Saman med dei største forskingsaktørane i regionen har UiS etablert eit nettverk som skal drive tverrfagleg forsking på utvikling av smarte, berekraftige og levelege byar.
23
15
20
Smarte og berekraftige byar
Visjonane til framtidas byar er at dei skal utnytte ressursane betre, vere energieffektive og ha smarte løysingar for alt frå heim og bygningar, til overordna infrastruktur. Framtidas berekraftige by krev enda betre og meir heilskapleg byplanlegging.
UiS-nettverket
Saman med dei største forskingsaktørane i regionen har UiS etablert eit forskingsnettverk for smartby, som skal drive tverrfagleg forsking på utvikling av berekraftige og levelege byar.
Nettverket vart etablert for styrke den tverrfaglege forskinga innanfor smartbyutvikling i nært samarbeid med regionale, nasjonale og internasjonale aktørar.
Smartby-nettverket er delt opp i åtte fagområde:
- utdanning og kunnskap
- kunst og kultur
- tryggleik
- klima og berekraft
- mobilitet og transport
- demokrati og medverknad
- innovasjon og entreprenørskap
- data og telekommunikasjon
Med desse temaa ønskjer universitetet å hjelpe til å skape nye smarte løysingar som fører til meire berekraftige og levelege byar og regionar.
Regionalt samarbeid
Fleire kommunar i stavangerregionen har smartby som prioritert satsing. Særleg har Stavanger kommune teke ei leiande rolle i denne satsinga med Smartbyen Stavanger.
Regionen er også sentrum for ei nasjonal næringsklyngje for smartby og den største smartby-konferansen i Norden, Nordic Edge.
Forskingsnettverket samarbeider tett med kommunar og næringsliv for å utvikle Stavanger som førande på smartbyløysingar og smarte teknologiar.
Unge forskere
Stipendiatgruppen består for tiden av 15 medlemmer. PhD-kandidatene møtes regelmessig for å diskutere forskningen og organisere workshops, seminarer og kurs relatert til smart og bærekraftig byutvikling. Alle doktorgradsstudentene oppfordres til å samarbeide på tvers av fagområder. Hvis du er stipendiat eller postdoktor og er interessert i å komme til Universitetet i Stavanger for et forskningsopphold, er du velkommen til å kontakte oss.
Medlemmar i nettverket
Forskingsprosjekt innanfor smartby-området

Smartby-nettverket har sett i gang mange ph.d.-prosjekt innanfor eit breitt spekter av fag og tema. I tillegg har ulike institutt mange prosjekt gåande, spesielt på teknologiområdet.
Dei fleste prosjekta er internasjonale av natur og har difor informasjon først og fremst på engelsk. Alle smartby-relaterte forskingsprosjekt på UiS blir gjort tilgjengelege på våre engelske forskingssider om kort tid.
Innovasjonsklynge for smartby
Nordic Edge Smart City Innovation Cluster er Norges offisielle klynge for smartby-innovasjon. UiS og NORCE er med som forskningspartnere.

Samarbeidet er en del av Arena-programmet (ekstern nettside), og klyngen bringer sammen næringslivet, FoU-miljøer og offentlige aktører. Målet er å skape verdier, omstilling og fornyelse i bedriftene, og utvikle kvalitative og kostnadseffektive smartby-løsninger for og med byene.
11 virksomheter, deriblant Nordic Edge og Lyse, utgjør kjernebedriftene i klyngen, mens Universitetet i Stavanger (UiS) er med som én av 40 andre aktører i Stavangerregionen.
Arena-statusen innebærer finansiering til en prosjektleder over tre år, samt noen støttemidler.
Best i Norden
Det er Nordic Edge som har stått som ansvarlig søker for å få den høythengende klyngestatusen.
Visjonen er at Nordic Edge Smart City Innovation Cluster (ekstern nettside) skal være en pådriver for utvikling av smartere byer og være ledende aktør innen Smart City i Norden før 2021.
Involvere innbyggerne
Stavanger kommune vil ha en sentral rolle innen involvering av innbyggerne. Klyngesamarbeidet gjør veien til markedet kortere for kommunen, og kommunen mer tilgjengelig for markedet. Dette skal være en næringsrettet klynge hvor aktørene sammen på tvers av sektorer skal dra regionen i en felles retning.
UiS-involvering
UiS har flere prosjekter som kan være interessante for Arena-samarbeidet. I tillegg kan det bli aktuelt å belyse relevante problemstillinger fra klyngeprosjektet gjennom forskning; i bachelor-, master- og doktorgradsoppgaver.
Styringsgruppe
Troels Gyde Jacobsen, innovasjonsdirektør
Odd Magne Bakke, dekan ved Fakultet for utdanning og humaniora
Øystein Lund Bø, dekan ved Det teknisk-naturvitenskaplege fakultetet
Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim, leiar av Senter for innovasjonsforsking
Stig Finnesand, direktør i Nordic Edge
Elin Schance, leiar av Grønn By
Vitenskapelig komité
Harald Nils Røstvik, professor, Institutt for sikkerheit, økonomi og planlegging, Det teknisk-naturvitskaplege fakultet.
Truls Eric Johan Engstrøm, førsteamanuensis, Norsk hotellhøgskole, Det samfunnsvitskaplege fakultet.
Hege Ingjerd Hollund, førsteamanuensis, Arkeologisk museum.
Kenneth Arne Pettersen Gould, førsteamanuensis, SEROS, Det teknisk-naturvitskaplege fakultet.
Barbara Maria Sageidet, førsteamanuensis, Institutt for barnehagelærerutdanning, Fakultet for utdanningsvitskap og humaniora.
Kristiane Marie Fjær Lindland, førsteamanuensis, Institutt for medie- og samfunnsfag, Det samfunnsvitskaplege fakultet.
Gianfranco Nencioni, førsteamanuensis, Institutt for data- og elektroteknologi, Det teknisk-naturvitskaplege fakultet.
Silje Henriette Amalia Normand, førsteamanuensis, Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk, Fakultet for utdanningsvitskap og humaniora og leder av DEMCI.
Tatiana Iakovleva, professor, Handelshøgskolen ved UiS, Avd. for innovasjon, led. og mark.føring.
Knut Erik Giljarhus, professor, Institutt for maskin, bygg og materialteknologi, Det teknisk-naturvitskaplege fakultet.
Todor Milkov Kesarovski, PhD-kandidat, Institutt for sikkerheit, økonomi og planlegging, PhD-representant.
Relaterte saker:
Nytt samarbeid skal identifisere smartby-prosjekt
Eit samarbeid mellom universitetet, næringslivet og offentleg sektor skal finne ut kva utfordringar regionen kan løyse v...
Internasjonal pris til Senter for innovasjonsforskning
Senter for innovasjonsforskning er tildelt prisen Regional Studies Institutional Ambassador Award 2020. Prisen gis til f...
3-stjerners referanseregion innen aktiv og sunn aldring
Stavangerregionen ble i 2019 tildelt status som 3-stjerners referanseregion i EUs innovasjonspartnerskap for aktiv og su...