Geovitenskap og energiressurser - bachelor i ingeniørfag
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2022-2023
Vekting (Sp)
180
Studieprogramkode
B-GEONRG
Studienivå
Bachelor studium
Fører til grad
Bachelor i ingeniørfag
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
6 Semestre
Grunnstudium
Ja
Undervisningsspråk
To av de viktigste utfordringene i det moderne samfunn er energi og miljø. Som student på bachelorprogrammet i geovitenskap og energiressurser vil du bli introdusert for geologien og teknologien knyttet til energiressurser med utgangspunkt i undergrunnen, men også andre komponenter i jordsystemet (som hydro, vind og sol) som bidrar til energimiksen.
Vi er inne en tidsalder med et energiskifte, fra fossil energi til en energimiks med mer lavkarbonenergi. Dette innebærer bruk av både fornybar- og fossil energi for å kunne oppnå en bærekraftig utvikling. Samtidig bidrar befolkningsvekst, økt levestandard og energietterspørselen til en utfordring i overgangen mot lavkarbonenergi. I studieprogrammet i geovitenskap og energiressurser tar vi for oss disse utfordringene og vil øke studentens forståelse av ressursene for energimiksen, letingen og utviklingen av disse ressursene, rollene som hver av energitypene spiller, og om dekarbonisering av energiutslipp. De fleste energiressurser kommer fra geologiske materialer og er et resultat av geologiske prosesser i jordsystemet. Undergrunnen er en av komponentene i jordsystemet som i dag bidrar til 80% av energimiksen og kan derfor være en viktig del i overgangen mot bærekraftig energiproduksjon. Dekarbonisering kan utvikles ved å sekvestrere CO2 i undergrunnen og samtidig sikre at en bærekraftig utvikling av hydrokarbonreserver kan imøtekomme verdens økende energibehov. I tillegg utvikles geotermisk energi og gruvedrift (på land og offshore) som gir muligheter for energiproduksjon, og her er kunnskap om undergrunnen essensiell. Vann-, vind- og solenergi er relatert til overflate og atmosfære.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått 3-årig bachelorgrad i ingeniørfag - geovitenskap og energiressurser skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K-1: Kandidaten har bred kunnskap om jordsystemet, dets tidligere og fremtidige utfordringer, og de ulike typene energiressurser som er tilgjengelig.
K-2: Kandidaten har grunnleggende kunnskap om undergrunnens rolle som energisystem (for eksempel for petroleum og geotermisk energi), og lagringssystem (som CO2).
K-3: Kandidaten har bred kunnskap om de grunnleggende prosessene som styrer dannelsen og utviklingen av energiressurser fra et geologisk og ingeniørfaglig utgangspunkt, med hovedvekt på undergrunnen. Derfor har kandidaten også grunnleggende kunnskaper i matematikk, naturvitenskap, relevante samfunns- og økonomifag, og om hvordan disse kan integreres for å forstå geovitenskap og energiressurser.
K-4: Kandidaten har kunnskap om fagets historie og utvikling, og om ingeniørens rolle i samfunnet. Kandidaten har også kunnskap om konsekvenser som følger av industriell virksomhet som har jordens ressurser som basis.
K-5: Kandidaten har god kunnskap- og kan oppdatere sin kunnskap om hvordan energiressurser skapes, hvor de finnes, hvordan de kan utvinnes, deres indre verdi med tanke på reserver og investering i energigjenvinning, om de er bærekraftige eller ikke, og hvordan bruken av disse energiressursene påvirker miljøet. Dette skal kandidaten klare både gjennom informasjonshenting og kontakt med fagmiljøer og praksis.
K-6: Kandidaten kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid, relevante metoder og arbeidsmåter som brukes for geovitenskap og energiressurser.
Ferdigheter
F-1: Kandidaten kan anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid for å vurdere og begrunne forekomst av ulike typer energiressurser, deres utvikling, økonomisk og miljømessig påvirkning.
F-2: Kandidaten kan utvikle geologiske modeller av undergrunnen ved å benytte både berggrunns-tolkning og digital prosessmodellering støttet av analogdata, både med bruk av relevant programvare og programmering.
F-3: Kandidaten kan arbeide i felt, fysiske og digitale laboratorier og behersker relevante metoder og verktøy som grunnlag for målrettet innovativt geovitenskap og energiressursarbeid.
F-4: Kandidaten kan, både selvstendig og i team, identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter som leder til utvikling av ingeniørtekniske modeller basert på fysiske og kjemiske prinsipper for å simulere og forutse utfallet av prosesser i undergrunnen, hydrosfæren og atmosfæren.
F-5: Kandidaten kan finne, vurdere, bruke og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser problemstillinger om jordens ressurser, både skriftlig og muntlig.
F-6: Kandidaten kan bidra til nytenkning, innovasjon og entreprenørskap gjennom å evaluere effektive og bærekraftige måter for utvinning av energiressurser, og også påvirkningen av lagring av avfall (som CO2) i undergrunnen basert på dannelsen av energiressurser og -reserver.
Generell kompetanse
G-1: Kandidaten har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor sitt fagområde og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
G-2: Kandidaten kan identifisere sikkerhets-, sårbarhets-, personverns- og datasikkerhetsaspekter i produkter og systemer som anvender IKT i energisektoren.
G-3: Kandidaten kan formidle, både skriftlig og muntlig og både på norsk og engelsk, utfordringer rundt energiskiftet basert på analyser av geologiske og ingeniørfaglige data, og usikkerheten ved denne analysen.
G-4: Kandidaten kan reflektere over egen faglig utøvelse, også i team og i en tverrfaglig sammenheng, og kan tilpasse denne til den aktuelle arbeidssituasjonen.
G-5: Kandidaten kan bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner om jordens ressurser og bruket av disse, og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
G-6: Kandidaten har innsikt i hvordan utnyttelse av de ulike energiressursene påvirker samfunn, etikk, miljø, helse og økonomi, og forstå bakgrunnen for ulike kort- og langsiktige energipolitiske alternativer.
Fagplan
Bachelorstudiet i geovitenskap og energiressurser bygger på et godt grunnlag i matematikk og naturvitenskap, som gir de nødvendige redskap for å mestre de mer tekniske emnene som kommer senere i studiet. Slike grunnlagsfag er derfor plassert i første del av studiet.
For å oppnå graden bachelor i ingeniørfag må kandidaten ha bestått minst 180 studiepoeng bestående av følgende emnegrupper:
30 studiepoeng ingeniørfaglige basisemner som består av grunnleggende matematikk, ingeniørfaglig systemtenkning og innføring i ingeniørfaglig yrkesutøvelse og arbeidsmetoder. Ingeniørfaglige basisemner er felles for alle studieprogram..
50-70 studiepoeng faglige basisemner som består av tekniske fag, realfag og samfunnsfag. Programemner er felles for alle studieretninger i et studieprogram.
50-70 studiepoeng tekniske spesialiseringsemner som gir en tydelig retning innen eget ingeniørfag, og som bygger på ingeniørfaglig basis og programfaglig basis.
30 studiepoeng valgfrie emner som bidrar til videre faglig spesialisering, enten i bredden eller dybden.
Studentene vil møte ulike arbeids- og undervisningsformer, bruk av moderne datateknologi, praktisk laboratoriearbeid og prosjekter med tilhørende rapportskriving og dokumentering. Valg emner og samfunnsfaglige emner er lagt til siste del av studiet, hvor også et eventuelt utenlandsopphold kan gjennomføres. Bacheloroppgaven, som er det avsluttende prosjektet, kan utføres selvstendig eller i grupper, og har et omfang på 20 studiepoeng (sp). En bacheloroppgave er obligatorisk for alle og inngår i tekniske spesialiseringsemner med 20 studiepoeng. Oppgaven skal være forankret i reelle problemstillinger fra samfunns- og næringsliv eller forsknings- og utviklingsarbeid og bidra til innføring i vitenskapsteori og metode. For å få tildelt bacheloroppgave, stilles det krav om tilfredsstillende studieprogresjon som angitt i Reglar for bachelor- og masteroppgåva, samt forkunnskapskrav som angitt i emnebeskrivelsen.. Følgende fremgår av den enkelte emnebeskrivelse:
Arbeids- og undervisningsformer
- Pensumlitteratur
- Evalueringsformer
- Vurderingsformer
- Læringsutbytte
UiS legger vekt på å kunne tilby alle studium som planlagt, men må ta forbehold om tilstrekkelig med ressurser og/eller studenter til å gjennomføre tilbudet. Over tid vil det være naturlig at det faglige innholdet og tilbudet av emner endres på grunn av den generelle utviklingen innen fagområdet, bruk av teknologi og endringer i samfunnet for øvrig. Alle emner og studieprogram revideres årlig.
Hva kan du bli?
Etter fullført grad vil kandidaten være kvalifisert for arbeid innen både offentlig- og privat sektor. I dag er tradisjonelle oljeselskap utfordret til å ha mer fokus på energi gjennom fornybare energikilder, i tillegg til å bli mer effektive på petroleumsleting- og produksjon. Dette krever en ny generasjon av kandidater til arbeidsmarkedet som har en bredere forståelse av energiressurser, energimikser og teknologien som kreves for å få til denne utviklingen, og samtidig inneha en høy kompetanse innenfor undergrunnen.
En bachelorgrad i geovitenskap og energiressurser åpner for flere muligheter innenfor mastergradsstudier avhengig av de valgte valgemner i bachelorgraden. Blant annet kan masterstudier i Energi, reservoar og geovitenskap, Petroleumsteknologi, Computational Engineering og Risk Analysis være aktuelle.
Emneevaluering
Ordninger for kvalitetssikring og evaluering av studier er fastsatt i kvalitetssystem for utdanning.
Studieplan og emner
Oppstartssemester:
-
Obligatoriske emner
-
GEOBAC: Bacheloroppgave i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
Bacheloroppgave i geovitenskap og energiressurser (GEOBAC)
Studiepoeng: 20
-
ING200: Ingeniørfaglig systememne - Teknologiledelse
Tredje år, semester 6
-
-
Valg av studiefordypning eller utveksling 5. semester
-
Fordypning 1: Geovitenskap
-
Anbefalte valgemner
-
GEO170: Geoteknikk
Tredje år, semester 5
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
GEO260: Introduksjon til geografiske informasjonssystemer
Tredje år, semester 5
Introduksjon til geografiske informasjonssystemer (GEO260)
Studiepoeng: 10
-
GEO270: Petrologi
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
MAF310: Numerisk modellering 1
Tredje år, semester 5
-
-
-
Fordypning 2: Energi- og petroleumsteknologi
-
Anbefalte valgemner
-
ENP130: Geotermiske energisystemer
Tredje år, semester 5
-
ENP150: Integrerte energisystemer
Tredje år, semester 5
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
PET210: Bore- og brønnvæsker
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
MAF310: Numerisk modellering 1
Tredje år, semester 5
-
-
-
Fordypning 3: Computational Engineering
-
Anbefalte valgemner
-
ENE210: Matematisk og numerisk modellering av batteri
Tredje år, semester 5
-
FYS200: Termo- og fluiddynamikk
Tredje år, semester 5
-
MAF320: Numerisk modellering 2
Tredje år, semester 5
-
MAT300: Vektoranalyse
Tredje år, semester 5
-
MOD300: Teknisk modellering
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
MAF310: Numerisk modellering 1
Tredje år, semester 5
-
-
-
Fordypning 4: Økonomi, risiko og sikkerhetsledelse
-
Anbefalte valgemner
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO260: Introduksjon til geografiske informasjonssystemer
Tredje år, semester 5
Introduksjon til geografiske informasjonssystemer (GEO260)
Studiepoeng: 10
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
MAF310: Numerisk modellering 1
Tredje år, semester 5
-
-
-
Utveksling 5. semester
-
-
Obligatoriske emner
-
GEO110: Sedimentologi og stratigrafi
Andre år, semester 3
-
GEO210: Strukturgeologi
Andre år, semester 3
-
KJE101: Grunnleggende kjemi
Andre år, semester 3
-
MAF310: Numerisk modellering 1
Andre år, semester 3
-
GEO130: Geofysikk
Andre år, semester 4
-
GEO140: Fluidstrøm i porøse medier
Andre år, semester 4
-
GEO150: Energiressurser
Andre år, semester 4
-
GEOBAC: Bacheloroppgave i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
Bacheloroppgave i geovitenskap og energiressurser (GEOBAC)
Studiepoeng: 20
-
ING200: Ingeniørfaglig systememne - Teknologiledelse
Tredje år, semester 6
-
-
Valg av studiefordypning eller utveksling 5. semester
-
Fordypning 1: Geovitenskap
-
Anbefalte valgemner
-
GEO170: Geoteknikk
Tredje år, semester 5
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
GEO260: Introduksjon til geografiske informasjonssystemer
Tredje år, semester 5
Introduksjon til geografiske informasjonssystemer (GEO260)
Studiepoeng: 10
-
GEO270: Petrologi
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner
-
BYS110: Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet
Tredje år, semester 5
Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet (BYS110)
Studiepoeng: 10
-
FYS200: Termo- og fluiddynamikk
Tredje år, semester 5
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
SV100: Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
-
-
Fordypning 2: Energi- og petroleumsteknologi
-
Anbefalte valgemner
-
ENP130: Geotermiske energisystemer
Tredje år, semester 5
-
ENP150: Energisystemteknikk
Tredje år, semester 5
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
-
Andre valgemner
-
BYS110: Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet
Tredje år, semester 5
Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet (BYS110)
Studiepoeng: 10
-
FYS200: Termo- og fluiddynamikk
Tredje år, semester 5
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
SV100: Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
-
-
Fordypning 3: Computational Engineering
-
Anbefalte valgemner
-
FYS200: Termo- og fluiddynamikk
Tredje år, semester 5
-
MAT300: Vektoranalyse
Tredje år, semester 5
-
MOD300: Teknisk modellering
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner
-
BYS110: Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet
Tredje år, semester 5
Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet (BYS110)
Studiepoeng: 10
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
SV100: Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
-
-
Utveksling 5. semester
-
-
Obligatoriske emner
-
DAT120: Grunnleggende programmering
Første år, semester 1
-
FYS100: Mekanikk
Første år, semester 1
-
MAT100: Matematiske metoder 1
Første år, semester 1
-
GEO100: Jord, energi og klima
Første år, semester 2
-
MAT200: Matematiske metoder 2
Første år, semester 2
-
STA100: Sannsynlighetsregning og statistikk 1
Første år, semester 2
-
GEO110: Sedimentologi og stratigrafi
Andre år, semester 3
-
GEO210: Strukturgeologi
Andre år, semester 3
-
KJE101: Grunnleggende kjemi
Andre år, semester 3
-
MAF310: Numerisk modellering 1
Andre år, semester 3
-
GEO130: Geofysikk
Andre år, semester 4
-
GEO140: Fluidstrøm i porøse medier
Andre år, semester 4
-
GEO150: Energiressurser
Andre år, semester 4
-
GEOBAC: Bacheloroppgave i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
Bacheloroppgave i geovitenskap og energiressurser (GEOBAC)
Studiepoeng: 20
-
ING200: Ingeniørfaglig systememne - Teknologiledelse
Tredje år, semester 6
-
-
Valg av studiefordypning eller utveksling 5. semester
-
Fordypning 1: Geovitenskap
-
Anbefalte valgemner
-
GEO170: Geoteknikk
Tredje år, semester 5
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
GEO260: Introduksjon til geografiske informasjonssystemer
Tredje år, semester 5
Introduksjon til geografiske informasjonssystemer (GEO260)
Studiepoeng: 10
-
GEO270: Petrologi
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner
-
BYS110: Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet
Tredje år, semester 5
Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet (BYS110)
Studiepoeng: 10
-
FYS200: Termo- og fluiddynamikk
Tredje år, semester 5
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
SV100: Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
-
-
Fordypning 2: Energi- og petroleumsteknologi
-
Anbefalte valgemner
-
ENP130: Geotermiske energisystemer
Tredje år, semester 5
-
ENP150: Energisystemteknikk
Tredje år, semester 5
-
GEO220: Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata
Tredje år, semester 5
Grunnleggende tolkningsmetoder av undergrunnsdata (GEO220)
Studiepoeng: 10
-
-
Andre valgemner
-
BYS110: Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet
Tredje år, semester 5
Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet (BYS110)
Studiepoeng: 10
-
FYS200: Termo- og fluiddynamikk
Tredje år, semester 5
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
SV100: Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
-
-
Fordypning 3: Computational Engineering
-
Anbefalte valgemner
-
FYS200: Termo- og fluiddynamikk
Tredje år, semester 5
-
MAT300: Vektoranalyse
Tredje år, semester 5
-
MOD300: Teknisk modellering
Tredje år, semester 5
-
-
Andre valgemner
-
BYS110: Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet
Tredje år, semester 5
Innføringsemne i byplanlegging og samfunnssikkerhet (BYS110)
Studiepoeng: 10
-
GEO230: Grunnleggende geovitenskapelig temaemne
Tredje år, semester 5
-
GEO360: Praksis i geovitenskap og energiressurser
Tredje år, semester 5
-
IND200: Økonomi og marked
Tredje år, semester 5
-
SV100: Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
-
-
Utveksling 5. semester
-