Fakultetet for utdanningsvitenskap og humaniora har et utvidet partnerskap med utvalgte skoler og barnehager. Målet er å styrke samarbeidet om kvalitet i lærerutdanningene og praksisopplæringen. Så langt er fire skoler og tre barnehager med i satsingen.

Dette er universitetsskolene og universitetsbarnehagene
De første partnerne fikk status som universitetsskoler høsten 2018. Siden den gang har flere skoler og barnehager blitt med. Gjennom disse samarbeidspartnerne er hele spekteret fra barnehage til videregående skole representert.
Universitetsskoler
- St.Svithun vgs (med siden 2018)
- Lunde skole (med siden 2018)
- Storevarden skole (med siden 2020)
- Kristianslyst ungdomsskole (med siden 2021)
Les om skolene og erfaringene de har gjort seg.
Universitetsbarnehager
- Jåttå barnehage (med siden 2019)
- Skeiane barnehage (med siden 2022)
- Sande barnehage (med siden høsten 2022)

Fra Storevarden universitetsskole. Foto: Christine Urdal
Innsatsområder
Utvikling av likeverdige partnerskap og brobygging mellom partene tar tid. I pilotfasen vektlegges fire innsatsområder som vist i tabellen under.

Innsatsområder | Målsetting |
---|---|
Skolebasert / barnehagebasert praksislærerutdanning | Felles språk, fagmiljø for praksislærere |
Felles fagdidaktiske opplegg | "Klinisk praksis", studenter får "øve seg på" praksisnær undervisning |
Felles FoU-prosjekter | Utforske relevante tema for praksisfeltet, praksisnær forskning og utvikling |
Administrasjon og formidling | Struktur for samarbeidet, erfaringsdeling og kunnskapsutveksling |
Skole- og barnehagebasert praksislærerutdanning
Den skole- og barnehagebaserte praksislærerutdanningen viser seg å være et fundament for profesjonsfaglig samhandling og kunnskapsutvikling.
Når hele kollegiet eller flere lærere og pedagogisk ansatte tar utdanningen i fellesskap løfter det ikke bare fagmiljøet for praksislærere i skole og barnehage, men bidrar samtidig til at partene får et felles språk og en felles identitet som lærerutdannere.
Utdanningen vektlegger kunnskap om både praksisveiledning og FoU-basert profesjonsutvikling. Universitets-skolene og -barnehagene er med dette godt rustet til å ta imot og veilede studenter i praksis. Målet er å gi studentene utvalgte praksisarenaer hvor forholdene er spesielt tilrettelagt for FoU-basert praksisopplæring. Det krever et fagmiljø av kvalifiserte praksislærere som samarbeider tett med lærerutdannere på campus.
Erfaringer fra Lunde skole
På Lunde skole arbeides det nå med å utvikle veiledning av studenter i team hvor både erfarne og nyutdannede praksislærere deltar. Les om erfaringene fra utdanningen.
I intervjuet med Anne Lunde, rektor på Lunde skole kan du se hvordan utdanningen oppleves fra rektors perspektiv.
I denne artikkelen forteller nyutdannede praksislærere fra Lunde skole om utdanningen.
Se emneplanene
- VLU125 for grunnskole og videregående Skolebasert praksislærerutdanning
- VBU100 for barnehagen Barnehagebasert praksislærerutdanning
Samarbeidsprosjekter
Samhandling og jevnbyrdige kunnskapsfelt er sentrale nøkler for å nå målet om et likeverdig partnerskap. Målet er at campus og praksisfeltet skal dra veksler på hverandre, og sammen bygge bro mellom kunnskapsfeltene.

Ved å skape rom for dialog og samhandling mellom de ulike kunnskapsfeltene, ofte i teorien vist til som «et tredje rom», kan kan partnerskapet nå lenger enn partene gjør hver for seg. Med god kjennskap og forståelse for hverandres fagfelt kan vi som lærerutdannere utvikle ny kunnskap og samhandlingsformer i fellesskap. Gode relasjoner mellom partene vil styrke samarbeidet og bidra i utviklingen av en bedre skole og barnehage for barn og elever.
I våre «tredje rom» har partene gjennom samhandling og dialog utviklet «klinisk praksis» hvor studentene får «øve seg på» praksisnær undervisning under kyndig veiledning av erfarne praksislærere fra praksisfeltet og faglærere fra universitetet. Les mer i artikkelen om praksisnær campusundervisning hvor studenter fikk oppleve teori og praksis i samspill på Lunde skole.
I valgmenyen under presenteres ulike samarbeidsprosjekter om undervisningsopplegg og FoU-basert profesjonsutvikling. Noen av disse har fått tildelt såkornmidler for å stimulere samhandling mellom partene.
Om satsingen på UiS
Satsingen på universitetsskoler og -barnehager er tuftet på et likeverdig partnerskap mellom UiS, kommuner og fylkeskommunen på eiersiden, og utvalgte skoler og barnehager i regionen.

I strategidokumentet Lærerutdanning 2025 (pdf) (KD, 2017) beskriver myndighetene målsettingen for denne typen partnerskap med praksisfeltet. Dette danner rammene for organisering av partnerskapsarbeidet på UiS. Med inspirasjon fra NTNU har UiS valgt å ha få universitetsskoler- og barnehager å forholde seg til. Denne type utvidet partnerskapsarbeid krever både tid og ressurser og må tilpasses en begrenset kapasitet.
Toveis kunnskapsutveksling
Gjennom ulike samhandlingsprosjekt vil partene over tid utvikle universitetsbarnehagene og -skolene til foregangsarenaer, der studenter får muligheten til å utforske og delta i nye forskningsbaserte praksiser.
Hvert av partnerskapene, med sine samlede tiltak, tilfører på denne måten kunnskap om praksis inn i lærerutdanningen og forskningsbasert kunnskap inn i skolen. Partnerskapet spiller derfor en viktig rolle i forhold til kunnskapsutveksling mellom skole og lærerutdanning i regionen.
Organisering
Partnerskapsarbeidet er organisert i en faglig og administrativ ledelse på fakultetet med ansvar for drift og framdrift i utviklingsarbeidet. Daglig ledelse støttes av en styringsgruppe og en arbeidsgruppe med representanter fra alle aktører i partnerskapet.
Vitenskapelig ansatte fungerer som faglige koordinatorer og samarbeider tett med ledelse og ansatte i universitetsskolen eller- barnehagen de er tilknyttet. Samtidig ivaretar de kontakt og formidling med fagmiljøet i lærerutdanningene.
Kombinerte stillinger og offentlig ph.d. er i tillegg sentrale satsingsområder i partnerskapet for å integrere både teoretisk og erfaringsbasert kunnskap i lærerutdanningene og praksisfeltet.