Form...
Vant pris for beste abstrakt
Doktorgradsstipendiat Bernardo Costa gikk til topps i konkurransen om beste utvidede abstrakt under en konferanse for vi...
Denne oppfinnelsen produserer elektrisitet fra havstrøm
Forskere ved UiS har utviklet en energiomformer som skaper elektrisitet fra strømninger i vann.
Maskinteknikk og materialteknologi
Forskningsgruppen for maskinteknikk og materialteknologi har bred kompetanse innenfor design av mekaniske komponenter, t...
Signerte ny samarbeidsavtale om havvind
Universitetet har inngått et nytt samarbeid med Norwegian Offshore Wind Cluster og Marin Energi Testsenter.
Han har utviklet Skandinavias første hydrogendrone
Jørgen Apeland har forsket på hvordan man kan forlenge flytiden på droner ved hjelp av hydrogenbrenselceller.
Ingeniørutdanning med en moderne vri
Med master i industriell teknologi og driftsledelse kan du påvirke og utvikle industrien mot en digitalisert og bærekraf...
Kvalitetsheving på teknisk utdanning i land i sør
UiS er tildelt 29 millioner kroner fra Norad til utdanningsprosjekter i Indonesia, Sri Lanka og Etiopia.
Skal finne de beste metallene for 3D-implantater og proteser
Samarbeidsprosjektet MetAMet har som mål å finne ut hvilke metaller som egner seg best til 3D-printede proteser og impla...
Nå kan du få lab-opplæring på video
Institutt for maskin, bygg og materialteknologi ønsker å gi studentene sine et bedre tilbud på laboratoriene. Nå kan du ...
Ph.d. - program i Offshoreteknologi, maskin og bygg
Offshoreteknologi, maskin og bygg er en retning innenfor doktorgradsprogrammet i teknologi og naturvitenskap ved UiS. St...
Institutt for maskin, bygg og materialteknologi
Institutt for maskin, bygg og materialteknologi (IMBM) dekkjer forsking og forskingsbasert undervisning innanfor ei rekk...
2019: 20 EU-millioner til UiS-forskning
I utlysning fra EU-forskningsprogrammet Marie Sklodowska-Curie (MSCA-ITN) fikk UiS innvilget nesten 20 millioner kroner ...
Dette er de mest fornøyde studentene ved TN
Masterstudiene industrial asset management, marine and offshore technology og petroleum geosciences engineering har de m...