Økonomi og administrasjon - bachelorstudium


Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2023-2024

Fakta

Vekting (stp)

180

Studieprogramkode

B-ØKAD

Studienivå

Bachelor studium

Fører til grad

Bachelor i økonomi og administrasjon

Heltid/deltid

Heltid

Varighet

6 Semestre

Grunnstudium

Ja

Undervisningsspråk

Norsk

Med en bachelor i økonomi og administrasjon får du en allsidig og bred grunnutdanning. Hvis du også liker tall og data, da er dette studiet for deg.

I studiet får du innføring i fag som strategi, ledelse, regnskap og bedriftsøkonomi, markedsføring, matematikk, statistikk, investeringer og samfunnsøkonomi.

I femte semester kan du reise på utveksling til en rekke land, eller du kan ta ulike valgemner på UiS. 

Studiet er treårig studium, på totalt 180 studiepoeng. 150 av studiepoengene er obligatoriske emner og 30 studiepoeng er valgemner. Hvert semester består av tre emner på 10 studiepoeng. Studiet er et fulltidsstudium, og studentene forventes å delta aktivt på campus. Forventet arbeidsmengde per studieår (60 studiepoeng) er 1500-1800 timer.

Når du er ferdig med bachelorstudiet i økonomi og administrasjon kan du gå videre på masterstudiet i økonomi og administrasjon, enten på UiS eller på andre utdanningsinstitusjoner, og bli siviløkonom. En siviløkonomutdanning er en godt etablert og ettertraktet utdanning. Utdanningen har et spesifikt innhold, fastsatt gjennom et nasjonalt samarbeid. Du kan også gå videre på Master i regnskap og revisjon og bli regnskapsfører eller revisor. 

Det er behov for økonomer på alle fagfelt i arbeidslivet, og dette studiet er perfekt for deg som ønsker gode og allsidige muligheter. Du vil være kvalifisert til økonomiske og administrative arbeidsoppgaver i privat næringsliv, organisasjoner og offentlig sektor. Studiet vil også styrke din evne til kritisk og systematisk tenking og gi deg forståelse for samfunnsøkonomiske problemstillinger. 

Læring og samarbeid 

Læringsutbyttet for de enkelte emnene beskriver hva du skal kunne. Innhold og form på undervisning styres av disse læringsutbyttene.

Mye av læringen vil skje i grupper, og i enkelte emner er det obligatorisk å delta i gruppearbeid. Her vil du bli tildelt en studiegruppe, og du vil arbeide med gruppen din både i det daglige studiet og i forbindelse med gruppeeksamener.

Andelen av tradisjonelle forelesninger er redusert, og mer vekt er lagt på såkalt studentaktiv læring. Du vil derfor møte lærere som for eksempel bruker Flipped Classroom. Dette er en undervisningsmetode som snur tradisjonell undervisning på hodet. Instruksjoner og forelesninger gjøres tilgjengelig på den digitale læringsplattformen Canvas, mens tiden i klasserommet blir brukt til oppgaveløsning og veiledning med lærer og medelever.

I noen emner er undervisningen på engelsk.

Vurderingsformer (eksamen)

Vurderingsformene vil variere fra emne til emne. Valg av vurderingsformer er avhengig av læringsutbyttet i de enkelte emnene. Det betyr at du vil kunne møte alt fra tradisjonell skriftlig eksamen til muntlig eksamen med forsvar av egen skrevet rapport.

I de fleste emnene er det arbeidskrav (individuelt eller i grupper) for å få gå opp til eksamen.

Vurderingen gis i form av en individuell bokstavkarakter (A-F). I enkelte emner gis karakteren basert på det arbeidet gruppen har gjort.

Privatister

Bachelorprogrammet i økonomi og administrasjon er ikke åpent for privatister. Det finnes noen emner som er åpne. Hvilke dette gjelder, framgår av den enkelte emnebeskrivelse.

Annen informasjon

Universitetet i Stavanger benytter den digitale læringsplattformen Canvas til direkte kommunikasjon mellom underviser og student, utveksling av notater, samarbeid mellom studenter, opplysninger om opplegg og lignende. Det medfører at du har tilgang på undervisningsmateriell uansett hvor du befinner deg så lenge du har internettilgang.

Læringsutbytte

En kandidat som har fullført bachelorprogrammet i økonomi og administrasjon skal ha følgende læringsutbytte:

KUNNSKAP

Kandidaten skal ha bred kunnskap om sentrale temaer, teorier, problemstillinger, prosesser, verktøy og metoder innenfor det økonomisk-administrative fagområdet, herunder:

  • hvordan kapitalmarkedene og verdipapirer fungerer, hvordan virksomheter finansieres og hvordan investeringer vurderes
  • hvordan økonomiske styringsverktøy brukes og hvordan regnskap utarbeides, rapporteres og analyseres
  • hvordan virksomheter utvikler og iverksetter strategier, hvordan de organiseres og ledes, samt hvordan produkter og tjenester markedsføres og posisjoneres
  • hvordan markedet fungerer, hvordan konsumenter og produsenter treffer sine valg og hvordan disse påvirkes av økonomisk politikk, teknologi og internasjonale rammebetingelser
  • hvordan virksomheter startes, utvikles og endres i tråd med behov, juridiske rammer og forventninger i samfunnet, slik som for eksempel bærekraft, globalisering, innovasjon og teknologiutvikling, samt den nordiske arbeidslivsmodellens betydning for arbeids- og næringsliv
  • hvordan virksomheter utøver sine aktiviteter på en etisk forsvarlig måte slik at de ivaretar sine interesser og samtidig fremmer FNs bærekraftsmål

Kandidaten skal ha relevant kunnskap i matematikk, statistikk og samfunnsvitenskapelig metode, samt forstå hvordan metodiske verktøy brukes i forbindelse med innhenting, organisering og analyse av data

Kandidaten skal kjenne til fagområdenes historie, tradisjoner, egenart, plass i samfunnet, samt forsknings- og utviklingsarbeid

FERDIGHETER

Kandidaten skal kunne anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teoretiske problemstillinger og treffe begrunnede valg, herunder:

  • kunne innhente, sortere og vurdere relevant informasjon
  • kunne analysere praktiske økonomisk-administrative problemstillinger ved hjelp av relevante teorier, empiriske metoder og digitale verktøy
  • kunne gjøre en kritisk vurdering av usikkerhet ved egne analyser
  • kunne kommunisere innhold i analyser, metodevalg, resultater og forutsetninger både muntlig og skriftlig
  • kunne anvende arbeidslivsrelevante digitale verktøy, teknikker og uttrykksformer
  • kunne vurdere ulike typer risiko og konsekvenser av beslutninger
  • kunne anvende ulike faglige perspektiver og teoretiske tilnærminger for å forstå hvordan virksomheter fungerer
  • kunne integrere ansvarlighet og bærekraftshensyn i virksomheters forretningsmodeller og praksis
  • kunne reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne ved hjelp av veiledning
  • demonstrere evne til tverrfaglig og tverrkulturell refleksjon og kommunikasjon

GENERELL KOMPETANSE

Kandidaten skal være bevisst egne verdier og hvordan dette påvirker egen adferd og beslutninger

Kandidaten skal kunne vise evne til ansvarlighet, kritisk tenkning og etisk refleksjon

Kandidaten skal forstå hvordan problemstillinger, prosesser og beslutninger påvirker og påvirkes av ressurser, kontekst og verdisett

Kandidaten skal kunne bedømme samfunnsmessige virkninger av organisasjoners beslutninger, og kunne handle i samsvar med juridiske, miljømessige og etiske standarder

Kandidaten skal kunne planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe

Kandidaten skal ha grunnlag til å bidra til langsiktig verdiskaping for virksomhet og samfunn

Kandidaten skal ha grunnlag for å operere i et internasjonalt arbeidsmarked

Kandidaten skal kunne samarbeide i ulike kontekster og på tvers av fagområder

Kandidaten skal ha grunnleggende forståelse av IT-systemer og -prosesser, og hvordan disse kan bidra til forretningsutvikling og verdiskaping

Kandidaten skal kunne bidra til å fremme virksomheters innovasjons- og omstillingsevne i et omskiftelig arbeidsmarked

Fagplan

Studieprogrammet i økonomi og administrasjon er på totalt 180 studiepoeng, og går over tre år. For å oppnå bachelorgraden må du i siste semester skrive en selvstendig oppgave (bacheloroppgave) på 20 studiepoeng.

Studieprogrammet er delt inn i fire hovedområder. Disse er:

bedriftsøkonomisk analyse

administrasjonsfag

samfunnsøkonomi

metodefag

 

Innenfor disse fire hovedområdene gis det undervisning i et bredt spekter av temaer, blant annet:

regnskap og budsjettering

investering og finansiering

samfunnsøkonomi (mikro- og makroøkonomi)

samfunnsvitenskapelige metoder (inkludert matematikk og statistikk)

markedsføring

strategi

organisasjon og ledelse

Hva kan du bli?

En utdanning i økonomi og administrasjon gir et godt grunnlag for mange ulike jobber. Alle bedrifter og offentlig virksomhet har behov for dyktige ansatte med kompetanse innenfor områder som regnskap og revisjon, markedsføring og salg, økonomi og ledelse, børs og finans, innovasjon og HR.

Utdanningen gir deg både analytisk kompetanse og praktiske ferdigheter, slik at du kan jobbe i alle bransjer, og med et stort spekter av oppgaver.

Mange starter karrieren innen revisjon, konsulentvirksomhet, bank og finans, og i IT-bransjen. Andre jobber i offentlig administrasjon, energi- og ressursforvaltning, og med innovasjon og bærekraft. 

Bachelor i økonomi og administrasjon kvalifiserer for opptak til Master i økonomi og administrasjon ved UiS, som gir tittelen siviløkonom ved fullført studium. Det kvalifiserer også til opptak til Master i regnskap og revisjon ved UiS og for opptak til masterstudier i økonomi og administrasjon på andre studiesteder. 

Emneevaluering

Studenter kan gi tilbakemeldinger på studiet gjennom tidligdialoger og skriftlige sluttevalueringer av emner. Studiet har også et studieprogramråd med studentrepresentanter, representanter fra fagstaben og næringslivet som tar beslutninger angående utviklingen av studietilbudet. Hvert emne i studiet skal ha studenttillitsvalgte.

Ta kontakt med lene.k.hoff@uis.no dersom du ønsker å være studenttillitsvalgt i et emne eller i studieprogramrådet.

Studieplan og emner

  • Obligatoriske emner

    • BØK195: Grunnleggende regnskap og bedriftsøkonomi

      Andre år, semester 3

      Grunnleggende regnskap og bedriftsøkonomi (BØK195)

      Studiepoeng: 10

    • BØK250: Markedsføring

      Andre år, semester 3

      Markedsføring (BØK250)

      Studiepoeng: 10

    • BØK260: Corporate Finance

      Andre år, semester 3

      Corporate Finance (BØK260)

      Studiepoeng: 10

    • BØK255: Makroøkonomi

      Andre år, semester 4

      Makroøkonomi (BØK255)

      Studiepoeng: 10

    • BØK295: Samfunnsvitenskapelig metode for arbeidslivet

      Andre år, semester 4

      Samfunnsvitenskapelig metode for arbeidslivet (BØK295)

      Studiepoeng: 10

    • BØK301: Driftsregnskap og økonomistyring

      Andre år, semester 4

      Driftsregnskap og økonomistyring (BØK301)

      Studiepoeng: 10

    • BØKBAO: Bacheloroppgave i økonomi og administrasjon

      Tredje år, semester 5

      Bacheloroppgave i økonomi og administrasjon (BØKBAO)

      Studiepoeng: 20

    • BØK235: Strategy

      Tredje år, semester 6

      Strategy (BØK235)

      Studiepoeng: 10

  • Valgbare emner i 5. semester eller utveksling

    • Utveksling - høst

    • Ved UiS: Valgbare emner i 5. semester

      • BØK385: Entrepreneurship and Sustainable Startup

        Tredje år, semester 5

        Entrepreneurship and Sustainable Startup (BØK385)

        Studiepoeng: 10

      • BØK420: Skatterett I

        Tredje år, semester 5

        Skatterett I (BØK420)

        Studiepoeng: 10

      • BØK400: Contemporary human resource management (HRM)

        Tredje år, semester 5

        Contemporary human resource management (HRM) (BØK400)

        Studiepoeng: 10

      • BØK207: Internship

        Tredje år, semester 5

        Internship (BØK207)

        Studiepoeng: 10

      • BØK365: Intermediate microeconomics

        Tredje år, semester 5

        Intermediate microeconomics (BØK365)

        Studiepoeng: 10

      • BØK430: Adferdsfinans

        Tredje år, semester 5

        Adferdsfinans (BØK430)

        Studiepoeng: 10

      • BØK435: Videregående regnskap

        Tredje år, semester 5

        Videregående regnskap (BØK435)

        Studiepoeng: 10

      • BØK440: Finansregnskap og verdsettelse

        Tredje år, semester 5

        Finansregnskap og verdsettelse (BØK440)

        Studiepoeng: 10

      • BØK455: Internasjonal økonomi

        Tredje år, semester 5

        Internasjonal økonomi (BØK455)

        Studiepoeng: 10

      • BØK500: Fullt semesters internasjonalt internship

        Tredje år, semester 5

        Fullt semesters internasjonalt internship (BØK500)

        Studiepoeng: 30

      • BØK501: Law and Economics

        Tredje år, semester 5

        Law and Economics (BØK501)

        Studiepoeng: 10

      • SV100: Bærekraft og grønn omstilling

        Tredje år, semester 5

        Bærekraft og grønn omstilling (SV100)

        Studiepoeng: 10

      • TOL160: Arbeids og organisasjonspsykologi

        Tredje år, semester 5

        Arbeids og organisasjonspsykologi (TOL160)

        Studiepoeng: 10

  • Obligatoriske emner

    • BØK107: Introduksjon til bedrift, organisasjon og ledelse

      Første år, semester 1

      Introduksjon til bedrift, organisasjon og ledelse (BØK107)

      Studiepoeng: 10

    • BØK108: Matematisk metode for økonomer

      Første år, semester 1

      Matematisk metode for økonomer (BØK108)

      Studiepoeng: 10

    • BØK109: Etikk, samfunnsansvar og bærekraft

      Første år, semester 1

      Etikk, samfunnsansvar og bærekraft (BØK109)

      Studiepoeng: 10

    • BØK224: Næringsutvikling og bærekraftig innovasjon

      Første år, semester 2

      Næringsutvikling og bærekraftig innovasjon (BØK224)

      Studiepoeng: 10

    • BØK265: Mikroøkonomi

      Første år, semester 2

      Mikroøkonomi (BØK265)

      Studiepoeng: 10

    • BØK356: Statistics For Business and Economics

      Første år, semester 2

      Statistics For Business and Economics (BØK356)

      Studiepoeng: 10

    • BØK195: Grunnleggende regnskap og bedriftsøkonomi

      Andre år, semester 3

      Grunnleggende regnskap og bedriftsøkonomi (BØK195)

      Studiepoeng: 10

    • BØK250: Markedsføring

      Andre år, semester 3

      Markedsføring (BØK250)

      Studiepoeng: 10

    • BØK260: Corporate Finance

      Andre år, semester 3

      Corporate Finance (BØK260)

      Studiepoeng: 10

    • BØK255: Makroøkonomi

      Andre år, semester 4

      Makroøkonomi (BØK255)

      Studiepoeng: 10

    • BØK295: Samfunnsvitenskapelig metode for arbeidslivet

      Andre år, semester 4

      Samfunnsvitenskapelig metode for arbeidslivet (BØK295)

      Studiepoeng: 10

    • BØK301: Driftsregnskap og økonomistyring

      Andre år, semester 4

      Driftsregnskap og økonomistyring (BØK301)

      Studiepoeng: 10

    • BØK235: Strategy

      Tredje år, semester 6

      Strategy (BØK235)

      Studiepoeng: 10

  • Valgbare emner i 5. semester eller utveksling

    • Utveksling - høst

    • Ved UiS: Valgbare emner i 5. semester

      • BØK420: Skatterett I

        Tredje år, semester 5

        Skatterett I (BØK420)

        Studiepoeng: 10

      • BØK207: Internship

        Tredje år, semester 5

        Internship (BØK207)

        Studiepoeng: 10

      • BØK400: Contemporary human resource management (HRM)

        Tredje år, semester 5

        Contemporary human resource management (HRM) (BØK400)

        Studiepoeng: 10

      • BØK440: Finansregnskap og verdsettelse

        Tredje år, semester 5

        Finansregnskap og verdsettelse (BØK440)

        Studiepoeng: 10

      • BØK455: Internasjonal økonomi

        Tredje år, semester 5

        Internasjonal økonomi (BØK455)

        Studiepoeng: 10

      • BØK500: Fullt semesters internasjonalt internship

        Tredje år, semester 5

        Fullt semesters internasjonalt internship (BØK500)

        Studiepoeng: 30

      • BØKBAO: Bacheloroppgave i økonomi og administrasjon

        Tredje år, semester 5

        Bacheloroppgave i økonomi og administrasjon (BØKBAO)

        Studiepoeng: 20

      • SV100: Bærekraft og grønn omstilling

        Tredje år, semester 5

        Bærekraft og grønn omstilling (SV100)

        Studiepoeng: 10

  • Valgbare emner i 6. semester

    • BØK224: Sustainable Innovation

      Tredje år, semester 6

      Sustainable Innovation (BØK224)

      Studiepoeng: 10

    • BØK385: Entrepreneurship and Sustainable Startup

      Tredje år, semester 6

      Entrepreneurship and Sustainable Startup (BØK385)

      Studiepoeng: 10

    • BØK430: Adferdsfinans

      Tredje år, semester 6

      Adferdsfinans (BØK430)

      Studiepoeng: 10

    • BØK435: Videregående regnskap

      Tredje år, semester 6

      Videregående regnskap (BØK435)

      Studiepoeng: 10

    • TOL160: Arbeids og organisasjonspsykologi

      Tredje år, semester 6

      Arbeids og organisasjonspsykologi (TOL160)

      Studiepoeng: 10

Utveksling

Utvekslingssemester
5. semester

I femte semester kan du reise på utveksling til en av våre utvalgte partnerinstitusjoner. Flere av våre utvekslingsavtaler er tilknyttet stipendprogram, og alle kvalifiserer til støtte fra Statens lånekasse. Dette er en unik mulighet til å få en internasjonal erfaring gjennom utdanningen du tar. Flere av våre internasjonale partnere tilbyr fagsammensetninger som vi selv ikke har på UiS. Dette gir deg en mulighet til å skille deg ut på arbeidsmarkedet og fordype deg i det som interesserer deg mest. Den internasjonale erfaringen du får gjennom utvekslingsoppholdet er svært ettertraktet og nyttig når du skal ut i arbeidslivet

Studenter som søker studieopphold i utlandet, må ha fullført normert studieplan.

Valg av emner
I utvekslingssemesteret er det satt opp 30 studiepoeng valgemner. Det vil si at du står fritt til å velge hvilke emner du vil ta i utlandet. Et utvekslingsopphold er en god mulighet til å studere fag som ikke tilbys ved UiS. Emnene må være på riktig nivå for din progresjon i studiene, og ikke overlappe med emner du alt har tatt eller skal ta senere. 

Det er viktig at du søker om forhåndsgodkjenning av emnene du skal ta i utlandet. Dette må du gjøres i godt tid før avreise. Handelshøgskolen vil invitere til en workshop der vi informerer mer om valg av og godkjenning av emner.

Kontaktperson

Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Studiekonsulent Anette Hansen

Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Se hvor du kan dra på utveksling

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Søknad: via Samordna opptak.

Søknadsfrist: 15. april

Kontaktinformasjon

Handelshøgskolen ved UiS. Telefon: 51 83 15 55. E-post: hhuis-post@uis.no