Samtidig som behovet for manuell arbeidskraft gradvis forsvinner i det digitale samfunnet, øker behovet for ingeniører som kan konstruere intelligente systemer.
2 år/ 4 semestre
25
120
Norsk
August hvert år

Masterstudiet i robotteknologi og signalbehandling bygger videre på en bachelorgrad innen elektro og/eller automatisering.
En betydelig del av studiet er organisert som prosjektarbeid, hvor du blant annet får anledning til å arbeide med lego-, humanoid- og industriroboter. Studiet kan også kvalifisere deg til videre doktorgradsstudier.
Varierte muligheter
Dette masterprogrammet gir deg mulighet til å utfordre de mest krevende og interessante arbeidsoppgaver innenfor fagfeltet kybernetikk/signalbehandling. Dette er et fagfelt som med sin rivende utvikling innenfor mobiltelefoni, prosesstyring, automatisk bildebasert overvåking, digitalt fjernsyn og radio, Internett, personlige datamaskiner, underholdningsindustri og medisinsk teknologi preger hverdagen vår i et stadig mer teknologiorientert samfunn.
Om studiet:
I emner som Videregående reguleringsteknikk med robotteknologi, Bildebehandling og maskinsyn og Prosjekter i robotteknikk lærer studentene om hvordan roboter kan reguleres, hvordan kameraer kan brukes som sensor og input til robotsystemer, og de får prøve seg på programmering av industriroboter og humanoidroboter. I tillegg formidles mer generell reguleringsteknikk som har anvendelser i for eksempel robotstyring, fartøynavigasjon og industriell prosesstyring. Signal- og bildebehandlingsemner gir innsikt i hvordan digitale signaler, blant annet digitale bilder og lyd, behandles. I dagens samfunn omgis vi med digitale signaler i større og større grad, og mobiltelefon, digital TV, digitale kart, medisinsk utstyr, analyse av medisinske bilder og data, analyse av seismiske data, bilde, lyd og videoformat til bruk for komprimering og streaming, er alle eksempler på utstyr og oppgaver som benytter digital signal- og bildebehandling. I emnet Maskinlæring (som på engelsk kalles AI, Artificial Intelligence) lærer studentene metoder og verktøy for å analysere digitale data. Dette er høyaktuelle problemstillinger i dagens samfunn hvor datamengdene er så store at vi er avhengig av algoritmiske løsninger for analyse av data.
Studiet byr på et variert arbeids- og undervisningsopplegg, fra tradisjonelle forelesninger og øvinger, til prosjektarbeid og laboratorieundervisning med innføring i bruk av moderne programvare.
Profil helseteknologi
Samfunnet digitaliseres på mange områder og innen helsesektoren vil det være et stort framtidig behov for ingeniører som kan konstruere roboter og bistå leger og sykepleiere i diagnose og behandling av pasienter.
Innen profilen helseteknologi er fokuset rettet mot helseteknologiske problemstillinger, som kan være bildediagnostikk, analyse av helsedata eller robotassistert kirurgi. Ved å velge denne profilen blir du sivilingeniør i Robotteknologi og signalbehandling, og har i tillegg en spesialisering som gjør deg i stand til å forstå helserelaterte problemstillinger. Studiet kan også kvalifisere deg til videre doktorgradsstudier.
Du lærer å angripe de mest kompliserte utfordringene innenfor fagfeltet og å utvikle automatiserte systemer som kan utføre avanserte oppgaver. Studiet knytter sammen fag som signalbehandling, bildebehandling med robotsyn, maskinlæring og robotteknologi i større prosjekter. I tillegg tar du emner innen anatomi og fysiologi, samt prosjektoppgave og masteroppgave med tydelig helseteknologisk profil.
Studieprogrammet gir et stort mangfold av karrieremuligheter, spesielt innenfor forsknings- og utviklingsarbeid i helserelatert virksomhet og i mindre bedrifter som utvikler innovativ helseteknologi.
Les mer: Framtidens yrker - medisinsk teknolog
Du søker deg inn på master i robotteknologi og signalbehandling. Profilen i helseteknologi velger du etter opptak.
Sosialt miljø
UiS har lagt forholdene godt til rette med pauserom, lesesal og datarom spesielt reservert for masterstudentene. Det er også en egen interesseorganisasjon for disse studentene, ISI, som har god aktivitet på det faglige og ikke minst det sosiale området.
Les mer:
Du er kanskje også interessert i:
- Automatisering og elektronikkdesign bachelor
- Datateknologi master 5 år
- Data Science master 5 år
- Kybernetikk og robotteknologi master 5 år
Hva kan du bli?
Med en mastergrad i robotteknologi og signalbehandling er du etterspurt i nesten alle bransjer. Det er behov for denne type arbeidskraft i alle næringer der det kreves å automatisere eller robotisere prosesser, lage kontrollsystemer eller utvikle verktøy for beslutningsstøtte. Typiske bransjer er energiselskaper, teleselskaper, robotutviklere, droneutviklere, helseforetak, helseteknologibedrifter og teknologiutviklere generelt. Profilen helseteknologi gir et stort mangfold av karrieremuligheter, spesielt innenfor forsknings- og utviklingsarbeid i helserelatert virksomhet og i mindre bedrifter som utvikler innovativ helseteknologi.
Fullført mastergrad i robotteknologi og signalbehandling gir grunnlag for opptak til PhD-programmet i informasjonsteknologi, matematikk og fysikk.
Hva lærer du?
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått 2-årig mastergrad i robotteknologi og signalbehandling skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1: Kandidaten har avansert kunnskap innenfor kybernetikk og signalbehandling og spesialisert innsikt i robotteknologi, automatisering og maskinlæring (AI).
K2: Kandidaten har inngående kunnskap om fagområdets vitenskapelige teori og metoder.
Ferdigheter
F1: Kandidaten skal kunne evaluere og utvikle systemer og metoder for overvåking eller automatisering av prosesser.
F2: Kandidaten kan bruke relevante metoder for forskning og faglig utviklingsarbeid på en selvstendig måte.
F3: Kandidaten kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer innen kybernetikk og signalbehandling.
F4: Kandidaten kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.
Generell kompetanse
G1: Kandidaten kan analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger.
G2: Kandidaten kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter.
G3: Kandidaten kan formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker fagområdets uttrykksformer.
G4: Kandidaten kan kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både med spesialister og til allmennheten.
Opptakskrav
Opptakskrav til studiet er bachelorgrad i ingeniørfag innen elektro eller andre studier med minimum 50 studiepoeng elektro- og dataemner, inkludert programmering, reguleringsteknikk eller tilsvarende og 25 studiepoeng matematikk, 5 studiepoeng i statistikk og 7,5 sp i fysikk.
Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.
Studenter med en 3-årig bachelorgrad i ingeniørfag i henhold til norsk rammeplan for ingeniørutdanning eller tilsvarende (som inneholder minst 25 studiepoeng (sp) matematikk, minst 5 sp statistikk, og minst 7,5 sp i fysikk), og som har opptak til master i robotteknologi og signalbehandling, er dermed kvalifisert for tilleggstittelen «Master i teknologi/sivilingeniør.
Hvordan søke?
Søknadsfrister
og annen informasjon om søking
For spørsmål om opptak, ta kontakt med masteropptak@uis.no
Lurer du på hvilket snitt man trengte tidligere år for å få opptak? Poenggrenser fra tidligere år
Oppstartssemester: 2022
-
Obligatoriske emner
-
Signalbehandling
Første år, semester 1
-
Bildebehandling og maskinsyn
Første år, semester 1
-
Sannsynlighetsregning og statistikk 2
Første år, semester 1
-
Masteroppgave i robotteknologi og signalbehandling
Andre år, semester 3
-
-
Valg av profil
-
Valg av profil Helseteknologi
-
Obligatoriske emner
-
Anatomi og fysiologi
Første år, semester 2
-
Maskinlæring
Første år, semester 2
-
Videregående reguleringsteknikk med robotteknologi
Første år, semester 2
-
-
Valgemner eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Valgemner i 3. semester
-
Videregående signalbehandling
Andre år, semester 3
-
Medisinske bilder og signaler
Andre år, semester 3
-
Dype nevrale nett
Andre år, semester 3
-
Prosjekt
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling 3. semester
-
Utveksling
-
-
-
-
Valg av profil Robotteknologi
-
Obligatoriske emner
-
Maskinlæring
Første år, semester 2
-
Videregående reguleringsteknikk med robotteknologi
Første år, semester 2
-
Praktisk robotteknikk
Første år, semester 2
-
-
Valgemner eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Anbefalte valgemner i 3. semester
-
Systemidentifikasjon
Andre år, semester 3
-
Prosjekt
Andre år, semester 3
-
Videregående signalbehandling
Andre år, semester 3
-
Dype nevrale nett
Andre år, semester 3
-
Prosjekt
Andre år, semester 3
-
Modeling and Computational Engineering
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner i 3. semester
-
Diskret simulering og ytelsesanalyse
Andre år, semester 3
-
Introduksjon til datavitenskap
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling 3. semester
-
Utveksling
-
-
-
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
3. semester
Opplegg for utvekslingen
Vi anbefaler studenter å reise på et utvekslingsopphold i utlandet som en del av studiet. Et utenlandsopphold gir deg mulighet til å tilegne deg en unik kompetanse innenfor ditt fagområde. I tillegg til språkkunnskaper, internasjonal erfaring og økte karrieremuligheter. Studenter bør velge en institusjon som UiS allerede har inngått avtale med for å sikre en best mulig gjennomføring av utvekslingsoppholdet.
3. semester på masterprogrammet i robotteknologi og signalbehandling er tilrettelagt for utveksling. Det gjelder også ved valg av profil Helseteknologi. Dette semesteret har 30 studiepoeng valgemner. Det er viktig at emnene du tar i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og interessefelt.
Flere muligheter
I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene. Finn ut mer.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner: Patricia Retamal
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
- Alle land
Aachen University of Technology
Er du på utkikk etter en spennende mulighet i Tyskland er RWTH Aachen University det naturlige valget! Universitetet streber etter å bli det beste tekniske universitetet i Tyskland og er på god vei til målet. Bli med på en del av reisen – bli utvekslingsstudent i Aachen!
Aalborg Universitet
Aalborg Universitet (AAU) er kjent for å benytte seg av problembasert læring i grupper, noe som kan by på en spennende læringsprosess.
Griffith University
Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.
Politecnico di Milano University
Politecnico di Milano er Italias største tekniske universitet med om lag 40.000 studenter og er høyt rangert på en rekke internasjonale rankinglister.
Queensland University of Technology
Queensland University of Technology (QUT) er et av Australias største universitet med 40.000 studenter og en stor andel internasjonale studenter. Reis "down under" og bli en del av dette studentmiljøet du også!
The University of Adelaide
Universitetet ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i landet. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
University of Twente, Enschede
Opplev Europa og det internasjonale studiemiljøet i Nederland. University of Twente er UiS` partneruniversitet i -nettverket og tilbyr utvekslingsmuligheter for mange studenter ved UiS. Det er et moderne og innovativt campus-universitet som satser stort på entreprenørskap.
- Australia
Griffith University
Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.
Queensland University of Technology
Queensland University of Technology (QUT) er et av Australias største universitet med 40.000 studenter og en stor andel internasjonale studenter. Reis "down under" og bli en del av dette studentmiljøet du også!
The University of Adelaide
Universitetet ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i landet. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
- Danmark
- Italia
- Nederland
University of Twente, Enschede
Opplev Europa og det internasjonale studiemiljøet i Nederland. University of Twente er UiS` partneruniversitet i ECIU-nettverket og tilbyr utvekslingsmuligheter for mange studenter ved UiS. Det er et moderne og innovativt campus-universitet som satser stort på entreprenørskap.
- Tyskland
Aachen University of Technology
Er du på utkikk etter en spennende mulighet i Tyskland er RWTH Aachen University det naturlige valget! Universitetet streber etter å bli det beste tekniske universitetet i Tyskland og er på god vei til målet. Bli med på en del av reisen – bli utvekslingsstudent i Aachen!
Spørsmål og svar
Er det gode sjanser for å få jobb etter dette studiet?

Ja, det er veldig gode muligheter for jobb etter studiet, enten i leverandørindustrien, i konsulentselskaper eller i andre datatekniske bedrifter.
Lærer vi om kunstig intelligens?
Dersom du velger å gå videre på master vil du lære om kunstig intelligens.
Kan jeg ta studiet på deltid?
Ja, det kan du, men dette søker du om etter at du er tatt opp på studiet.
Er det mye matematikk i dette studiet?
Det er relativt mye matematikk i studiet siden matematikk fungerer som er verktøykasse til å forstå og beskrive de tekniske utfordringene du skal jobbe med.
Må man være flink i programmering?
Programmering er viktig i studiet, men du må ikke kunne programmere før du begynner hos oss. Du får opplæring og trening i programmering i veldig mange emner.
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Institutt for data- og elektroteknologi
Vårt fagmiljø
Det teknisk-naturvitskapleg fakultet utdannar kandidatar innafor realfag og ingeniørfag og utfører verdiskapande forsking og innovasjon. Fakultetet tilbyr teknisk-naturvitskaplege utdanningar på både bachelor-, master og doktorgradsnivå, i tillegg til årsstudium. Fakultetet har om lag 2880 studentar og 370 tilsette fordelt på syv institutt.
Relaterte artikler
Laboratorier for automatisering
Innenfor fagområdet automatisering finnes det flere laboratorier knyttet til Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ve...
Hvordan bruke kunstig intelligens i akademisk skriving?
Nær 200 UiS-studenter ville lære hvordan de kan bruke kunstig intelligens til å skrive bedre akademiske tekster.
SAIL AWAY med Stavanger AI Lab
Stavanger AI Lab ønsker å spre kunnskap om kunstig intelligens til folket. Torsdag 16. september var det kick-off for en...
Ny styreleder i NORA
Tom Ryen er konstituert styreleder i det nasjonale AI-nettverket NORA fram til april 2022.
UiS vil utdanne ingeniører i medisinsk teknologi
Økende behov for medisinskteknisk personell i sykehus og medisinsk industri, gjør at UiS ønsker å tilby bachelor i medis...
UiS er vertskap for ECIR-konferansen 2022
ECIR-konferansen er et av de fremste europeiske forum for presentasjon av nye forskningsresultater innen intelligent inf...
Blant landets fremste AI-kvinner
UiS-professor Kjersti Engan listes som den 11. mest innflytelsesrike kvinnen innen fagfeltet kunstig intelligens.
Fra Sandnes til NASA
Markus Fjellheim fra Sandnes siktet mot stjernene under utvekslingsoppholdet hos Jet Propulsion Laboratory i California,...
EU-patent til UiS-forskere
Chunming Rong og Antorweep Chakravorty har fått patent på ny teknologi. "MySoMe" skal gjøre det enklere for deg å bestem...
Kunstig intelligens skal gi bedre helsehjelp for nyfødte
Forskere ved UiS har sammen med SUS, Lærdal og BitYoga mottatt 12 millioner kroner til sitt prosjekt NewbornTime. Målet ...
Med 1300 livreddere i lomma
Datastudenter ved UiS har utviklet en app som finner nærmeste hjertestarter og livredder i en nødsituasjon. Det kan redd...
Tester app for nødsituasjoner i tunneler
Data-studentene Endre Helland og Thomas Johnsrud har utviklet en app som hjelper bilister i sikkerhet dersom det oppstår...
– Søkemotorer er verdens mest brukte form for kunstig intelligens
Vi stiller større krav til at søkemotorer skal tilpasses våre behov. Vi vil ha informasjon med en gang og den skal være ...
Ph.d. - program i Informasjonsteknologi, matematikk og fysikk
Informasjonsteknologi, matematikk og fysikk er en retning innenfor doktorgradsprogrammet i teknologi og naturvitenskap v...
Framtidens yrker: Medisinsk teknolog
– Vi er helt nødt til å finne mer automatiserte og effektive måter å hjelpe legene til å gjøre jobben sin på, uten at de...
Laerdal Medical finansierer forskning på kunstig intelligens
Laerdal Medical styrker samarbeidet med UiS ved å dekke en treårig deltidsstilling innenfor kunstig intelligens og helse...
Institutt for data- og elektroteknologi
Institutt for data- og elektroteknologi (IDE) driv utdanning og forsking på fagfelta datateknologi, robotteknologi, auto...
20 nye studieplassar på data
Kunnskapsdepartementet gir 20 nye studieplassar øyremerka informasjonsteknologi til Universitetet i Stavanger. Dermed bl...
2019: 20 EU-millioner til UiS-forskning
I utlysning fra EU-forskningsprogrammet Marie Sklodowska-Curie (MSCA-ITN) fikk UiS innvilget nesten 20 millioner kroner ...
Samarbeider om ny teknologi
Då Helse Vest fekk høyre om dei nye studieprogramma Applied Data Science og Computational Engineering, tok det ikkje lan...
Molaug hedret med eget rom
Jærens egen Petter Smart, Ole Molaug, ble hedret med å få navnet sitt på døren til «Molaugståvå», som den ene elektrolab...