Har du evnen til å se folk som enkeltindivider, og har du et genuint ønske om å hjelpe? Da bør du sjekke ut sosionomutdanningen ved Universitetet i Stavanger!
3 år, 6 semestre
180
87
2022: 47,6 / 42,4 (ORD / førstegang)
15. april 2023 via Samordna opptak

Om studiet
Som sosionom arbeider du med mennesker som trenger støtte i en vanskelig livssituasjon og for at levevilkårene deres skal bli forbedret.
Utdanningen gjør deg godt rustet for å forebygge, løse og redusere sosiale problemer for enkeltpersoner, familier og grupper i samfunnet. Studiet gir kunnskap om faktorer i samfunnet som skaper og opprettholder sosiale problemer, om folks lovmessige rett til hjelp og om ulike arbeidsmåter i sosialt arbeid.
Utdanningen går over tre år og gir deg yrkestittelen sosionom. Det undervises i emner innenfor psykologi, sosiologi, sosialrett, samfunns- og velferdspolitikk og sosialt arbeid. I fjerde semester er du i praksis, denne kan du velge å ta i utlandet.
Studiet kvalifiserer til å søke opptak på master. Disse 2-årige mastergradene kan du studere ved UiS etter sosialt arbeid bachelor.
Det er krav til at studenter ved dette studieprogrammet leverer politiattest ved studiestart.
Hva kan du bli?
Sosionomutdanningen kvalifiserer til arbeid i NAV, barnevern, spesialisthelsetjeneste, kommunal omsorgstjeneste, rusomsorg, migrasjon, kriminalomsorg, skole og fritidstjenester. Sosionomer arbeider også i ideelle organisasjoner og private bedrifter som tilbyr sosial- og omsorgstjenester.
Graden bachelor i sosialt arbeid kvalifiserer for videre studier på mastergradsnivå.
Møt våre studenter
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Etter bestått bachelorgrad skal sosionomen ha teoretiske kunnskaper, yrkesspesifikke ferdigheter og generell kompetanse for å utøve profesjonelt sosialt arbeid.
Kunnskap
- har bred kunnskap om sosialt arbeids teori, metoder og lovgrunnlag som retter seg mot enkeltmennesker, familier, grupper og lokalsamfunn
- har bred kunnskap sammenhengen mellom samfunnsforhold og enkeltmenneskers og gruppers livssituasjon
- har bred kunnskap om velferdspolitiske mål og virkemidler og deres betydning for sosialt arbeids praksis
- har bred kunnskap om betingelser for mestring og utvikling hos barn og unge, og om omsorgskompetanse og ulike former for omsorgssvikt
- har kunnskap om inkludering av marginaliserte grupper i sivilsamfunn og arbeid
- Har kunnskap om samenes og andre minoriteters status og rettigheter i samfunnet
- har kjennskap til samfunnsvitenskapelig metode og kunnskap om relevant forsknings- og utviklingsarbeid
Ferdigheter
- kan anvende faglige teorier i profesjonsutøvelsen
- kan anvende ulike sosialfaglige metoder og rettsregler i møte med enkeltmennesker, familier, grupper og lokalsamfunn
- kan arbeide systematisk med grunnlag i barnevernsfaglig metode og rettsregler i forhold til barn i en utsatt omsorgssituasjon
- kan arbeide med inkludering av enkeltmennesker og grupper i sivilsamfunnet og arbeidsmarkedet, og bidra til utvikling av lokalsamfunn
- kan tilegne seg ny kunnskap og anvende den slik at det bidrar til nytenkning og innovasjon i tjenestene
Generell kompetanse
- har innsikt i menneskers ulike utgangspunkt og sårbarhet, verdier og levemåte
- har innsikt i menneskesyn, verdier og profesjonsetikk i sosialt arbeid
- har innsikt i og kan reflektere kritisk over sin profesjonelle rolle i møte med faglige, institusjonelle og politiske krav i yrkesutøvelsen
- har innsikt i maktutøvelse i samfunnet og i forhold som bidrar til ulikhet, og kan fremme sosial rettferdighet og inkludering sammen med mennesker i utsatte posisjoner
- kan formidle faglig kunnskap som fremmer likeverd og mangfold, og bidrar til likestilling, inkludering, mestring og deltakelse på alle områder i samfunnet
Opptakskrav
Krav om generell studiekompetanse og politiattest og medisinsk testing .
Dette studiet har krav om politiattest. Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb.
Søknad: via Samordna opptak.
Søknadsfrist: 15. april
Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt opptak@uis.no.
Spørsmål og svar
Hvilke krav er det for å komme inn på studiet? Hvilke emner dekkes på studiet?

Hvilke jobber kan jeg få hvis jeg tar dette studiet?
Bachelor i sosialt arbeid retter seg mot dem som ønsker en grunnutdanning i sosialt arbeid. Bachelorgraden kvalifiserer til yrkestittelen sosionom. Sosionomer arbeider i NAV, barnevern, spesialisthelsetjeneste, kommunal omsorgstjeneste, rusomsorg, migrasjon, kriminalomsorg, skole og fritidstjenester. Sosionomer kan også arbeide i ideelle organisasjoner og private bedrifter som tilbyr sosial- og omsorgstjenester. Graden bachelor i sosialt arbeid kvalifiserer for videre studier på mastergradsnivå.
Hvilke krav er det for å komme inn på studiet?
Generell studiekompetanse gjelder som opptakskrav. Søkere uten generell studiekompetanse kan bli tatt opp med grunnlag i realkompetanse etter individuell søknad og vurdering. Det må fremlegges gyldig politiattest ved opptak til bachelorstudiet i sosialt arbeid.
Bachelor i sosialt arbeid er omfattet av Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning fastsatt av Kunnskapsdepartementet. Skikkethetsvurdering er en helhetsvurdering av studentens faglige og personlige forutsetninger for å kunne fungere som lærer eller som helse- og sosialpersonell.
Hvilke emner dekkes på studiet?
Studiet er består av 13 emner hver på 15 studiepoeng (praksisemnet har 30 studiepoeng). Se "Studieplan og emner" for nærmere beskrivelse.
- BSO101 Innføring i sosialt arbeids kunnskapsgrunnlag
- BSO102 Kommunikasjon og samhandling i sosialt arbeid
- BSO103 Velferdspolitikk
- BSO104 Velferdsrett
- BSOP20 Kunnskapsbasert praksis
- BSO201 Sosialt arbeid med barn og familier
- BSO202 Barnevernfaglig arbeid
- BSO301 Integrert kunnskapsanvendelse i sosialt arbeid (valgemne)
- BSO311 Child Welfare in a Cultural Context (valgemne)
- BSO312 Project Work (valgemne)
- BSO302 Sosialt arbeid med inkludering (valgemne)
- BSOBAC Bacheloroppgave
- BSO303 Kritisk refleksiv profesjonsutøvelse
Kan jeg ta studiet som deltidsstudent, og er det mye obligatorisk undervisning?
Nei, UiS tilbyr ikke bachelor i sosialt arbeid som deltidsstudium. Studiet går over tre år hvor det forutsettes at studentene studerer på fulltid. Det meste av undervisningen er ikke obligatorisk, men deltakelse i noen studiegrupper og innlevering av skriftlige oppgaver er obligatorisk.
Er det praksis i løpet av studiet?
Praksis er lagt til fjerde semester med en varighet på 22 uker. Studentene skal i denne tiden få erfaring med å etablere kontakt, undersøke, utrede, vurdere og fatte beslutninger i samarbeid med de som oppsøker hjelp. De skal også delta i samarbeidsmøter og få kjennskap til tverrfaglig samarbeid i tilknytning til praksisstedet.
Kan jeg ta deler av studiet i utlandet?
For studenter som ønsker det, kan praksisperioden i fjerde semester legges til utlandet. Instituttet har samarbeid med institusjoner i ulike deler av verden som kan ta imot studenter i praksis.
I femte semester er det fire valgemner hvor studentene skal velge to. To av valgemnene er åpne for engelskspråklige studenter fra utlandet, og undervisning og veiledning vil være på engelsk.
I dette semesteret kan studenter som ønsker det, få godkjent emner fra utenlandske universiteter som tilsvarer minst 30 studiepoeng. Slike emner må søkes om på forhånd og ligge innenfor ett eller flere faglige tema i semesteret: (1) psykisk helsearbeid, (2) rusproblematikk og avhengighet, (3) vold og voldsforebyggende arbeid, (4) tverrprofesjonelt arbeid, (5) barnevernsarbeid i en kulturell kontekst, (6) sivilsamfunnsinkludering og (7) arbeidsinkludering. På samme måte kan studenter få godkjent minst 15 studiepoeng fra utenlandske universiteter i kombinasjon med ett av de fire valgemnene i semesteret. Prosjektarbeid kan legges til Norge eller utlandet.
Hvis disse mulighetene utnyttes fullt ut, kan du som student, tilbringe inntil ett år i utlandet for praksis og studier som vil kunne godkjennes som en del av bachelorgraden.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2023
-
Obligatoriske emner
-
Innføring i sosialt arbeids kunnskapsgrunnlag
Første år, semester 1
-
Kommunikasjon og samhandling i sosialt arbeid
Første år, semester 1
-
Velferdspolitikk
Første år, semester 2
-
Velferdsrett
Første år, semester 2
-
Sosialt arbeid i kontekst
Andre år, semester 3
-
Barnevernfaglig arbeid - barne- og familiesentrering
Andre år, semester 3
Barnevernfaglig arbeid - barne- og familiesentrering (BSO202)
Studiepoeng: 15
-
Integrert kunnskapsanvendelse i sosialt arbeid - arbeid med faglige problemstillinger
Tredje år, semester 5
Integrert kunnskapsanvendelse i sosialt arbeid - arbeid med faglige problemstillinger (BSO301)
Studiepoeng: 15
-
Sosialt arbeid med inkludering
Tredje år, semester 5
-
Kritisk refleksiv profesjonsutøvelse
Tredje år, semester 6
-
Bacheloroppgave
Tredje år, semester 6
-
-
4. semester praksis gjennom UiS eller som utveksling
-
4. semester praksis gjennom UiS
-
Kunnskapsbasert praksis
Andre år, semester 4
-
-
4. semester praksis gjennom utveksling
-
Praksis
Praksis er lagt til fjerde semester med en varighet på 22 uker.

Studentene skal i denne tiden få erfaring med å etablere kontakt, undersøke, utrede, vurdere og fatte beslutninger i samarbeid med de som oppsøker hjelp. De skal også delta i samarbeidsmøter og få kjennskap til tverrfaglig samarbeid i tilknytning til praksisstedet.
Institutt for sosialfag
Institutt for sosialfag tilbyr bachelor i sosialt arbeid, bachelor i barnevern, bachelor i psykologi, norskspråklig master i sosialt arbeid og to engelskspråklige mastere.

Alle disse utdanningene inneholder elementer hentet fra sosialt arbeids teori og metode, sosialpedagogikk, psykologi, sosiologi, statsvitenskap, antropologi, økonomi, juss og filosofi. Som sosionomstudent vil du møte lærere og forskere med disse ulike fagtilknytningene. De fleste som underviser ved instituttet, har doktorgrad innenfor sitt fagområde, og noen er også professor. De vitenskapelig ansatte ved instituttet vil både undervise studenter og drive med forskningsprosjekter.
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
4. semester (praksis).
Som student på bachelor i sosialt arbeid har du mulighet til å reise ett semester på utveksling i utlandet. Dette er en unik mulighet til å få internasjonal erfaring og til å få utdanningen din til å skille seg ut.
Opplegg for utvekslingen - praksis
Utvekslingen i 4. semester omfatter praksisdelen av utdanningen din. Gjennom et av våre partneruniversitet i utlandet vil du få tilbud om en godkjent praksisplass med veileder. Hvilke institusjoner vi får praksisplasser ved vil variere fra år til år, og vi anbefaler derfor at du velger ut ifra hvilket land du har lyst til å reise til.
SV-fakultetet har egne retningslinjer for rangering av søkere. Søknad om utenlandspraksis sendes internasjonal koordinator, på eget søknadsskjema. De som ønsker å søke om utveksling, må ha bestått alle førsteårs eksamener på studiet før utreise.
Studenter som velger praksisstudium i utlandet forplikter seg til å holde løpende kontakt med ansvarlig for utveksling og tildelt kontaktlærer gjennom praksisperioden.
Studenter som velger praksisstudium i utlandet forplikter seg til å holde løpende kontakt med ansvarlig for utveksling og tildelt kontaktlærer gjennom praksisperioden.
Studenter som skal ha praksis i utlandet følger nærværskravet til praksisemnet så langt dette er gjennomførbart. Dersom nærværskravet ikke kan innfris skal det gis alternativt praksisforberedende opplegg for å innfri nærværskrav og læringsutbyttebeskrivelser i emnet. Det er en forutsetning med aktiv deltakelse på informasjonsmøte i etterkant av praksisoppholdet i påfølgende semester.
For å reise ut på vårsemesteret må du søke innen 1. september året før.
For nærmere informasjon om utveksling, se http://student.uis.no/utveksling/
Kontaktperson
Veiledning: Internasjonal koordinator, Institutt for sosialfag Heidi Lie Eriksen
Forhåndsgodkjenning: Studiekonsulent, Institutt for sosialfag Yri Helene Ljosdal
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Utveksling
- Alle land
UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
Har du lyst å reise på utveksling, men samtidig være i nærheten av Norge? Da kan Danmark være et godt alternativ for deg! University College Lillebælt (UCL) er en profesjonshøyskole som tilbyr en rekke studieprogram innenfor blant annet sykepleie, sosialt arbeid og fysioterapi. Er du interessert i å få et innblikk i hvordan det er å jobbe som sykepleier i Danmark samt å utvide din faglige horisont så er University College Lillebælt et bra valg for deg!
- Australia
- Belgia
- Cuba
- Danmark
Professionshøjskolen VIA University College
Aarhus kommune i Jylland er hovedsete for VIA University College som er en samlebetegnelse for syv høyskoler i Danmark som tilbyr en rekke profesjonsutdanninger.
UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
Har du lyst å reise på utveksling, men samtidig være i nærheten av Norge? Da kan Danmark være et godt alternativ for deg! University College Lillebælt (UCL) er en profesjonshøyskole som tilbyr en rekke studieprogram innenfor blant annet sykepleie, sosialt arbeid og fysioterapi. Er du interessert i å få et innblikk i hvordan det er å jobbe som sykepleier i Danmark samt å utvide din faglige horisont så er University College Lillebælt et bra valg for deg!
- Sverige
Kontakt oss
Institutt for sosialfag
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IS
Liknende utdanninger
Studentliv i Stavanger
Topper Studiebarometeret for andre år på rad
Bachelor i paramedisin ved UiS har en overordnet tilfredshet på 4,9 av 5 mulige poeng i Studiebarometeret. Ingen studier...
Endringsledelsesstudent Sunniva vil jobbe med å endre og utvikle organisasjoner
Noe av det Sunniva Tighe liker aller best med masterstudiet, er mangfoldet blant studentene i klassen. Der studerer syke...
Sosionomstudent Lena har et genuint ønske om å hjelpe andre mennesker
Som student på bacheloren i sosialt arbeid lærer Lena Eliassen hvordan hun møter mennesker i sårbare situasjoner – og hv...
Kristoffer får bonus i studentstilling ved SUS
Ved siden av sykepleierstudiet jobber Kristoffer Andreas Haugen (20) hver tredje helg på Stavanger universitetssjukehus ...
Byliv og bølger i studentbyen Stavanger
Som student i Stavanger får du virkelig oppleve det beste Vestlandet har å by på. Kultur, hav, byliv og masse spennende ...
I Stavanger er det billig å bo og busse
Studentøkonomien er ofte trang, og har kanskje mindre rom for hygge enn du skulle ønske deg. Men studerer du i Stavange...
Apiramii studerer industriell økonomi og vil jobbe som prosjektleder
Apiramii Krishnasothy (25) flyttet fra Oslo til Stavanger for å ta en master i industriell økonomi. Nå er hun på femte o...
Datastudent Stian liker koding og utvikling
- Drømmejobben er innen utvikling, og jeg kan godt tenke meg å ha en ansvarsrolle som teamleder eller produktansvarlig.
Målet til Chandan er å bli ein banebrytande marknadsførar og gründer
Derfor tar han ein mastergrad i økonomi og administrasjon på Handelshøgskolen ved UiS.
Sivert tar årsstudium i matematikk
- Jeg har alltid vært glad i matte, så jeg valgte årsstudium for å se om dette var noe jeg ville fortsette med – og det ...
Kammermusikkonkurransen 2023
Velkommen til Fakultet for utøvende kunstfag sin årlige kammermusikkonkurranse. Konkurransen finner sted torsdag 23. mar...
Michelle studerer matematikk og fysikk og vil forske på universet
- Drømmejobben må være forskning innenfor astrofysikk, og være med på å oppdage noe nytt. Det er så mye vi ikke vet om u...
E3/22: Studentøkonomi – strekker penga til?
Podkast "Student i Stavanger": Lærerstudent Ida, tollstudent Tina og datastudent Simeon snakker om studentøkonomi. Har d...
– UiS kryssa av på alle punkt, seier økonomistudent Syed Aqib Ali
Syed Aqib Ali tar master i økonomi og administrasjon på Handelshøgskolen ved UiS, og har klappa seg sjølv på skulderen f...
Desirée studerer sykepleie og leder NSF Student i Stavanger
21-åringen fra Stavanger valgte sykepleie fordi det vil gi henne en sikker jobb og en rekke arbeidsmuligheter etter full...
Ny podkast: Student i Stavanger!
Hva er best med Stavanger? Hvordan er det å studere ved UiS? Podkasten Student i Stavanger er laget av studenter ved Uni...
Som maskiningeniør finner du morgendagens løsninger
Velger du å bli maskiningeniør får du en allsidig utdannelse og muligheten til å jobbe innenfor svært mange virksomheter...
Er Stavanger en studentby - eller en by med studenter?
Stavanger kommune trenger innspill fra deg som er student for å videreutvikle Stavanger til å bli en enda bedre studentb...
Som å bo i et stort hotellrom
Økonomistudent Mohammed Abdullah Hassan fikk lørdag storslått besøk i den nye leiligheten sin, da det var offisiell åpni...
Slik har UiS-studentene det i 2022
Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) viser økende forskjeller på det psykiske plan for UiS-studentene. Fler...
En av tre studenter har alvorlige psykiske plager
35 prosent av norske studenter opplever alvorlige psykiske plager, viser Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHo...
Hva har skjedd siden forrige helse- og trivselsundersøkelse?
Her kan du lese om studentaktiviteter ved UiS og hva som er gjort siden forrige SHoT-undersøkelse.
ENTEK
Linjeforeningen ENTEK representerer petroleum-, geologi- og batteriingeniørene ved Universitetet i Stavanger.
Fikk unik erfaring med internasjonal masteroppgave
Marta Obi samarbeidet med studenter fra Sverige og Italia da hun skrev masteroppgaven sin. University ga henne nye ...
Tekna Student UiS
Et verv eller medlemskap i Tekna betyr gull på CV'en og er gull å ha i studietiden!
10 kjappe spørsmål til StOr-leder Sara
Er du student ved UiS? Da bør du bli litt kjent med StOr-leder Sara. Hun jobber nemlig for at du - og drøye 12 000 andre...
Mitt favorittsted
Våre studenter og ansatte forteller om sitt favorittsted i regionen eller på campus og gir gode tips til hvor din neste ...
Ingrid er medic i Stillehavet
Min sommerjobb: Paramedisinstudent Ingrid Arnesen jobber som medic på Statsraad Lehmkuhl i sommer. I Stillehavet!
Naturkveld på Arkeologisk museum: Hvordan løser vi klimakrisen uten å forverre naturkrisen?
UiS og Norsk klimastiftelse inviterer til åpent kveldsmøte: En samtale om hvordan vi kan løse klimakrisen og naturkrisen...
Daniel vil jobbe med romfart
- Jeg vil jobbe med noe jeg synes er meningsfylt, og jeg synes teknologi er meningsfylt fordi jeg tror vi kan finne løsn...
Gode jobbmuligheter etter biologisk kjemi-studie
– En bachelor i biologisk kjemi ved UiS gir deg mulighet til å knytte gode kontakter i løpet av studiet og gir deg mange...
Anne vil jobbe med kreftforskning
– Med en stilling som kreftforsker får jeg muligheten til å forstå mer av dette store verdensproblemet, og kanskje kan j...
Magnus studerer biologisk kjemi og er leder for linjeforeningen Kjemi i Stavanger
- Linjeforeningen er en plattform for å bli kjent med hverandre.
Pyskologistudent i praksis: – Gøy, utfordrende og lærerikt
Psykologistudent Synne Rinaldo Pedersen synes det mest verdifulle med å være i praksis, er å lære verdien av forebyggend...
AKSEL - Linjeforeningene for Maskin & Offshore ved UiS
AKSEL er en aktiv linjeforening som jobber for et bedre studentmiljø for alle Maskin- og marin/offshore studenter på UiS...
Sjå korleis Ullandhaug campus skal bli grønare!
Universitetet i Stavanger tenkjer grønt og har store planar for korleis morgondagens universitet skal sjå ut. Om nokre å...
Bruker den nye kompetansen på jobb hver dag
Bjørg Oltedal (32) er fra Ogna og tar master i barnehagevitenskap.
- Lærerstudenter er som oftest veldig sosiale mennesker
Anav Patial Sivertsen ble overrasket over hvor bra og intimt studentmiljøet er i Stavanger da han flyttet hit, og liker ...